Tarinat

Linda, 25, rakentaa poikaystävänsä kanssa retkiautoa reissatakseen läpi Euroopan: ”Uskon todella, että meistä on pakuelämään”

Linda, 25, ja Javier, 23, asuvat Mallorcalla ja aikovat muuttaa Suomeen pakettiautolla kahden koiransa kanssa. Matkaa varten pakettiautosta tehdään retkiauto. Rakennusprojektiin on varattu vuosi aikaa.

Pari vuotta sitten Javier heitti idean: rakennetaan retkiauto ja matkustellaan sillä Euroopassa puoli vuotta ennen jalkautumista Suomeen. Linda Salmiselta tuli ajatukselle täystyrmäys.

Lue myös: Nina, 26, myi tavaransa ja muutti miesystävänsä kanssa telttaan – ”Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen”

Linda ja Javier tapasivat kolme vuotta sitten, kun Javier oli vaihto-oppilaana Suomessa.
Pariskunta tapasi kolme vuotta sitten, kun Javier oli Erasmus vaihto-oppilaana Suomessa. Huhtikuussa 2018 he muuttivat yhdessä Javierin kotimaahan Espanjaan.

”Ensireaktioni oli valehtelematta, että ’oletko hullu, hell no!’ Ehkä ajattelin, että se on joku romu paku, jonka takahutlarissa on vanha patja, jolla me nukumme, emmekä peseydytä koskaan”, Linda nauraa.

Muutto Suomeen on ollut Lindan ja hänen poikaystävänsä Javierin mielessä jo jonkin aikaa. He ovat asuneet runsaat kaksi vuotta Mallorcalla, Javierin paratiisimaisella kotisaarella, mutta nyt Linda ikävöi takaisin Suomeen perheensä luokse, ja Javier haluaa kokeilla elämää Suomessa.

Linda selaili Instagram-kuvia houkuttelevista keitaista, ja nyt parilla oli yhteinen haave: boheemi liikkuva koti, retkiauto kaikilla mukavuuksilla. Molemmat rakastavat patikointia ja luontoa, ja pian Linda näki edessään Pohjois-Italian vuoristot ja Slovenian luonnonpuistot.

”Matkustaminen on meidän unelmamme, ja tällä tavalla pääsemme näkemään Eurooppaa samalla kun muutamme Suomeen. Pakettiautolla reissaaminen on halvempaa kuin lentäminen”, Linda kertoo.

Lue myös: Nämä 10 upeaa luontokohdetta haluat kokea! Retkeilyn asiantuntijat paljastavat Suomen salaiset helmet

Haaveena retkiauto, jossa kaikki on vimpan päälle

Matkaa unelmien retkiautoon on vielä, sillä rakennusprojektille on varattu kokonainen vuosi ennen kuin lähtö koittaa syksyllä 2021. Alkajaisiksi pari hankki uudehkon pakettiauton, Opel Movanon, jonka he ovat nyt riisuneet sisuksistaan ja putsanneet ja maalanneet siistiksi. Tavaratila on umpinainen, joten seuraavaksi vuorossa on ikkunoiden asennus. Muuten projekti on vielä täysin kesken.

Linda ja Javier ovat keränneet inspiraatiota pakettiauton varustukseen ja sisustukseen verkosta. Pakettiauton tavaratila on kooltaan lähes seitsemän neliötä, ja sinne mahtuu hämmästyttävän paljon varusteita.

”Aiomme rakentaa parisängyn, hyvin varustetun keittiön kiinteällä kaasuliedellä, jääkaapilla ja ehkä myös uunilla, pienen vessan, suihkun, ruokapöydän, pari penkkiä ja säilytystilaa. Juokseva vesi ja sähköt tulevat olemaan omat projektinsa. Haluamme laittaa kaiken vimpan päälle.”

Tila suunnitellaan niin, että neliöt saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Ruokapöydän saa tarvittaessa pois tieltä, ja korkealle asennetun sängyn alle mahtuu säilytystilaa ja peti parin kahdelle koiralle. Sähköä saadaan katolle asennettavien aurinkopaneelien avulla.

Kaikkea pari ei aio eikä osaakaan rakentaa itse, vaan teettää ammattilaisilla. Tavoitteena on ostaa mahdollisimman vähän huonekaluja uutena.

”Maksamme mieluummin jollekin, joka tekee ja hoitaa homman paremmin kuin me. Emme halua ostaa Ikeasta valmiita moduuleja.”

Retkiautokseen Linda ja Javier hankkivat Opel Movanon, jossa on hyvin tilaa pariskunnalle ja heidän kahdelle koiralleen.
Retkiauto pakettiautosta: Linda ja Javier hankkivat Opel Movanon, jossa on hyvin tilaa pariskunnalle ja heidän kahdelle koiralleen. Ensin he harkitsivat asuntovaunun ostamista, mutta päätyivät sitten pakettiautoon, koska sen voi parkkeerata vapaasti melkein minne vain.

Rahaa säästetään muuttamalla Javierin vanhempien luo

Matkaan pari on varannut 1–7 kuukautta ja tavoitteena on käydä ainakin Sveitsissä, Pohjois-Italiassa, Itävallassa, Sloveniassa ja Ranskassa. Mutta kaikki riippuu siitä, paljonko rahaa he saavat säästettyä.

Tilanne näytti huonolta, kun ravintola-alalla työskentelevä Linda ei tahtonut löytää töitä koronan riepomalla turistisaarella. Javierilla oli onneksi työpaikka vanhempiensa yrityksessä, joka tarjoaa siivous- ja ylläpitopalveluita omakotitaloasukkaille. Mutta yhdellä palkalla ei pötkittäisi pitkälle.

Pari päätti laittaa kaiken peliin: irtisanoa asuntonsa vuokrasopimuksen ja muuttaa Javierin vanhempien luokse asumaan.

Sitten Linda sai työpaikan puhelinasiakaspalvelusta, ja budjettikin alkoi näyttää valoisammalta. Vaikka molemmilla on nyt töitä, pari aikoo silti muuttaa Javierin vanhemmille, koska saavat näin säästettyä enemmän rahaa pakettiauton varustelua ja matkaa varten.

”Irtisanomme vuokrasopimuksen kuukauden päästä ja muutamme Javierin vanhemmille. Voimme sillä tavalla matkustaa pidempään Euroopassa. Aiomme laittaa kaikki rahamme tähän projektiin.”

Kolme vuotta vanha auto maksoi lähes 15 000 euroa. Tämän lisäksi pari on laskenut, että projekti maksaa ainakin 5 000–7 000 euroa. Noin 900 euroa on jo kulunut työkaluihin ja ikkunoihin, joita pari odottaa saapuvan.

”Ostimme aika uuden ja kalliin pakettiauton, koska emme halua, että se menee rikki keskellä tietä. Retkiauto, sen saa tehtyä myös tosi pienellä budjetilla. Olen nähnyt Youtubessa videoita ’tein retkeilyauton 1 000 eurolla’. Mutta olemme huomanneet, että rahaa siihen menee, vaikka pakettiauto ei näytä vielä miltään.”

Javierin isä on ollut apuna rakennusprojektissa. Javier on perehtynyt auton kunnostukseen, kun taas Linda suunnittelee auton sisustusta. ”Haluaisimme paljon luonnonläheisiä värejä kuten ruskeata, valkoista, beigeä ja vihreätä. Seinistä tulee valkoiset ja katosta ja lattiasta tummanruskeat.”
Javierin isä on ollut apuna rakennusprojektissa. Javier on perehtynyt auton kunnostukseen, kun taas Linda suunnittelee retkiauton sisustusta. ”Haluaisimme paljon luonnonläheisiä värejä kuten ruskeata, valkoista, beigeä ja vihreätä. Seinistä tulee valkoiset ja katosta ja lattiasta tummanruskeat.”

Lue myös: Mitä kannattaa pakata mukaan päiväretkelle tai yön yli vaellukselle? Ota talteen näppärät pakkauslistat!

Mukavuuksista ja tavarasta luopuminen jännittää

Lindaa jännittää matkaan lähdössä erityisesti tavarasta ja mukavuuksista luopuminen. Linda ja Javier ovat jo tehneet listaa mukaan pakattavista asioista ja tavaraa on karsittu listalta rankalla kädellä.

”Kun sanoin, että hiustenkuivain pitää laittaa listaan, Javi sanoi ’höpöhöpö’. Ei sinne oteta mitään turhuuksia mukaan, koska tilaa ei ole ylimääräiselle. Siellä ei myöskään tule olemaan mahdollisuuksia ottaa mitään 20 minuutin suihkuja, vaan suihkun pitää olla super nopea, että just ja just ehtii pestä tukan, koska ei se vesitankki ole mikään loputon.”

Varmasti tulee hetkiä, jolloin menee hermot ja haluamme kuristaa toisemme.

Linda kuitenkin tietää, että tavarasta luopuminen palkitsee. Jo muuttaessaan Mallorcalle hän myi suuren osan tavaroistaan Suomessa.

”Oli kyllä tosi vapauttavaa luopua kaikesta turhanpäiväisestä koska tavara on vaan tavaraa. Mieluummin kerätään kokemuksia.”

Vielä jää nähtäväksi, miten pakuelämä parille ja kahdelle Espanjasta adoptoidulle koiralle maistuu. Linda on varautunut siihen, että hermot voivat olla ajoin kireällä ahtaassa tilassa.

”Varmasti tulee hetkiä, jolloin menee hermot ja haluamme kuristaa toisemme. Onneksi rakastamme patikointia. Se on terapiaa. Toinen voi lähteä toiseen suuntaan ja toinen toiseen. Koirat ovat aika lupsakoita, ne tottuvat kyllä.”

Jos kaikki menee hyvin, retkiautolle voi olla käyttöä vielä Suomessakin, tai siitä voi kehkeytyä parille pysyvämpi koti. Lopullista päämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon.

”Kokeilemme vähän, millaista on asua Suomessa ja katsomme, mistä löytyy meille paikka: täältä Mallorcalta vai Suomesta? Tai mitä jos retkiauto olisikin se, mihin jäisimme?” Linda sanoo ja nauraa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Linda, 25, rakentaa poikaystävänsä kanssa retkiautoa reissatakseen läpi Euroopan: ”Uskon todella, että meistä on pakuelämään”

OskuK

Auton Suomeentuointi voi olla hankalaa, jollei se ole kuormuri. Paku muuttuu henkilöautoksi moisella rempalla, ja henkilöauton vero on muuta kuin pakun. Ja muuttoauton saa muutenkin tuoda Suomeen vasta kun sen on omistanut 2 vuotta, siis veroitta.

Linda

Osku, kiitos paljon kommentista! Täytyy selvitellä asioita paremmin 🙂 On ollut haastava löytää oikeaa tietoa.

Pakun rakennus on vähän lykästynyt ja näin ollen myös Suomeen tulo ja reissuun lähtö, mutta toivottavasti alkuvuodesta päästäis lähtemään Mallorcalta. Sit ollaankin omistettu meidän paku jo kaks vuotta 😃

-Linda

Sinun täytyy kommentoidaksesi.