Tarinat

Pitoemäntä Anne-Marin dramaattisin hetki: ”Kun tulimme juhlapaikalle bestmanin kanssa, sisällä lensi kaksi isoa lintua…”

Tapahtuipa kulisseissa mitä tahansa, pitopalveluyrittäjän tehtävänsä on taata, että juhlat onnistuvat. Parasta on, että asiakkaat ovat aina hyvällä tuulella, sanoo toisen polven pitopalveluemäntä Anne-Mari Lehtonen.

”Ihmiset ovat iloisia ja innoissaan, kun järjestetään heille tärkeitä juhlia”, hausjärveläinen pitopalveluyrittäjä Anne-Mari Lehtonen, 47, sanoo.  

”Äitini Maila Ahola perusti Pito-Piiat vuonna 1987. Hän oli järjestänyt tilaisuuksia kylällä talkootyönä ja ryhtyi yrittäjäksi, kun kysyntä laajeni. Muistan, kun jo pikkutyttönä pääsin esimerkiksi pesemään perunoita. Nyt olen ollut pitopalveluyrittäjä 25 vuotta.”

Anne-Marin ei pitänyt ryhtyä pitopalveluyrittäjäksi, vaan hän kävi kauppakorkeakoulun. Muut työt eivät kuitenkaan olleet yhtä kivoja kuin juhlien järjestäminen.

”Aluksi toimintaa harjoitettiin Mailan kotipihan piharakennukseen tehdyssä keittiössä, ja myös nykyinen toimitilamme on rakennettu Aholan suvun maille Hausjärven Kurun kylään. Kutsumme paikkaa Kattilafarmiksi. Muuta maanviljelystä emme harjoita, mutta kasvatamme yrityksen käyttöön yrttejä ja koristekasveja ja hyödynnämme oman puutarhan raparperi-, omena- ja herukkasatoa.”

”Meillä ei ole omaa juhlatilaa, vaan tuomme tarjoilut asiakkaan valitsemaan paikkaan. Viime aikoina halutuiksi juhlapaikoiksi ovat nousseet kunnostetut navetanvintit.”

Tarjoilut ovat keventyneet

Anne-Mari sanoo, että vuosien varrella juhlapöydät ovat keventyneet. Aiemmin sillit, rosollit, kotijuustot ja laatikot kuuluivat kesälläkin hämäläiseen pitopöytään, mutta nyt se aika alkaa olla eletty.

Lämmin ruoka on nyt usein kala- tai kasvisruokaa. Pikkusuolaisena menee erilaisia cocktailpaloja, ruisnappeja ja rieskarullia. Riisipiirakoita leivotaan edelleen viikoittain helposti useampi sata.

”Kaikkein eniten positiivista palautetta saamme kakuista. Meillä on ammattikondiittorit ja kakut näyttävät kondiittoriluomuksilta, mutta maku on kotoisa ja perinteinen.”

Moni toivoo nyt mielikuvituksellisia fantasiakakkuja yksisarvisesta merenneitoon. Niiden rinnalla pitää pintansa kesäinen mansikkakakku. Suosittuja pieniä makeita ovat macarons-leivokset ja porkkanakakun minipalat.

”Uutta on, että järjestämme nykyään maistelumenutilaisuuksia. Niissä juhlia suunnittelevat voivat maistella monenlaista ja valita”, Anne-Mari toteaa.

”Haluamme olla joustavia ja kuunnella, mitä asiakas toivoo. Työhän antaa intoa tuottaa sellaisia hetkiä, joissa ihmisillä on hyvä fiilis”, Anne-Mari Lehtonen sanoo.
”Haluamme olla joustavia ja kuunnella, mitä asiakas toivoo. Työhän antaa intoa tuottaa sellaisia hetkiä, joissa ihmisillä on hyvä fiilis”, Anne-Mari Lehtonen sanoo. © www.tommimattila.fi

Linnut olivat pilata juhlat

Parasta on, että asiakkaat ovat aina hyvällä tuulella mutta aina kaikki ei mene putkeen. Mikä on ollut Ann-Marin uran dramaattisin sattumus?

”Dramaattisin tapaus urallani sattui 150 hengen hääjuhlissa saaressa. Edellisenä päivänä oli laitettu tila valmiiksi, ja kun juhlapäivänä tulimme paikalle bestmanin kanssa, sisällä lensi kaksi isoa lintua sotkemassa.”

”Piti nopeasti vaihtaa liinat ja kattaukset, ja vasta jälkeenpäin kerroimme muille”, Anne-Mari sanoo.

Lue myös: Pitopalveluyrittäjä listaa 5 ruokaa, joita ei koskaan tarjoaisi omissa juhlissaan – vaarana jopa ruokamyrkytys

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 8/2023

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitoemäntä Anne-Marin dramaattisin hetki: ”Kun tulimme juhlapaikalle bestmanin kanssa, sisällä lensi kaksi isoa lintua…”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.