Juhlat

15 vinkkiä onnistuneeseen juhlaruokailuun: varmista ainakin nämä

Ruokailu on juhlissa usein suuressa osassa ja vaatii siksi myös huolellista suunnittelua. Valitsetko seisovan pöydän vai pöytiin tarjoilun? Miten lapset tulisi huomioida tarjoiluissa? Lue vinkit, joilla juhlaruokailu onnistuu varmasti.

Istuva illallinen vai seisova pöytä?

✽ Pöytään tarjoiltavaa alku-, pää- ja jälkiruoan muodostavaa kokonaisuutta suositaan yleensä pienemmälle seurueelle tai juhlallissa tilaisuuksissa.

✽ Seisova pöytä on niin perhe- kuin yritysjuhlienkin suosituin tarjoilumuoto. Se voidaan kattaa niin, että vieraat kiertävät pöydän tai pöydän molemmilla puolilla kulkee identtinen linjasto jonon nopeuttamiseksi. Aloituspaikasta otetaan lautanen, aterimet ja lautasliina, sen jälkeen ruoat.

Kattauksen salat

✽ Istuvan illallisen kattaus odottaa valmiina pöydässä. Aterimet katetaan tarjoilujärjestyksessä siten, että edetään reunoilta keskelle, joskin jälkiruoka-aterimet katetaan ylös oikealle viistoon. Vesilasin ohella pöytään asetetaan korkeintaan kolme viinilasia per ruokailija. Jos viinejä on enemmän, kattausta täydennetään aterian mittaan.

✽ Mikäli juhlissasi on seisova pöytä, harkitse muutaman aterinparin, vesi- ja viinilasien ja leipälautasten kattamista valmiiksi pöytään. Myös juomien − ainakin vesikannun − sekä leipäkorien ja -lautasten on kätevää olla pöydässä valmiiksi. Tämä säästää vieraitasi jonglööri-temppujen opettelulta ja niiden sivutuotteena sattuvilta kommelluksilta.

Ruokailuvälineet lautasliinaan käärittynä

Riskialttiit ruokalajit

✽ Turhaa tulisuutta on turvallisinta välttää. Unohda temppuratamaiset ruokalajit, kuten pihtien avulla käsiteltävät etanat. Suomalainen poikkeus ovat rapujuhlat. Niissä isäntäpari voi tehdä saksiniekan käsittelystä ohjelmanumeron, jos paikalla on ensikertalaisia ja ulkomaalaisia.

✽ Seisovaan pöytään on tärkeää askarrella nimikortit ruokalajeille. Mainitse muun muassa pähkinöiden ja muiden vahvoja reaktioita allergikoille aiheuttavien ainesten käyttö. Varaa aina kasvisvaihtoehto. Ota selvää vieraidesi kulttuurista. Possunpaisti muslimille tai äyriäispata juutalaiselle voi vetää vaitonaiseksi.

Alkoholia vai vesilinja

✽ Hyvä viini luo säihkettä skoolaushetkiin. Alkoholia ei kuitenkaan ole pakko tarjota, jos se ei tunnu omalta tai häiritsee elämänkatsomuksellisista tai terveydellisistä syistä.

✽ Myös alkoholittomilla vaihtoehdoilla saat lisätyyliä hetkeen. Mustaherukanlehtijuoma tai kuusenkerkkäkuohuva kimaltaa alkumaljalasissa vissyvettä juhlavammin.

Lapsi juomassa mehua pillillä purkista

Kuka ottaa ensin?

✽ Perinteisesti seisovan pöydän korkkaa juhlien arvovieras − onpa tämä sitten isoäiti tai ulkomailta paikalle matkannut ystävä. Jotkut oma-aloitteiset vanhemmat saattavat taluttaa lapsensa pöytään valitsemaan suosikkiruokansa ensimmäisinä, jotta kärsimättömyydeltä ja kitinältä vältyttäisiin. Jollei isäntäväki moiseen erityisesti kannusta, siihen ei kannata ryhtyä.

Milloin saa syödä sormin?

✽ Rapujuhlissa sormin syöminen kuuluu asiaan. Saa ryystää!

✽ Grillijuhlien herkut kanankoivista hot dogeihin ja hampurilaisiin saa tietysti nauttia sormin, samoin maissintähkät ja latvaartisokka

✽ Cocktail-paloja kutsutaan sormisyötäväksi. Niiden koon on hyvä olla maksimissaan yhden haukkauksen vaativa. Panosta kiinteään rakenteeseen.

Menu muksujen mieleen

✽ Koko menun laatiminen lapsille mieluisaksi on yleensä mahdottomuus ja kaventaa gourmet-elämyksiä. Siksi on vain realistista varata pari erityisruokalajia lapsille.

✽ Vältä ääripäitä. Tyypillisesti lapsille tarjotaan suolaa ja rasvaa tirisevät nakit ranskalaisten kera tai sitten vaihtoehto on valittu ääriterveelliseksi. Paras vaihtoehto on vähän yksinkertaistettu juhlaruoka, josta on esimerkiksi jätetty voimakkaimmat mausteet pois.

✽ Hauskan alkumaljan varaaminen myös lapsille siivittää tunnelmaa. Värikäs mehu, joka voidaan koristella hedelmäpaloilla ja paperisateenvarjoilla on kuohuviinilasiin kaadettua limsaa lystikkäämpi ja terveellisempi vaihtoehto.

Lue myös:

Muistilista järjestäjälle: Juomat Muistilista järjestäjälle: Paljonko ruokia noutopöytään? Juhlien istumajärjestys kannattaa miettiä huolella Juhlien järjestäjän muistilista

Kommentoi

Kommentoi juttua: 15 vinkkiä onnistuneeseen juhlaruokailuun: varmista ainakin nämä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.