– Emme osanneet odottaa, että Microsoft lopettaa Salossa kokonaan. Keväällä täällä alkoi olla taas hyvä tunnelma. Lehdissä kirjoitettiin, että syntyy paljon uusia yrityksiä, perheyrityksessä työskentelevä Minna Vihervaara sanoo.
Hän on ollut mukana äitinsä vuonna 1981 ostamassa, mutta alun perin jo 1960-luvulla perustetussa liikkeessä vuosia. Leena Vihervaara on eläkkeellä mutta sisarukset Minna ja Mari, 48, jatkavat yritystä. Ennen Minna työskenteli Nokialla ja hänen puolisonsa on nyt Microsoftilla.
– Aikaisemmin nokialaiset hankkivat meiltä muun muassa jakkupukuja työvaatteikseen, ja ulkomaiset yritysvieraat tulivat ostoslistat käsissään Marimekkoa ostamaan. Olemme menettäneet viime vuosina monia vakioasiakkaita. Yrityslahjojen hankinta on vähentynyt ja asiakkaat ovat tulleet hyvin harkitsevaisiksi ostamisessa, Minna Vihervaara kertoo. Leena Vihervaara sanoo, että yrittäminen on nyt jopa vaikeampaa kuin 1990-luvun lama-aikana.
Mutta periksi ei anneta! Paikalliset yrittäjät ovatkin koonneet voimansa yhteen, jotta pärjättäisiin. Esimerkiksi joka kuukauden viimeinen torstai järjestetään ns. Late Night Shopping. Silloin liikkeet ovat myöhempään auki ja väkeä on liikkeellä. Eritoten kesäisten iltatorien aikaan ovet käyvät.
Vihervaarat eivät ole joutuneet irtisanomaan työntekijöitään, mutta lomauttamaan kylläkin. Myös työtunteja on jouduttu vähentämään.
– Mietityttää kun ei tiedetä, mitä tuleman pitää. Kaupunginjohtajalla on nyt kovasti töitä, jotta Saloon saadaan taas uusia yrittäjiä, Minna Vihervaara sanoo.
Pöhinä päällä
Helenankadun kulmassa, pian valmistuvien ker- rostalojen vieressä seisoo Jukka Alanko, 54. Kiinteistövälitys Alangon toimitusjohtaja oli juuri ehdolla vuoden positiivisemmaksi salolaiseksi.
– Tehdään Salosta Suomen positiivisin kaupunki, hän täräyttää.
Se on yksi tavoitteista, joita nyt hartiavoimin töitä tekevät Salon Yrittäjät ovat kaupungin kehittämiseksi asettaneet.
Alangon usko Saloon on vahva.
– Jos ei nyt koko Suomi romahda, niin ei kyllä Salokaan. Ei kai kukaan ryhdy karttamaan Saloa sen takia, ettei täällä ole matkapuhelinbisnestä.
Omassa bisneksessään eli asuntokaupoissa hän luottaa isältään saamaansa ohjenuoraan.
– Aina, kun syntyy lapsi, tulee kaupat.
Helenankadultakin lähes kaikki asunnot on myyty. Niihin ei muuta kylläkään nuoria perheitä vaan iäkkäämpiä pariskuntia.
Jukka Alanko myöntää, että aina kun tulee huonoja talousuutisia, asuntokauppaan tulee hetkeksi hiljaisempaa. Niin nytkin. Pientalokauppa käy verkkaisesti, ”mutta niin se käy muuallakin Suomessa.”
– Ei Microsoftin ilmoitus aiheuttanut myöskään sitä, että ihmiset olisivat ryhtyneet myymään talojaan. Jos tuotekehityksen ihmiset saavat töitä Espoon yksiköstä, niin nopeastihan sinne ajaa. Salossa on puolet halvempi asua kuin Espoossa.
Yhden asian Jukka Alanko sanoo erityisellä painokkuudella. Yhden ison yrityksen varassa eläminen pitäisi lailla kieltää!
– Saloon tarvitaan vientivetoisia pk-yrityksiä. Niitä on jo syntynytkin. Kyllä meillä on pöhinä päällä, hän sanoo, hyppää Cadillaciinsa ja lähtee asiakastapaamiseen.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Salo yrittää pärjätä ilman Microsoftia