Tarinat

Tältä tuntuu luopua rakkaasta kesämökistä: Titalta tirahti itku

Jos mökkeily alkaa tuntua taakalta mukavan vaihtelun sijaan tai kukaan ei ehdi tai jaksa pitää kesä­mökkiä kunnossa, on oikea aika laittaa se myyntiin. Titta möi mökkinsä itse, Puraset luottivat välittäjän apuun.

Nurmikon leikkaus, rännien puhdistus, rakennusten kunnossapito, kevätsiivous. Terapeuttista puuhailua vai ahdistavaa pakkopullaa? Kun mökkielämä alkaa tuntua raskaalta tai mökille pitää varta vasten lähteä tekemään pakolliset työt, myyntiajatus alkaa muhia mielessä.

Niin kävi Titta Pihamaa-Matsarille, 47,  jolle sysäyksen myyntiin antoi muutto ja sen myötä kotona lisääntyneet puutarhatyöt.

”Tuli sellainen olo, että puolen tunnin matkan päässä olevalle mökille tuli ajettua hirveällä kiireellä pelkästään leikkaamaan nurmikko.”

Titta myi sähköttömän ja vedettömän järvenrantamökkinsä Heinolasta itse Facebookin Mummonmökit-ryhmän kautta tammikuussa. Myyntiprosessi oli hänestä helppo. Tunteet sen sijaan ailahtelivat.

”Jos näytön jälkeen tuli tarjous, tuntui, että totta kai olen myymässä. Jos ostaja jäi miettimään, aloin harkita, myynkö sittenkään”, hän sanoo.

”Välillä oli niin haikeaa, että itku meinasi tirahtaa. Mökki oli kuitenkin ollut minulla seitsemän vuotta. Se oli rakkaudella sisustettu ja siellä oli käyty kesäisin viikoittain.”

Lue myös: Onko mökki koko suvun onnela vai riitoja aiheuttava työleiri? Perheterapeutti kertoo, mitä mökkielämän ristiriidoille voi tehdä

Edessä on nyt toisenlainen elämä

Erkki Puranen, 70, on tyytyväinen myyntipäätökseensä, vaikka Hirvensalmen kalliorinnemökillä tulikin vietettyä Mirja-puolison kanssa lähes 20 kesää. Pariskunta laittoi mökin myyntiin välittäjän kautta viime lokakuussa. Kaupat tehtiin helmikuussa.

”Mökillä pitäisi olla tasapainossa pakollinen touhuilu ja rento oleskelu. Järkeilimme, että mitä enemmän ikää tulee, sitä raskaammaksi touhuilu käy. Myös fyysinen kunto ja muutto yli kolmen tunnin ajomatkan päähän vaikutti päätökseen.”

Erkki Puranen kokee mökistä luopumisen yhden aikakauden loppuna.

”Nyt voimme elää toisenlaista elämää. Matkustella ja käydä kesätapahtumissa. Joensuussa, jossa asumme, on paljon kiinnostavia tapahtumia, mutta olemme aina olleet kesäisin mökillä. Jos mökkikuume oikein iskee, niin sitten vuokrataan.”

Lue myös: Kesämökki vuokralle tai omaksi? Kokosimme 10 tärkeää seikkaa, jotka kannattaa lukea ennen kuin hankkii mökin

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2023

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tältä tuntuu luopua rakkaasta kesämökistä: Titalta tirahti itku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.