Tarinat Tilaajille

Eikö perintö kelpaa? Vanha mökki on vanhemmille rakas, mutta lapset voivat pitää sitä riesana

Moni mökin omistaja haluaisi, että aikuiset lapset jatkaisivat rakkaan kesäpaikan ylläpitoa. Perintö, lahja tai lunastaminen ei vältämättä kiinnosta, koska omistaminen on turhan työlästä, sitovaa ja kallista.  

Tämä on maisema, johon Erja Kosonen saattaa uppoutua tuntikausiksi: Mökkiterassilta näkyy veden sineä ja piha, jossa luonnonkukat saavat kukoistaa. Ollaan Laukaassa, keskellä Järvi-Suomea. Saunalla Erjan puoliso Pekka Kosonen, yrittäjä ja eläkeläinen, lämmittelee pari kolme tuntia perinteistä pönttökiuasta. Kohta pariskunnan aikuiset lapset pääsevät lempeän kosteisiin löylyihin.

Tanskassa asuva tytär Matleena Holdgaard, 29, pitää kesämökkiä kiintopisteenään Suomessa, ja Helsingissä opiskeleva poika Arttu Kosonen, 26, miettii jo rakennuksen tulevaisuutta. Jyväskylässä asuvan tyttären Annan 5- ja 1,5 -vuotiaille lapsille paikasta on tulossa lapsuuden idyllinen paratiisi.

Mutta entä sitten, kun vanhemmat eivät enää jaksa? Monessa suvussa tilanne on ajankohtainen, juuri nyt, sillä mökkejä hankittiin kiivaasti 1970–80-luvuilla. Jaksaako mökkeily kiinnostaa kaupunkilaistuneita ja kansainvälistyneitä nuoria? 

Lue myös: Ihanaa päästä mökille? No ei ole! 15-vuotias kertoo, mikä mökkeilyssä mättää

Erja ja Pekka Kosonen viihtyvät Laukaan-mökillään.  Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Nuoriso on tottunut matkustelemaan, kiinnostaako enää mökkeily?

Moni mökin omistaja haluaisi, että lapset jatkaisivat perheen mökin ylläpitoa. Nuorempien sukupolvien kohdalla asia ei ole aivan selviö.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.