Ihmiset

Kuka on kaikkien aikojen inspiroivin suomalaisnainen? Kotilieden lukijat paljastavat!

Suomesta löytyy loputon määrä lahjakkaita, taitavia ja upeita naisia. Nämä seitsemän naista ovat kuitenkin inspiroineet Kotilieden lukijoita kaikkein eniten.

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, kuka suomalaisnainen on inspiroinut heitä toiminnallaan, esimerkillään, ajatuksillaan tai arvoillaan kaikkein eniten. Vastauksia tuli yli 400, ja yhteensä yli 70 naista ehdotettiin kaikkein inspiroivimmaksi. Nämä seitsemän kuitenkin erottuivat joukosta kirkkaasti.

Kerro kommenteissa, kuka on sinun mielestäsi kaikkein inspiroivin suomalaisnainen!

Lue myös: Seela Sella: ”Haluan olla nainen loppuun asti”

7. Lenita Airisto

Lenita airisto, inspiroivin suomalaisnainen, inspiraatio, nainen, inspiroiva nainen

Muun muassa tietokirjailijana, televisiotoimittajana, liikenaisena ja luennoitsijana toiminut Lenita Airisto on puhunut voimakkaasti naisten aseman parantamisesta sekä globaalitalouden hyödyntämisestä. Kotilieden lukijat kokivat inspiroivana hänen rohkeutensa ja suorasanaisuutensa. Lukijat korostivat myös Airiston lahjakkuutta puhujana.

”Haastavista perheoloista, sodanjälkeisen Suomen köyhyydestä pää pystyssä maailmalle lähtenyt, jokaista naista esimerkillään kannustava ihminen. Uskallusta olla oma itsensä ja rohkeutta tehdä mitä haluaa – kaiken ikäisenä! Ja lisäksi loistava huumorintaju ja kyky nauraa myös itselleen! Hieno esimerkki kaikille naisille!”

”Kannustava, elämänarvot kohdallaan, Suomea ja suomalaisuutta kunnioittava ja esille tuova, suomalaisen työn puolesta puhuja, sodan kokeneita syvästi arvostava, rohkea ja ennakkoluuloton liikkeellepanija.”

Lue myös: Lenita Airisto ihastuttaa ja vihastuttaa – muistatko nämä kohutut ja arvostetut saavutukset?

6. Meeri Koutaniemi

Meeri Koutaniemi, inspiroivin suomalaisnainen, valokuvaaja

Meeri Koutaniemi on palkittu valokuvaaja, joka on kuvillaan ottanut kantaa muun muassa ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen puolesta. Kotilieden lukijat kertoivat kokevansa inspiroivana Koutaniemen luovuuden, rouhkeuden sekä ammattitaidon.

”Rohkea pohjoissuomalainen nainen, joka on erinomaisen ammattitaitoinen. Hän on myös monipuolinen asioiden esilletuojana kansainvälisissäkin tehtävissä.”

”Ottaa uskomattoman upeita kuvia, rohkea ja persoonallinen.”

Lue myös: Meeri Koutaniemi: ”Aiemmin elämäni mahtui neljään muovipussiin”

5. Minna Canth

Minna Canth, kirjailija, inspiroivin suomalainainen, inspiroiva suomalainainen, inspiraatio

Kirjailijana ja toimittajana toiminut Minna Canth oli aikansa merkittävimpiä mielipidevaikuttajia, jonka ajatukset tasa-arvosta vaikuttivat suuresti muun muassa naisten mahdollisuuksiin kouluttautua. Kotilieden lukijat kokivat inspiroivaksi hänen suoruutensa, aikaansaapuutensa sekä vahvuutensa.

”Vahva, itsenäinen, mielistelemätön ja pokkuraimoton, mielipiteensä monin keinoin julkaissut ja kantaaottava yrittäjänainen, joka kelpaa esikuvaksi 2000-luvun Suomeen.”

”Nuori opettajaseminaarin opiskelija, suuren perheen äiti, elätti isoa perhettä hankkien tuloja aikana, jolloin naiset eivät tehneet töitä. Silti hän kirjoitti! Kirjoja, näytelmiä, sanomalehtiin. Hän emännöi keskustelupiiriä, hän edisti Suomen kielen asemaa ja naisten asemaa. Vahva nainen! ”

Lue myös: Minna Canthin ajatukset pysäyttävät yhä: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys”

4. Tarja Halonen

Tarja Halonen, inspiroivin suomalaisnainen, inspiraatio, suomalainen, nainen, presidentti

Suomen yhdentenätoista presidenttinä toiminut Tarja Halonen on nostanut esiin erityisesti kansalaisyhteyskuntaan, ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyviä kysymyksiä. Kotilieden lukijoihin vaikutuksen on tehnyt Halosen ammattitaito sekä ansiot presidenttinä.

”Suomen ensimmäinen naispresidentti, joten onhan se merkittävää. Hän on hyvä esimerkki siitä, että nainenkin voi toimia siinä missä mieskin. Uranuurtaja, tienraivaaja, esimerkki meille kaikille naisille. ”

”Saavuttanut hyvän aseman ja ammattitaidon omilla ansioillaan. Helposti lähestyttävä ja inhimillinen. Heikon puolella.”

Lue myös: Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi: ”On ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa”

3. Jenni Haukio

Jenni Haukio, runoilija, inspiroivin suomalaisnainen

Runoilijana ja Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkönä toiminut Jenni Haukio on ottanut kolumneissaan voimakkaasti kantaa muun muassa luonnonsuojelun puolesta. Kotilieden lukijoihin hän oli tehnyt vaikutuksen niin kirjoittajana kuin presidentti Sauli Niinistön edustavana puolisonakin.

”Loistava maan ensimmäinen nainen. Hillitty, herttainen, mukavasti pukeutuva. Ei tuo liikaa itseään esiin. Näyttää tunteensa ja loistava kirjoittaja.”

”Hänen käytöksensä on pehmeä, toisia huomioon ottavaa. Myös luontoon liittyen esimerkillistä. Tyylikäs pukeutuminen eri tilaisuuksissa. Rohkea, itsenäinen ja toisillekin kannustava. Sanallinen ja kirjallinen ilmaisu taitavaa. ”

Lue myös: Jenni Haukio ammatinvalinnasta: ”Vaatii erityistä uskallusta rohjeta seurata unelmiaan”

2. Tove Jansson

Tove Jansson, kuvittaja, kirjailija, inspiroivin suomalaisnainen, inspiraato, suomalainen, nainen

Rakastettu kirjailija-kuvittaja Tove Jansson tunnetaan muun muassa Muumi-kirjojen luojana. Kotilieden lukijat korostivat arvostavansa ja ihailevansa Toven lahjakkuutta ja edelläkävijyyttä.

”Tove sai tehdä sitä mitä osasi ja rakasti sekä pystyi elättämään itsensä monipuolisena taiteilijana. Muutenkin hän eli Toven näköisen elämän. Toven perintö elää edelleen ja voi hyvin. Voimme olla ylpeitä hänestä.”

”Tove oli edelläkävijä naisena: luova, myös vaatimaton mutta silti railakas, soljui seurassa kuin seurassa suurena itsenäisenä naisena. Hän näytti suuntaa meille muille naisille, että voimme tehdä ihan mitä haluamme ja olla ihan mitä haluamme, nyt ja aina.”

1. Aira Samulin

Aira Samulin, inspiroivin suomalaisnainen, inspiroiva, suomalainen, nainen

Kaikkein inspiroivin suomalaisnainen on Kotilieden lukijoiden mielestä 91-vuotias yrittäjä-tanssinopettaja Aira Samulin. Lukijat ihailevat Samulinin hyvää energiaa, positiivisuutta ja sisukkuutta.

”Hän on pystynyt vaikeuksista huolimatta pitämään positiivisen asenteen elämään ja on sisukkaasti opetellut uusia asioita ja ollut ahkera koko ikänsä.”

”Haluaisin itsekin olla hänen ikäisenään yhtä energinen, iloinen ja elämänmyönteinen.”

”Hän on hyvä esimerkki positiivisesta ja ihana vahvasta naisesta joka on ollut monessa mukana ja vielä iäkkäänäkin jaksaa vaikka tanssia milä sen mahtavampi esimerkki toisille naisille nuorille ja vanhemmillekin. Kaikkea hyvää Airalle. ”

”Hän persoonaltaan juuri suomalaisuuden esikuva. Rempseä, iloinen, positiivinen ja tyyliltään sitä mikä on minä kuvansa sisältään. Aivan ihana ihminen joka osaa olla elämän iloa ja valoa täynnä. Antaa ulospäin kaikille olla sitämitäon olla rohkea. Taitava osaaja ammatissaan.”

Lue myös: Katso video: Aivoinfarktista toipunut Aira Samulin tanssii taas!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka on kaikkien aikojen inspiroivin suomalaisnainen? Kotilieden lukijat paljastavat!

SeijaMaria

Elisabeth Rehn, joka on viisaana ja fiksuna naisena raivannut tiensä vaikuttajana miesten rinnalle ja ohikin menettämättä silti naiseuttaan. Kovissa paikoissa jaksanut. Esimerkiksi kaikille naisille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.