Ihmiset

Juho, 11, innostui jätkänkynttilöistä ja alkoi tehdä niitä myyntiin – pian kysyntä yllätti koko Kemppaisten perheen

Kun Kemppaisten perheen lapset saivat idean alkaa tehdä jätkänkynttilöitä myyntiin, Teuvo-isä toppuutteli innostusta. Nyt 11-vuotias Juho on tehtaillut jo 2 500 jätkänkynttilää myytäväksi.

Kemppaisten perheen pihalla Hyrynsalmella käy kuhina. Siellä valmistuu satoja jätkänkynttilöitä, jotka pian kuskataan kaupoille ja asiakkaiden iloksi joulua varten. Kaiken keskellä häärää 11-vuotias Juho Kemppainen, joka tottuneesti sahaa moottorisahalla isoja puupölkkyjä pienempiin osiin.

Lue myös: Ainon, 77, tunnelmalliset jouluikkunat keräävät kehut – katso kuvat ja taio hauska asetelma omaan ikkunaasi!

Muutama viikko sitten Juho alkoi tehdä jätkänkynttilöitä paikallisen matkailuyrityksen tarpeeseen.

”Huomattiin, että kysyntää on, mutta muut eivät tee jätkänkynttilöitä”, Juho kertoo.

Niinpä Juho tarttui toimeen. Sittemmin tilauksia alkoi tulla muualtakin.

Joulun alla Juho sai jättitilauksen tarjoustavaraketju Puuilolta, ja nyt koko Kemppaisten perhe huhkii jätkänkynttilöiden parissa. Metsä- ja traktorialan yrittäjänä toimiva Teuvo-isä auttaa käytännön töissä, kun taas Taru-sisko hoitaa markkinointia.

”Kun ehdotimme tätä isälle aluksi, hän totesi, että tehdäänpä niitä nyt muutama ja lämmitetään sitten pannuhuonetta ylijääneillä puilla. Nyt isä on hakenut lisää tavaraa hämmentyneenä. Tämä on yllättänyt aika lailla kaikki meistä”, Taru Kemppainen kertoo.

”Alun perin oli ajatuksena tehdä sata jätkänkynttilää, nyt olemme tehneet niitä 2 500 kappaletta. Nyt viimeinen Puuilon lasti on jo lähdössä.”

Jätkä-Juhon jätkänkynttilät
Juho Kemppaisen yhteistyökumppanina on Husqvarna.

Jätkä-Juhot valmistetaan isän valvovan silmän alla

Jätkänkynttilä on iso puupölkky, johon sahataan yleensä ristikkäiset viillot lähes kynttilän pohjaan saakka. Lisäksi pölliin porataan reikä, josta kynttilä saa ilmaa palamiseen. Sitten iso kynttilä sytytetään palamaan.

Roihuava soihtu tuo valoa talven keskelle ja sopii hyvin pihalle tunnelmavaloksi.

Juhon mukaan hyvin palavan jätkänkynttilän teko vaatii aikaa ja monta työvaihetta.

”Ensin isi hakee puut traktorilla. Sitten ne puretaan, sahataan neljään osaan, tehdään viillot, porataan reikä ja kuivatetaan. Sitten sisälle laitetaan sytytyspalat”, Juho luettelee.

11-vuotias nuori yrittäjä valmistaa jätkänkynttilöitä isän tarkasti valvovan silmän alla. Moottorisahaa käsitellään varoen, eikä Juho tee kynttilöitä yksin.

Lue myös Seura.fi: Näin paljon uusia yrityksiä perustetaan koronakriisistä huolimatta – Suomen Uusyrityskeskukset: ”Päätöstä yrittäjyydestä eivät muuttuneet olosuhteet heilauta”

Aikaa jää myös harrastuksiin

Suurin osa Juhon tekemistä jätkänkynttilöistä syntyy viikonloppuisin ja vapaa-ajalla. Päivällä viidesluokkalainen käy koulua. Järjestely on toiminut Juhon mielestä hyvin.

”Harrastuksillekin on jäänyt aikaa”, hän kertoo.

Jääkiekon ja hiihdon lisäksi Juho pitää luonnossa liikkumisesta. Metsästyskortinkin hän sai tälle syksylle.

Koneista innostunut Juho suunnittelee jo jätkänkynttilöistä saatujen säästöjen sijoittamista traktoriin. Myös mopo on haaveissa.

”Traktorikortin Juho saa vasta 15-vuotiaana ja pääse sitten ajamaan. Nyt hankimme Juholle omaa pääomaa ja pesämunaa, kunnes oman traktorin aika on. Yksi traktori tuolla pihassa ei selvästikään taida enää riittää”, Taru nauraa.

Perheen avulla ja osaamisella on ollut iso merkitys suurten tilausten tekemisessä. Yrittäjyys ja metsäala tuntuukin kulkevan Kemppaisten suvussa. Taru kertoo isänisän olleen myös metsäalalla. Sedällä on puolestaan metsäkoneyritys. Juhokin haaveilee tulevaisuudessa tekevänsä metsähommia, lumitöitä ja sahausta yrittäjänä.

”Äiti on kyllä kovasti yrittänyt tarjota muitakin alavaihtoehtoja”, Taru naurahtaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Jätkä-Juho (@jatkajuho) jakama julkaisu

Millainen on ollut vastaanotto Hyrynsalmella?

Viime viikkoina jätkänkynttilät ovat tuoneet Hyrynsalmen kylän pienen mediamyllerryksen keskelle. Tarun mielestä on ollut hienoa, että jätkänkynttilät ovat herättäneet innostusta eri puolilla Suomea. Myös reilun parintuhannen asukkaan Hyrynsalmi tuntuu olevan innoissaan.

”Paikallisessa ruokakaupassa on aina joku tarttumassa hihasta ja kyselemässä, että mites ne jätkänkynttiläbisnekset sujuu. On ollut aivan mahtavaa, miten ihmiset ovat tsempanneet”, Taru kiittelee.

Aikovatko Kemppaiset jatkaa jätkänkynttilöiden valmistamista tulevaisuudessakin?

Varmasti, Juho kertoo. Jätkänkynttilöiden rinnalle saattaa tulla muitakin puista valmistettuja tuotteita. Sosiaalisen median kanaviin saatetaan alkaa tuottaa esimerkiksi istutus- ja taimikonhoitovideoita. Jatkossakin hommia on tarkoitus tehdä koko perheen voimin.

”Se on ollut tosi mukavaa”, Juho kiteyttää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juho, 11, innostui jätkänkynttilöistä ja alkoi tehdä niitä myyntiin – pian kysyntä yllätti koko Kemppaisten perheen

Muumimamma

Hienoa ytittäjyyttä nuorelta mieheltä ! Tsemppiä jatkossakin Juho 👍

työsuojeluasiamies

Lumen sulettua tuli esille jätkänkynttilän jäännökset, en silloin talvella tiennyt, että oli lapsityövoimalla tehty.
Kauhea ajatus antaa moottorisaha 11-vuotiaan käsiin. 11-vuotiaan voimin ei takapotkua voi mitenkään hallita, kun ammattimetsureita vammautuu moottorisahaonnettomuksissa. Mahtaako pienelle miehelle olla edes saatavana asetuksen mukaisia turvavarusteita. Porin kaupunki sai 20 000 euron sakot kun 16-vuotias kesätyöntekijä sai raivaussahalla vamman jalkaansa.
Sovitaanko, että ensi vuonna isä sahaa ja poika pinoaa pöllit.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.