Ihmiset Tilaajille

Jorma Uotinen: ”En ole eläkkeellä, koska taiteilija ei jää eläkkeelle omasta elämästään”

Jorma Uotinen joutuu vähän väliä pysähtelemään Helsingin kaduilla, sillä pikkulapsetkin tunnistavat hänet. Taiteilija suostuu yhteiskuviin, koska ihmisille tulee siitä hyvä mieli.

Jorma Uotinen, 69, ­loikoo öisin divaanilla ja lukee. Kaikkien tuntemalle taiteilijalle yön tunnit ovat ikiomaa aikaa. Helsingin Töölö ympärillä on hiljainen.

Kirjat ovat olleet Uotiselle aina tärkeitä, mutta säännöllisen päivätyön jäätyä niille on ollut enemmän aikaa. Romaanien lisäksi Uotinen on lukenut viime aikoina paljon elämäkertoja, koska tekeillä on elämäkerta myös hänestä itsestään.

Viimeaikaisista lukukokemuksista häntä kosketti erityisesti ranskalaisen Édouard Louisin omaelämäkerrallinen Ei enää Eddy. Se on kasvukertomus seksuaalivähemmistöön kuuluvan pojan kohtaamasta suvaitsemattomuudesta ja eriarvoisuudesta. Myös Pajtim Statovcin palkittu romaani Bolla oli Uotiselle vahva lukukokemus.

Yöt ovat myös luovaa aikaa. Silloin tanssija-koreografin mielessä syntyy ideoita tanssiteoksiksi. Pitkään kypsynyt, toteutusta vailla valmis koreografia on nimeltään Air, Ilma. Teos on Uotisen mukaan täynnä häikäisevää valoa, ja siinä voisi soida Bachin kirkas musiikki.

Lue myös: Jorma Uotinen ei halua omistaa mitään

Uotinen on säilyttänyt kimmoisuutensa

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.