Ihmiset

Tv-pappi Kari Kanala tuli isäksi 49-vuotiaana: ”Sydämeni särkyy joka kerta, kun poikani sanoo rakastavansa minua”

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta julkisuuteen noussut pappi Kari Kanala jakaa viisi elämänsä tärkeää kuvaa. Tärkeimmässä kuvassa hän pitelee harteillaan omaa poikaansa.

Valokuvat ovat muistoja eletyistä hetkistä ja koetuista tunteista. Tässä juttusarjassa julkisuudesta tutut henkilöt kertovat itsestään kuvien kautta. Nyt valokuva-albuminsa avaa Ensitreffit alttarilla – ja Tietäjät tietää -ohjelmasta (MTV3) tuttu pappi Kari Kanala, 56.

Kari esittelee viisi tärkeää kuvaa elämänsä varrelta ja kertoo, mitä kussakin kuvassa tapahtuu, milloin kuva on otettu ja miksi kuva on hänelle tärkeä.

Lue myös: Kun laulaja Ilta, 26, meni naimisiin vuoden seurustelun jälkeen, osa ihmisistä kauhisteli – ”Minulla oli rauha asian kanssa”

1. Kari Kanala on kyläkauppiaan poika Halsualta

Mustavalkoinen valokuva Kari Kanalan vanhempien omistamasta kioskikaupasta. Kuva on otettu ulkona.
Kuvassa on Kari Kanalan vanhempien omistama kioskikauppa 1950- tai 1960-luvulla. Perhe asui samassa rakennuksessa, kunnes vanhemmat saivat aravalainaa ja rakensivat kaupan taakse uuden asuintalon ja kioskikaupan. Kari oli silloin hieman vajaa 16-vuotias. Isä jäi eläkkeelle kyläkauppiaan työstä vuonna 1999. © Kari Kanalan kotialbumi

”Kuvassa on vanha kotitaloni. Ikkunan kohdalla oli keittiö, olohuone ja vanhempien makuuhuone samassa tilassa. Sen takana oli kahden metrin korkuinen alkovi, jossa nukuimme veljeni kanssa. Talon takana olivat sauna ja ulkovessa. Oikealla oli kioskikauppamme.

Kauppamme oli kiinni vain kolmena päivänä vuodessa: pääsiäisenä, juhannuksena ja jouluna. Silloinkin isä avasi kaupan ovet, jos joku tuli koputtamaan. Lapsena saatoin herätä siihen, että pihalla surisi diesel-Mersu, ikkunaan koputettiin ja joku huusi ulkona: ’Pentti, tule avaamaan, nyt meillä on rahaa!’

Kaupanteko on ollut elämäntapa koko perheellemme. Kauppamme oli paikka, johon ihmiset tulivat viettämään aikaa. Äijät pelasivat korttia kaupan takana ja heittivät takaseinään tikkaa. Minä laskin tuloksia. Välillä olin perjantaipäiviä pois koulusta, jotta pääsin isän mukaan hakemaan kauppaan tavaroita Keskolta.

Kun olin nuori, rippikoulupappini Risto Seppälä sanoi: ’Voit saavuttaa elämässä vaikka mitä, mutta jos unohdat olevasi kauppa-Pentin poika Marjusaaresta Halsualta, et voi olla koskaan onnellinen.’ Tämä kuva muistuttaa minua juuristani.

Olen oppinut tiskin takana isältäni tärkeimmät taidot pappeutta varten. Isä neuvoi kysymään, mitä saisi olla ja sanoi, että meidän kaupaltamme asiat eivät kantaudu eteenpäin. Kyläkauppiaan tavoin myös papin on oltava luotettava.”

2. Kari tapasi pappina työskentelevän Milla-vaimonsa baarissa

Kari Kanala (vas.) ja Milla Mäkitalo. 
Kari Kanalan ja Milla Mäkitalon kihlakuvan on ottanut Karin ystävä, valokuvaaja Mikko Huotari. ”Mikko on saanut siihen näkyviin olennaisimmat asiat meistä ja suhteestamme”, Kari sanoo. © Mikko Huotari

”Menimme vaimoni Milla Mäkitalon kanssa kihloihin rakkauden huumassa lokakuussa 2009. Olimme olleet yhdessä vain joitakin kuukausia. Tämä kuva on kihlakuvamme, yksi ensimmäisiä meistä otettuja kuvia.

Tutustuimme siellä, missä papit tapaavat toisiaan eli baaritiskillä. Olimme kirkon kasvatuksen työntekijöiden neuvottelupäivillä Tampereella. Milla oli erään ystäväni seurassa. Menin tervehtimään heitä ja aloimme jutella. Tajusin heti, että tässä on todella lämmin, kaunis, älykäs ja huumorintajuinen nainen.

Kosinta oli elämäni paras päätös. Menimme naimisiin heti seuraavana kesänä. Nyt olemme olleet naimisissa yli 13 vuotta. Olen tajunnut vanhemmiten, että rakkauden ydin on vapaus. Sitoudun ihmiseen, jonka kanssa koen olevani vapaa.

Milla on opettanut minulle arjen viisautta, hyväksyntää ja onnellisuutta. Kun menen töistä mieluummin kotiin kuin muualle, olen onnellinen. Tärkeimmät asiat elämässä ovat lahjaa ja armoa. Tämä kuva edustaa minulle sitä.”

3. Isyys opetti Karin arvostamaan turvallisuutta

Kari Kanala pitää kuvassa lastaan hartioillaan. Lapsi on kuvassa noin parivuotias.
Kari Kanalasta tuli isä vuonna 2016. Kuva, jossa poika on parivuotias, on Karin elämän tärkein kuva. Isä ja poika jakavat yhteisen kiinnostuksen jalkapalloa kohtaan. ”Poikani kannattaa kaikkia joukkueita, joissa Cristiano Ronaldo on pelannut”, Kari sanoo. © Kari Kanalan kotialbumi

”Olin suhteellisen vanha, kun tulin isäksi, 49-vuotias. Samoihin aikoihin minusta tuli myös Paavalin seurakunnan kirkkoherra Helsingissä. Sain kaksi uutta roolia ja tehtävää. Yhteistä niille oli turvallisuus – asia, jota en ollut koskaan aiemmin pitänyt kauhean tärkeänä. Olin aina ajatellut, että turvallisuus syö luovuutta. Nyt tiedän, että ei se ole niin.

Turvallisuus luo pohjan luovuudelle ja ratkaisuille. Korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat syöneet ihmisten turvallisuuden tunnetta ja luottamusta instituutioihin. Nousevat elämänkustannukset haastavat perusturvallisuutta. Silloin asiat, jotka luovat turvaa, ovat tärkeitä. 

Isänä oleminen on ainoa asia, jossa olen korvaamaton. Tunnen välillä huonoa omatuntoa siitä, että tulen töistä kotiin väsyneenä. Minulla on liian usein kännykkä kädessä. Katson uutisia ja olen somessa.

Ne hetket, kun laitan poikaa nukkumaan, ovat hienoimpia. Juttelemme yhdessä, pidämme tietokilpailua tai luemme kirjaa. Lausun iltarukouksen, jonka olen äidiltäni oppinut. Lopuksi sanon: ’Hyvää yötä. Isi rakastaa sinua.’ Sydämeni särkyy joka kerta, kun hän sanoo rakastavansa minua. Itse sanoin niin omalle isälleni vasta hänen kuoltuaan.

Vaikka epäonnistuisin isänä monin tavoin, olen silti isä, joka voi tehdä voitavansa poikansa elämän eteen. Voin pitää poikaani hartioilla ja näyttää hänelle maailmaa turvallisesti korkeammalta. Jos kaikki menee hyvin, tulee vielä vaihe, että hänkin kantaa minua.

Ihmisen pitää ratkaista elämässään vain kolme kysymystä: Kuka minä olen? Minne olen menossa? Rakastaako joku minua? Toivon, että ainakin viimeiseen kysymykseen pojallani on vastaus. Muista hän ottaa itse selvää.”

4. Jalkapallo on ollut Kari Kanalan intohimon kohde lapsuudesta asti

Kari Kanala maailmanfutiksen jäljillä -podcast-sarjan logo. Arsenalin puna-valkoiseen kaulahuiviin pukeutunut Kari pitelee jalkapalloa käsissään.
Kari Kanala on tehnyt Ylelle podcastsarjat Kari Kanala maailman futiksen jäljillä ja Kari Kanala eurofutiksen jäljillä. Kari kuvailee sarjoja projektiksi, jossa yhdistyvät tieto ja intohimo. ” Joissain paikoissa, kuten Brasiliassa ja Argentiinassa, jalkapallo voi muodostua jopa uskonnoksi. Esimerkiksi edesmenneelle argentiinalaispelaaja Diego Maradonalle on omistettu oma kirkko”, Kari sanoo. © Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle

”Olen hengittänyt ja elänyt jalkapalloa koko ikäni. Aloin kannattaa Arsenal-nimistä jalkapallojoukkuetta kahdeksanvuotiaana. Tutustuin englantilaiseen jalkapalloon, kun selasin Veikkaus- ja Lotto-lehtiä vanhempieni kioskikaupassa. Pyysin äitiäni ompelemaan punaisen ja valkoisen t-paitani yhteen. Siitä tuli ensimmäinen Arsenal-paitani.

Olisin halunnut pelata jalkapallojoukkueessa, mutta olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta Halsualta. Siellä oli tarjolla vain pesäpalloa, yleisurheilua ja hiihtoa. Opiskellessani teologiaa Helsingin yliopistossa perustimme Mooseksen potku -nimisen joukkueen eli MoPo:n. Se pelaa alasarjoissa edelleen.

90-luvun puolivälissä olin Palloliitossa neljä kesää kesätöissä. Ne olivat hienoja vuosia. Pääsin pelaamaan, seuraamaan ja viestimään futiksesta. Sittemmin valmistuin papiksi, mutta jalkapallo on pysynyt tärkeimpänä intohimonani sen rinnalla.

Vuonna 2021 tein Ylelle Kari Kanala eurofutiksen jäljillä -podcastsarjaa ja vuonna 2022 Kari Kanala maailman futiksen jäljillä -podcastsarjaa. Käsikirjoittajina olivat Juhavaltteri Salminen ja Toni Degerlund. Tarkastelimme jalkapallon kautta eri maita ja kulttuureita eli sitä, miten jalkapallo vaikuttaa yhteiskuntaan ja päinvastoin.

Qatarin MM-kisojen aikaan teimme jakson, jossa pohdimme, voiko sellaisia kisoja katsoa, joihin tietää liittyvän korruptiota ja ihmisoikeusloukkauksia. Vieraina olivat Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson ja suomalaispelaaja Riku Riski, joka kieltäytyi Qatarin valmentavasta leiristä. Harvaa pelaajaa fanitan, mutta Riku Riskiä fanitan. Eettinen puoli on läsnä kaikissa hänen tekemissään valinnoissa.

Käytän jalkapalloa selittämään maailmaa. Filosofi Albert Camus sanoi aikoinaan, että kaiken, minkä hän on oppinut elämästä ja moraalista, hän on oppinut jalkapallokentällä. Jaan sen ajatuksen.”

5. Kun pappi lähti mukaan rakkausrealityyn, ihmiset kauhistelivat

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 10. kauden asiantuntijat Hanna Myllymaa (vas.), Kari Kanala (kesk.) ja Tapani Alanen.
Kari Kanala oli asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -rakkausrealityn (MTV3) kahdella ensimmäisellä kaudella. Hän palasi ohjelmaan kuudennella kaudella. 10. lokakuuta 2023 alkaa ohjelman 10. tuotantokausi. Karin lisäksi asiantuntijoina ovat ratkaisukeskeinen terapeutti Hanna Myllymaa ja erityistason seksuaaliterapeutti Tapani Alanen. © MTV3

”Tuotantoyhtiön henkilö soitti minulle keväällä 2014 ja kertoi, että heillä olisi työn alla parisuhteisiin liittyvä tv-ohjelma, jossa olisi papilla rooli. Sain tanskalaisen Ensitreffit alttarilla -ohjelman jaksot katsottavaksi.

Kysyin vaimoltani, mitä hän ajattelisi siitä, jos lähtisin mukaan. Hän vastasi: ’Miksi edes kysyt, kun olet jo päättänyt?’

Mietin, että siitä tulee lunta tupaan, kun pappi laittaa toisilleen tuntemattomia ihmisiä suoraan naimisiin. Aluksi niin kävikin. Nyt suurin osa palautteesta on positiivista. Ihmiset ovat nähneet, että ohjelma on tehty lämmöllä. Sen tarkoitus ei ole aiheuttaa draamaa, vaan auttaa ihmisiä löytämään kenties loppuelämän kumppani.

Ohjelma on antanut minulle pappina paljon. Rakkaus on kristillisen uskon ydintä. Olen ollut mukana valitsemassa 46 ihmiselle kumppania. Vaikka kaikki parit eivät jatkaisi yhdessä, he voivat oppia toisiltaan – ja ainakin itsestään – todella paljon. On palkitsevaa saada tutustua niin avoimiin ja rohkeisiin ihmisiin.

Minulla on myös syvä kiitollisuus kaikkia asiantuntijoita kohtaan, jotka olen matkan varrella kohdannut. Tässä kuvassa ovat nykyiset asiantuntijakollegani Hanna Myllymaa ja Tapani Alanen. Olemme kuin Tupu, Hupu ja Lupu. Jatkamme toistemme puhekuplia ja arvostamme toistemme ammattitaitoa.”

Lue myös Seura.fi: Kari Kanala tuli isäksi vasta viisikymppisenä: ”Olen tosi iloinen, että saan olla isä – se on ainoa asia, jossa en ole korvattavissa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tv-pappi Kari Kanala tuli isäksi 49-vuotiaana: ”Sydämeni särkyy joka kerta, kun poikani sanoo rakastavansa minua”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.