Ihmiset

Kun laulaja Ilta, 26, meni naimisiin vuoden seurustelun jälkeen, osa ihmisistä kauhisteli – ”Minulla oli rauha asian kanssa”

Elämäni biisi -ohjelmassa ihastuttava laulaja Ilta paljastaa 5 tärkeää kuvaa elämänsä ja uransa varrelta. Yksi niistä on lumoava hääkuva.

Valokuvat tallentavat tärkeitä muistoja ja hetkiä elämän varrelta. Tässä juttusarjassa julkisuudesta tutut henkilöt kertovat oman tarinansa kuvien kautta. Nyt valokuva-albuminsa avaa laulaja Ilta eli Ilta Silva, 26, joka on Ylen Elämäni biisi -ohjelman tuore solisti.

Ilta esittelee viisi tärkeää kuvaa elämänsä varrelta ja kertoo, mitä kussakin kuvassa tapahtuu, milloin kuva on otettu ja miksi kuva on hänelle tärkeä.

Lue myös: Mika Aaltola paljasti hellyttävän nuoruudenkuvansa: ”Olin ujo mutta uskalias baarimikko”

1. Äiti availi ikkunoita, kun Ilta lauloi kovaa Whitney Houstonia

Ilta halaa pianoa lapsuudenkodissa Jyväskylässä.
Kuva on otettu kansainvälisenä pianopäivänä 29.3.2023 Iltan lapsuudenkodissa Jyväskylässä. Iltalla on päällä esiintymisvaatteet illan keikkaa varten. © Iltan kotialbumi

”Siihen, miten elämä tulee menemään, vaikuttaa paljon se, missä ja millaiseen perheeseen syntyy. Minulle on käynyt todella hyvin. Vanhempani ovat aina tukeneet minua laulamisessa. Koskaan ei sanottu, että nyt tulee liian kova ääni, ei ole hyvä hetki.

Tämä piano on vanhempieni kotona Jyväskylässä. Se hankittiin meille, kun olin 12-vuotias. Pedaali vinkuu, koska olen paukuttanut pianoa niin paljon. Soitin sillä lapsuudessani joka ilta varmaan kaksi tuntia. Meillä ei ollut telkkaria, eikä älypuhelimia ollut keksitty, joten mitä muutakaan olisin tehnyt?

Rakastin laulamista ja kävin laulutunneilla. Minulla ei ollut koskaan agendaa, että nyt treenaan, jotta minusta tulee maailman paras artisti. Lauloin siksi, että se oli maailman kivointa.

Bravuureitani olivat Whitney Houstonin isot biisit I Will Always Love You, I Have Nothing ja Saving All My Love for You. Äiti availi ikkunoita ja hankki minulle mikrofonin, vaikka minulla on aika kova ääni.

Noin 200 metrin päässä asuva isän työkaveri kertoi, että he olivat kuulleet yksi ilta kotiin asti, kun olin laulanut Whitney Houstonin I Will Always Love You -kappaletta. Se oli koko kadun viihdyttämistä.”

2. Ensimmäinen oma kappale syntyi kahdeksanvuotiaana

Ilta (vas.) ja hänen pikkuserkkunsa äänittävät omaa kappaletta.
Kesät samanikäisen pikkuserkun mökillä kuuluvat Iltan rakkaimpiin lapsuusmuistoihin. Ilta on kuvassa vasemmalla.  © Iltan kotialbumi

”Kahdeksanvuotiaana lauloin elämäni ensimmäisen äänityksen. Olimme pikkuserkkuni perheen mökillä Tampereen lähistöllä. YleX-radiokanavalla taisi olla jokin kilpailu menossa. Siitä inspiroituneena kirjoitimme yhdessä biisejä.

Pikkuserkkuni oli todella hyvä englannissa. Minä en osannut englantia, mutta minusta oli maailman siisteintä laulaa enkuksi. Ehdotin, että minä teen melodian ja hän tekee biisin sanat englanniksi. Ohjeistin, että biisi voisi kertoa vedestä ja ystävistä veden alla. Siinä voisi olla sana ’wannabe’, koska olisi siistiä laulaa se sana.

Pikkuserkkuni isällä oli mikrofoni, pöytätietokone ja äänityslaitteet. Lauloimme koko kappaleen kerralla purkkiin. Nykyään laulan studiossa yhden kappaleen säkeistöä sata kertaa ja kappaleeseen poimitaan parhaat otot.”

3. Duetto Cheekin kanssa oli uran läpimurto

Ilta ja Cheek lavalla Lahden mäkimontussa elokuussa 2018.
Laulaja Ilta nousi julkisuuteen, kun hän esiintyi rap-artisti Cheekin eli Jare Tiihosen Sillat-kappaleella (2015). Hän oli mukana myös Cheekin viimeisellä keikalla Lahdessa elokuussa 2018. © Iltan kotialbumi

”Se, että pääsin laulamaan Cheekin Sillat-kappaleelle, antoi koko uralleni ison ponnahduslaudan.

Managerini Tina Jukarainen kuuli minut laulamassa, kun olin 14-vuotias. Hän opiskeli silloin Jyväskylässä ja sanoi ottavansa yhteyttä, kun hän on valmis manageri.

Olin 17-vuotias, kun Tina laittoi viestiä ja kertoi olevansa töissä Fullsteam-manageritoimistossa, jonka asiakkaita olivat muun muassa Cheek ja Jenni Vartiainen. Cheekin manageri Carla Ahonius työskenteli samassa firmassa. Hän soitti ääntäni Cheekille. Jare tykkäsi ja halusi kuulla minut livenä. Lauloin toimistossa hänelle kolme kappaletta. Sen jälkeen menimme studioon.

Kiersin Cheekin kanssa neljä vuotta keikoilla. Elokuussa 2018 Cheek veti uransa viimeisen keikan Lahden mäkimontussa. Tuntui uskomattomalta hypätä lavalle tuollaisen konkarin kanssa ja esiintyä yli 30 000 ihmisen edessä.

Jare antoi minulle mallin siitä, mitä on tähdätä Suomen kokoisessa maassa niin korkealle kuin pystyy. Ihailen sitä määrätietoisuutta, kunnianhimoa ja työn määrää.

Jare on tosi upea tyyppi. Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa hänestä. Olen superkiitollinen, että sain olla osa hänen kiertueperhettään.”

4. Laulaja Ilta sai oikeat tyypit tiimiinsä tuekseen

Lasse Kurki (vas.), Ilta ja Tina Jukarainen pitävät käsissään kultalevyjä.
Artistin ja levy-yhtiön välissä toimiva A&R -henkilö Lasse Kurki (vas.) ja manageri Tina Jukarainen ovat olleet osa Iltan tiimiä levytyssopimuksesta lähtien. © Iltan kotialbumi

”Joskus kuulee tarinaa tytöttelevistä ja limaisista levysedistä. Minulla ei ole sellaisesta kokemusta. Sillat-kappaleen jälkeen tein levytyssopimuksen Warnerin kanssa. Lasse Kurjesta tuli A&R -henkilöni levy-yhtiössä. Lasse on antanut tukea, ymmärrystä ja aikaa kasvaa.

Olin tottunut siihen, että Cheekin kanssa kaikki kappaleet menivät kuuntelulistojen ykkösiksi. Kun omalla kohdallani niin ei heti käynytkään, olin hukassa siitä, kuka olen artistina ja millaista musiikkia haluan tehdä.

Lasse ja managerini Tina ovat tunteneet minut 17-vuotiaasta ja nähneet kasvuprosessini läheltä. Kun rohkaistuin kertomaan omista peloistani ja häpeästäni heille, vapauduin. Kaikki ihmiset eivät voi olla elämässäsi terapeutteja, eikä kaikille tarvitse avata kaikkea. Mutta se, että uskaltaa olla haavoittuvainen, on kaiken a ja o siinä, että voi tulla kohdatuksi ja kasvaa itse.

Tämä kuva on otettu vuonna 2018, kun ensimmäinen sinkkuni Koukkuun rikkoi kahden miljoonan kuuntelukerran rajan ja sai kultalevyn. Fiilis oli mieletön: tästä tämä lähtee.”

5. Rinnalle löytyi elämän rakkaus

Iltan ja Troyn hääkuva. Troy taivuttaa hääpukuun pukeutunutta Iltaa rannalla Costa Ricassa.
Laulaja Ilta meni naimisiin puolisonsa Troy Silvan kanssa heinäkuussa 2021 Suomessa. Toiset hääjuhlat vietettiin elokuussa 2021 Costa Ricassa, josta Troyn isä on kotoisin. © Iltan kotialbumi

”Elämäni mullistui vuonna 2020, kun löysin rinnalleni upean miehen, jonka kanssa elää elämää yhdessä. Koronapandemian takia ensimmäisen albumini kiertue oli peruttu. Rupesin pelaamaan joka päivä spikeball-nimistä pallopeliä, jota pelataan kaksi vastaan kaksi. Se oli minulle terapiaa, turhautumisen purkamiskeino – ja sikahauskaa myös.

Laji oli aika uusi Suomessa. Kysyin kaveriltani, tietäisikö hän hyviä pelikavereita. Hän sanoi tulleensa kerran Troyn kanssa toisiksi suomenmestaruuskilpailuissa. Halusin kehittyä pelaajana, joten pommitin Troyta viesteillä. Minulla ei ollut taka-ajatuksia.

Troy tuli suoraan töistä hienot housut jalassaan. Koska kutsu tuli niin spontaanisti, hänellä ei ollut urheiluvaatteita. Annoin hänelle isäni sortsit. Troy vaihtoi housut kaikkien edessä. Minua kiehtoi se itsevarmuus. Liiallinen itsetietoisuus siitä, kehtaanko tehdä jotain, puuttui. Pelailimme yhdessä ja pikkuhiljaa aloimme seurustella.  

Suhteessamme asiat tapahtuivat vauhdilla. Menimme naimisiin heinäkuussa 2021. Saimme palautetta siitä, että etenemme liian nopeasti emmekä edes tunne toisiamme. Ymmärrän sen täysin. Minäkin kauhistelisin sivustaseuraajana.

Se, että joku hieman haastaa päätöstäsi, on vain hyvä asia. Parasta oli, että minulla oli rauha asian kanssa. Olin varma, että päätös on oikea. En mene tuosta noin vaan naimisiin. Se on iso asia minulle.

Ihailen sitä, miten hyvä ja vapaa olo kaikilla ihmisillä on Troyn lähellä. Elämäni on aina ollut hyvää, mutta Troyn kanssa maailma vielä kirkastuu ja kaikki on entistäkin kivempaa. On ihanaa, että on tuki, joka pysyy paikallaan ja tuo turvaa.”

Juttua muokattu 25.9.2023 kello 9.16: Ensimmäisessä kuvatekstissä luki, että kuva on otettu vuonna 2022. Kuva on otettu vuonna 2023. Jutussa luki, että Ilta tapasi puolisonsa 2021. Oikea vuosi on 2020.

Lue myös Anna.fi: Laulaja Ilta aloitti uransa Cheekin taustalaulajana 18-vuotiaana: ”Sanoisin nuorelle Ilta-tytölle, että on ok huomata, että ups, nyt meni överiksi”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun laulaja Ilta, 26, meni naimisiin vuoden seurustelun jälkeen, osa ihmisistä kauhisteli – ”Minulla oli rauha asian kanssa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.