Ihmiset Tilaajille

Alzheimer saattaa olla näyttelijä Kati Outisen geeneissä, mutta hän ei halua tietää, sairastuuko

Näyttelijä Kati Outinen menetti lyhyessä ajassa molemmat vanhempansa. Isänsä muistisairautta Kati on käsitellyt näytelmässään. Hän uskoo, että sairaus on heillä periytyvää.

Kati Outisen esitys oli juuri alkamassa pirkanmaalaisen muistiyhdistyksen tiloissa. Joukossa oli paljon muistisairaita ja heidän omaisiaan, sillä Niin kauas kuin omat siivet kantaa on esitys, joka kertoo muistisairaan Allin tarinan.

Kati kiinnitti huomiota yleisössä ilmeettömänä istuvaan naiseen ja tämän tyttäreen. Naisen muistisairaus oli selvästi edennyt pitkälle, sillä hän ei reagoinut ympäröivään maailmaan lainkaan. Hän ei osoittanut minkäänlaista merkkiä, että olisi kuullut Katin esityksestä sanaakaan.

Esityksen jälkeen naisen tytär tuli kiittämään Katia. He halasivat, ja nainen itki. Hän kertoi, että elämä äidin kanssa oli ollut juuri sellaista kuin Kati esityksessään tulkitsi. Kun muistisairas äiti kuuli tyttärensä itkun, hän ojensi yhtäkkiä kätensä lohduttaakseen tätä. He halasivat ja itkivät yhdessä sitä, että heille oli käynyt näin.

”Kun sanat eivät mene enää läpi muistisairaan mieleen, tunne tai liikekieli voi vielä mennä. Tämä äiti ja tytär saivat hetkellisen kontaktin toisiinsa esitykseni avulla. Parempaa palautetta en voisi saada”, Kati Outinen kertoo pari vuotta sitten tapahtuneesta kohtaamisesta.

Kati ymmärtää, miksi tuo hetki oli tärkeä. Hänkin menetti toisen vanhempansa Alzheimerille.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.