Ihmiset

Kotiapulaisen oikeudet

Lokakuun alussa 1937 Helsingin Taloustyöntekijäin Yhdistys julkaisi sanomalehdissä kirjelmän, jossa vedottiin perheenemäntiin kotiapulaisten aseman parantamiseksi.

Emäntien toivottiin vapaaehtoisuuden tietä ryhtyvän kodeissaan toimeenpanemaan eräitä uudistuksia. Kirjelmässä esitettiin seuraavat ponnet:

Kotiapulaisille säännöstelty työaika. Varsinaiseen tehostettuun työhön pitäisi riittää 9, tai korkeintaan 10 tuntia päivässä. Tällöin ei ruokailu- ja kahviaikoja eikä oman huoneen siivoamista lasketa työajaksi. 

Ylityökorvaus. Jos vaaditaan ylityötä vieraspitojen t.m. sattuessa, on siitä maksettava kohtuullinen ylityökorvaus, jota tähän mennessä vain harvat perheet ovat antaneet.

Vapaa-ajat. Kotiapulaisellekin olisi pyrittävä kuusipäiväiseen työviikkoon, joka olisi mahdollinen siten, että hänelle annetaan joko jokaviikkoinen arkivapaa tai puoli arki- ja puoli pyhäpäivää.

Asunto. Kotiapulaiselle, joka asuu isäntäväkensä luona, on varattava kunnollinen ja lämmin asunto, missä se vain on mahdollinen, oma pieni huone, jota voi sekä lämmittää että tuulettaa.

Palkka. Pulakautena alennettiin myöskin kotiapulaisten palkat. Nyt olisi palkat, jotka eivät koskaan ole olleet korkeat, kohotettava vähintään entiselleen.

Kotiliesi 22/1937

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiapulaisen oikeudet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.