Ihmiset

Köyhä opiskelija: ”Kopioin asiat kavereiden kirjoista”

Viivi Repo kävi koulua aluksi ilman kirjoja. Kotilieden Kummikerho tukee Eväitä elämälle -ohjelmaa, jonka kautta vähävaraiset opiskelijat saavat koulukirjoja.

Kotilieen Kummikerho tukee Eväitä elämälle -ohjelmaa

Viivi Repo, 17, löysi opiskelupaikkansa vieraillessaan siellä yläasteaikana. – Kauppaoppilaitos Mercuria tuntui heti mun paikalta, se oli ihan vau-kokemus.

Tunne on säilynyt. Kolmevuotisten merkonomiopintojen puolivälissä Viivin arvosanat ovat kiitettäviä. – Tykkään opiskelusta tosi paljon. On tunne, että osaan ja olen hyvä tässä.

Opiskeluihin kuuluu myös käytännön työharjoittelua. Viivi on ollut vaatekaupassa, jossa hän toivoo oppivansa kaikki työt somistamisesta myyntiin ja johtopuolen hommiin. – Mun suuri suunnitelma on joskus perustaa oma vaatekauppa, hän paljastaa.

Työharjottelua palkatta

Viivi on vanhin perheen viidestä lapsesta. Nuorimmalla on keskosuudesta johtuvia ongelmia, joten äiti hoitaa häntä kotona. Koska isältäkään ei tule tukea, perhe elää lapsilisillä ja äidin tuilla. Niiden vuoksi Viivi on joutunut tekemään työharjoittelunsa palkatta. – Jos minä saisin tuloja, äidin tukia vähennettäisiin, hän kertoo.

Äidillä ei ole varaa ostaa Viiville oppikirjoja. Niinpä ennen oppikirjatukea Viivi lainasi välituntisin kavereiden kirjoja ja kopioi niistä vihkoonsa kaiken, mitä arveli tarvitsevansa kokeeseen.

Opiskelujen alkaessa Viivin äiti kuuli Eväitä Elämälle -ohjelmasta ja haki sieltä tukea oppikirjojen hankintaan. Kun se myönnettiin, äiti ja tytär iloitsivat yhdessä.

Tämä on niin hyvä juttu, tosi tärkeetä mulle. Nyt pystyn lukemaan, milloin haluan ja tekemään tehtävät kirjoihin.

Viiville on nimetty henkilö, jolle hän soittaa aina uusia kirjoja tarvitessaan. He käyvät yhdessä ostamassa ne kirjakaupasta. – Kirjat ovat tosi kalliita, yksi voi maksa 30-40 euroa. Olin ihan kauhuissani, kun näin summan.

Viivistä tämä tuntuu melkein rahan tuhlaamiselta. Silti hän myöntää, että varsinkin tehtäväkirjat on melkein pakko ostaa uusina.

Loput rahat äidille

Viivi on oppinut tarkaksi. Opintorahasta hän laittaa aikaa matkakorttiin ja saldoa puhelimeen. Jos jotain täytyy ostaa, se hankitaan kirpputorilta tai alennusmyynnistä. – Olen onnistunut löytämään alen alesta farkut viidellä eurolla. Olisi hirveää tuhlaamista maksaa niistä vaikka 40 euroa.

Sen mitä jää, Viivi antaa äidille. – Tietysti, jos en kerran tarvitse sitä rahaa välttämättä mihinkään.

Viivi uskoo pysyvänsä maltillisena kuluttajana myös sitten, kun voi ansaita itse. – Tuntuu, että monet mun ikäiset on rahan käytön suhteen vähän ding dong. Heti kun ne saa sitä, ne on ihan että OMG, nyt pääsee shoppaamaan! Ja sitten ne ostaa mitä haluaa. Se ei multa vielä käy.

Teksti: Mia Kuntsi Kuvat: Anni Koponen

Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 23/14.

Lue myös: Uupunut äiti: ”Vertaistuki auttaa”

Lue lisää

Kotilieden Kummikerhosta Eväitä elämälle -ohjelma

Kommentoi

Kommentoi juttua: Köyhä opiskelija: ”Kopioin asiat kavereiden kirjoista”

Koulutus kaikille

Tästä pitäisi puhua enemmän

liina_k

Tsemppiä Viiville!

Loistavaa, että ”kummi” ostaa kirjat Viiville. Jos raha lahjoitettaisiin hänen tililleen, vähennettäisiin se heti perheen tuista. Lahjakortin antaminen olisi toinen vaihtoehto, joka ei vähennä perheen muita tuloja.

Opintolainakinon

Miksi Viivi ei ota opintolainaa? Vaikuttaisiko se äidin saamiin tukiin? Niin, vaikuttaisihan se ainakin perheen saamaan toimeentulotukeen. Eikö äiti ole hakenut Kelalta elatustukea lapsilleen? Se on subjektiivinen oikeus, jos lasten isältä/isiltä ei heru mitään lastensa elatukseen.
On ihan tunnettu tosiasia, että pienituloisten perheiden nuoret ovat ottaneet opintolainaa niin kauan kuin tällainen mahdollisuus on ollut (1960-luvun lopulta). Itse melkein hihkuin riemusta, että tällainen mahdollisuus aikanaan oli.
Viivi voisi myös muuttaa omaan asuntoon, jolloin yhteiskunta palkitsisi hänet runsain tuin. Silloin äiti voisi käyttää kaikki rahansa nuorempiin lapsiin.
Siitä vain Viivi itsenäistymään omaan kotiin! Ja vähitellen oppimaan, että työtä kannattaa kuitenkin tehdä, vaikka se yhteiskunnan tukia vöhentäisikin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.