Kulttuuri

Kotilieden lukijat vinkkaavat 15 sarjaa, jotka kannattaa katsoa juuri nyt – oletko jo nähnyt nämä helmet?

Kaverin suositus on paras takuu hyvälle televisiosarjalle. Siksi pyysimme Kotilieden lukijoita jakamaan parhaat sarjavinkkinsä tähän hetkeen.

Kun hyvä televisiosarja loppuu, saattaa tuntua vaikealta löytää toista yhtä koukuttavaa sarjaa. Paras lääke tällaisiin tilanteisiin on kysyä sarjasuosituksia. Jos sarja on osunnut ja uponnut muihin, se iskee todennäköisesti myös sinuun.

Kysyimme Facebookissa lukijoiltamme, mitä sarjoja he suosittelisivat juuri nyt. Saimme reippaasti yli 400 vastausta. Selvästi eniten vinkattiin jännitys- ja rikossarjoja ja Yle Areenan sisältöä.

Lue myös, mitä sarjoja lukijamme vinkkasivat pari vuotta sitten: Nyt ei katsottava lopu hetkeen! Kotilieden lukijat vinkkaavat yli 30 tv-sarjaa, jotka juuri nyt kannattaa katsoa

Kotilieden lukijat suosittelevat: parhaa draama- ja komediasarjat

1. Kaikenkarvaiset ystäväni (Yle Areena)

Tämä brittiklassikon uusi tulkinta on monen Kotilieden lukijan suosikkisarjojen joukossa. James Alfred Wightin vuonna 1972 julkaistuun romaaniin perustuva sarja kertoo nuoren eläinlääkärin elämästä Englannin maaseudulla. Wight toimi itse eläinlääkärinä lähes 50 vuotta ja kirjoitti suosittuja romaaneja salanimellä James Herriot.

Kaikenkarvaiset ystävämme
Kaikenkarvaiset ystäväni -sarjasta on tehty uusi tulkinta, joka on edennyt jo kolmannelle kaudelle. © Helen Williams / Playground Entertainment

2. The White Lotus (HBO)

Yhdysvaltalainen draamakomediasarja The White Lotus on ollut viime aikoina monien huulilla. Sarja kertoo White Lotus -hotellista, jossa näyttää olevan kaikki täydellisen hyvin, ennen kuin totuus hotellin vieraista ja työntekijöistä pala palalta paljastuu. Sarja saattaa herättää matkakuumeen, sillä ensimmäinen kausi sijoittuu Havaijille ja toinen kausi Sisiliaan.

The White Lotus
Meghann Fahy näyttelee sarjassa The White Lotus. © Fabio Lovino/HBO

3. Yellowstone (C More ja SkyShowtime)

Kunnon western-draamaa, juonittelua ja valtataisteluja. Monen suosikkisarjassa Yellowstonessa Duttonin perhe taistelee rakkaan karjatilansa puolustamiseksi ulkoisilta uhilta. Kevin Costner näyttelee klaanin päähenkilöä Johnia, joka pukeutumisellaan edustaa täydellisesti cowboy-estetiikkaa.

Yellowstone
Kevin Costner näyttelee Yellowstonessa karjatilan omistajaa. © MTV

4. Eroja ja avioeroja (Yle Areena)

Tässä brittisarjassa riittää juristeja ja monimutkaisia perhekuvioita. Defoen perheen äiti Ruth ja kolme tytärtä työskentelevät kaikki juridiikan alalla. Draama on taattua, kun vanhin tytär Hannah päättää siirtyä töihin kilpailijalle. Mitä tapahtuu, kun perheenjäsenet kohtaavat toisensa eri puolilla neuvottelupöytää?

Eroja ja avioeroja
Perhe ja ura sekoittuvat makeasti sarjassa Eroja ja avioeroja. © Tereza Červeňová/BBC/Yle

Historian havinaa: Parhaat historian tapahtumiin perustuvat sarjat

5. Estonia (HBO)

Autolautta Estonia upposi Itämerellä myrskyssä 28. syyskuuta 1994. Viisiosainen uutuussarja Estonia kertoo tragediassa, jossa menehtyi yli 850 ihmistä.

HBO:n sarjaa ei pidä kuitenkaan sekoittaa toiseen vuonna 2023 ilmestyvään Estonia-sarjaan, joka on suomalaistuotantoa. Suoratoistopalvelu C Moressa esitettävästä sarjasta tulee sen tekijöiden mukaan kallein Suomessa tuotettu draamasarja.

6. Vapauden kutsu (Yle Areena)

Saksalaissarja Vapauden kutsu vie 1950-luvun saksalaiskaupunkiin, jossa sijaitsee myös USA:n armeijan tukikohta. Parikymppiset Marie ja Erika solmivat suhteita kylään tulleiden ulkomaalaisten miesten kanssa. Mutta Erikan konservatiivisessa maanviljelijäperheessä saksalaisen naisen ja tummaihoisen amerikkalaismiehen suhdetta ei katsota suopeasti.

Vapauden kutsu
Vapauden kutsu -sarja vie 50-luvun Saksaan. © Ben Knabe/FFP New Media

7. The Crown (Netflix)

Ellet ole vielä katsonut The Crownia, suuri nautinto on vielä edessäsi! Valtavaan suosioon noussut sarja kertoo kuningatar Elisabet II:n ja hänen kuninkaallisen perheensä elämästä.

Sarja käy läpi monarkian tapahtumia Elisabetin kruunajaisista prinsessa Dianan tragediaan. Sarjaa on kritisoitu siitä, että se perustu vain löyhästi tositapahtumiin. Fanikunta odottaa kuitenkin jo innolla seuraavaa kautta − huhut kertovat, että sellainen olisi tulossa.

The Crown
The Crownin kuudetta kautta odotellaan vuonna 2023. © Keith Bernstein

Parhaat sairaalasarjat kutkuttavilla juonenkäänteillä

8. Hakekaa kätilö (C More)

Tämä sarja on pitänyt monet katsojat otteessaan jo 11 tuotantokauden ajan. Sarja vie 1900-luvun puolivälin Itä-Lontooseen, jota vaivaa äärimmäinen köyhyys ja muut yhteiskunnalliset ja kulttuuriset ongelmat.

Draamasarja pohjautuu sairaanhoitaja Jennifer Worthin omiin muistelmiin. Sarjan pääosassa ovat kirkon ylläpitämän Nonnatus-talon kätilöt.

Hakekaa kätilö
Hakekaa kätilö -sarjan pääosassa on inspiroivia naishahmoja. © Sarah Weal Neal Street Productions / BBC / Yle

9. The Good Doctor (Netflix ja Elisa Viihde Viaplay)

Jos pidit House-sarjasta, saatat pitää myös The Good Doctorista, sillä molempien sarjojen taustalla on tuottaja David Shore.

The Good Doctor kertoo nuoresta autistisesta Shaunista, joka etenee suuressa arvostetussa sairaalassa huippukirurgiksi. Korealaiseen Good Doctor -sarjaan pohjautuvasta sarjasta on katsottavissa kuusi kautta.

The Good DOctor
Freddie Highmore on ennestään tuttu pikkupojan roolista Jali ja suklaatehdas -elokuvassa. © Elisa Viaplay

Koukuttavat rikos- ja jännityssarjat

10. Hiljainen todistaja (Yle Areena)

Hiljainen todistaja on huimalla 25 kaudellaan Britannian pitkäaikaisin rikossarja, eikä syyttä. Sarjassa on toden tuntua, sillä sen luonut Nigel McCrery on itse työskennellyt poliisina.

Draamasarjassa poliisien apuna toimivat patologit, jotka työskentelevät Lyell Centren kuolinsyytutkintayksikössä. Siellä tehdään ruumiinavauksia ja muita tutkimuksia. Pitkän sarjan aikana päähenkilöt ovat ehtineet vaihtua jo muutamaan otteeseen.

Hiljainen todistaja
Viimeisimmällä kaudella pääroolia näyttelee Emilia Fox. © BBC/Yle

11. Munkkivuori (Elisa Viihde Viaplay)

Useita Kultainen Venla-palkintoja viime vuonna pokannut Munkkivuori on yltänyt kotimaisten huippusarjojen joukkoon. Jani Volasen käsikirjoittama ja ohjaama kymmenosainen draamasarja sijoittuu 1980-luvun alun lähiöön, jonka pihapiiristä katoaa pieni lapsi. Sarja kuvaa yhden karmaisevan kesän tapahtumia lapsen silmin.

Munkkivuori
Laura Birn palkittiin Venla-gaalassa Vuoden sivuosanäyttelijä -palkinnolla työstään Munkkivuori-sarjassa. © Elisa Viihde Viaplay

12. Gåsmamman (C More)

Tätä ruotsalaissarjaa katsoessaan saa toden teolla jännittää päähenkilön puolesta. Draamatrillerisarjassa perheenäiti joutuu sekaantumaan miehensä pyörittämään huumebisnekseen suojellakseen lapsiaan.

Sarja perustuu Pieter Bart Korthuisin ja Diederik van Rooijenin luomaan hollantilaiseen Penoza-nimiseen sarjaan vuodelta 2010.

Gåsmamman
Ruotsalaissarja Gåsmamman on yksi Kotilieden lukijoiden suosikkisarjoista. © MTV

13. Onnenlahti (Yle Areena)

Ruotsalaiset taitavat hyvät rikossarjat. Dekkaristi Camilla Läckbergin käsikirjoittamassa Onnenlahti-sarjassa poliisi Johanna Strand palaa kotiseudulleen Hammarvikiin äitinsä hautajaisiin. Siellä Johanna joutuu yllättäen keskelle rikostutkintaa. Vanhoilla kotiseuduilla Johanna törmää myös nuoruudenrakkauteensa ja joutuu keskelle monimutkaista kolmiodraamaa.

Onnenlahti
Ruotsin idyllisessä Hammarvikenissä sattuu ja tapahtuu. © Nordisk Film TV Produktion AB / Yle

14. Poromafia (C More)

C Moren uutuussarja Poromafia on kiinnostava sekoitus mustaa huumoria ja jännitystä. Sarjassa pohjoisen erämaita hallitsevan Nelihangan porosuvun matriarkka kuolee ja jättää jälkeensä neljä kirjettä. Miten käy perhesiteiden, kun perilliset taistelevat maiden herruudesta? Sarjassa näyttelevät muun muassa Samuel Edelman, Mikael Persbrandt ja Aake Kalliala.

Poromafia
Poromafia on mustalla huumorilla sävytetty rikossarja, joka sijoittuu pohjoiseen Suomeen. © MTV

15. Vera Stanhope tutkii (Yle Areena)

Ylikomisario Vera Stanhope on rakastettu vanha jäärä, jonka murhatutkimuksia on saatu seurata televisiosta jo 11 tuotantokauden verran. Suomessa valtaisaan suosioon yltänyt brittiläinen poliisisarja perustuu Ann Cleevesin luomaan romaanihenkilöön. 

Mitkä ovat sinun suosikkisarjojasi juuri nyt? Kerro kommenteissa!

Juttua korjattu 7.2 klo 12:50: Suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplayn nimi korjattu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilieden lukijat vinkkaavat 15 sarjaa, jotka kannattaa katsoa juuri nyt – oletko jo nähnyt nämä helmet?

Lukija149167

Olen katsonut aika monta näistä sarjoista.
Itse olen pitänyt sarjamaratonin ja katsonut Sydänmailla-sarjasta kohta kaikki 15 kautta. Sydämellinen sarjaa, kuvaa perhe-elämää Kanadan kalliovuorten läheisyydessä. Sarjassa ihmiset ja lapset vanhenevat yli kymmenen vuoden aikana.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.