Kulttuuri

Nämä Yle Areena -sarjat todella toimivat – 14 sarjaa, joihin olemme koukussa juuri nyt

Oletko nähnyt jo nämä Yle Areena -sarjat? Jos et, suosittelemme katsomaan!

Yle Areenasta löytyy roppakaupalla laatusarjoja ja -elokuvia, joita katsellessa saa tylsimmänkin arki-illan kulumaan. Suoratoistopalvelusta löytyy runsaasti kotimaista tuotantoa, mutta myös kansainvälisiä menestyssarjoja ja dokumentteja. Yle Areena -sarjat viihdyttävät kriittistäkin katselijaa.

Lue lisää: Netflix-elokuvat: Nämä 10 leffaa kannattaa katsoa juuri nyt

Kokosimme yhteen kiinnostavimmat Yle Areena -sarjat, joihin olemme koukussa juuri nyt.

Yle Areena -sarjat: komedian ystävälle

1. Aikuiset

Toinen kausi on täällä! Komediasarja Aikuiset kuvaa parikymppisten kaupunkilaisten elämää jossain teini-iän ja aikuisuuden välimaastossa. Suomalaissarja tarjoaa katsauksen milleniaalien arkisiin kriiseihin hauskojen yksityiskohtien ja överin tilannekomiikan kautta. Supersuosittu sarja onkin kerännyt kehuja niin katsojilta kuin kriitikoiltakin.

2. Modernit miehet

Miten suomalainen mies sopeutuu modernin maailman vaatimuksiin – vai sopeutuuko ollenkaan? Modernit miehet on komedia neljästä suomalaisesta miehestä: Jarkosta (Eero Milonoff), Matista (Iikka Forss), Petestä (Jarkko Niemi) ja Tuomaksesta (Tommi Rantamäki). Nelikko kamppailee ulkomaailman vaatimusten ja ihanteiden kanssa arkisessa elämässä. Sarja käsittelee nykymiesten elämää humoristisesti mutta herkällä otteella.

3. Sohvaperunat

Vaikka kulttimaineeseen noussut Sohvaperunat ei vielä olisi ihastuttanut televisioruudullasi, ei ole liian myöhäistä. Sohvaperunoiden katselijakokoonpano seuraa kanssasi viikon televisiotarjontaa omilta kotisohviltaan käsin. Sarja ei lopu kesken ihan heti – kausia on kertynyt Areenaan jo kunnioitettavasti.

4. Itse Valtiaat

Animaatiosarja Suomen politiikasta saattoi aiheuttaa pientä pahennusta poliittisissa piireissä ilmestyessään vuonna 2001, mutta kotisohvalla Itse Valtiaiden satiiri lähinnä nauratti. Nyt klassikkojaksot ovat jälleen Areenassa! Kuinka monta tuttua naamaa löydät? Entä kuinka monet kohut olit jo ehtinyt unohtaa?

5. Ihmisten puolue

Jos politiikkasatiirit kiinnostavat, kannattaa katsoa myös hulvaton Ihmisten puolue. Kerran viikossa yhteisen pöydän ympärille kokoontuu viisi pienpuolueen jäsentä, jotka ovat keskenään eri mieltä suunnilleen kaikesta. Kuitenkin puolueen yhteinen kanta pitäisi muodostaa monenlaisiin ajankohtaisiin asioihin. Atte Järvisen ja Reino Portimon käsikirjoittaman sarjan dialogi hersyy ja naurattaa.

Yle Areena -sarjat: draamaa janoavalle

6. Ivalo

Ivalo
Kuva: Yellow Film & TV/Yle

Tuntematon virus, jota ei yrityksistä huolimatta saada eristettyä. Kuulostaako tutulta? Hämmentävän osuva suomalaissarja Ivalo kirjoitettiin jo vuonna 2016, mutta se on mitä ajankohtaisin tänä päivänä. Iina Kuustosen tähdittämä Ivalo koukuttaa ja kauhistuttaa Lapin maisemissa.

7. Salainen agentti Harry Palmer

© ITV Global Entertainment Limited

Uusi, kuusiosainen brittisarja Salainen agentti Harry Palmer nähdään tuoreeltaan Ylen esittämänä. Sarja sijoittuu kylmän sodan aikaan. Kaikki alkaa Berliinistä, jossa Harry Palmer on brittiarmeijan palveluksessa. Hän jää kiinni mustan pörssin kaupoista ja ryhtyy vastentahtoisesti Britannian vakoojaksi. Tehtävä kuljettaa miestä Berliinistä Lontooseen ja Beirutista Tyynellemerelle ja jopa Helsinkiin. Harry etsii kadonnutta tiedemiestä ja joutuu tietenkin vaaroihin sekä kohtaa petoksia, aivopesua ja myös  romanssin.

Sarja perustuu Len Deightonin vuonna 1962 julkaistuun kirjaan The Ipcress File, josta John Hodge on tehnyt tv-käsikirjoituksen. Sarjan on ohjannut Emmy-palkittu James Watkins.

8. Invisible Heroes

Tositapahtumiin perustuva suomalaissarja Invisible Heroes kuvaa, miten Chilen sotilasvallankaappaus vuonna 1973 vaikutti Suomessakin ja miten suomalaisdiplomaatit pelastivat tuhansia ihmisiä sotilasjuntan vainolta. Vuoden 2019 lokakuussa sarja palkittiin vuoden parhaana eurooppalaisena tv-draamana Prix Europa -festivaaleilla.

9. Kakarat

Voiko teiniraskauden ja tulevaisuuden haaveet yhdistää onnistuneesti? Esimerkiksi tähän kysymykseen pureutuu Kakarat-draamasarja. Siinä juuri täysi-ikäistyneet Asta (Elli Melasniemi) ja Joona (Vincent Kinnunen) joutuvat muuttamaan suunnitelmiaan, kun Asta saa kuulla olevansa raskaana.

10. Mieheni vaimo

Yle Areena -sarjat: Mieheni vaimo
Kuva: Yle Areena

Kun Suomen ja Viron väliä suhaava liikemies saa Tallinnan laivalla sairaskohtauksen, paikalle kiirehtii kaksi naista. Molemmat väittävät olevansa miehen vaimoja. Niin he ovatkin – ja molempien pitää  pystyä jatkamaan elämäänsä 10 vuotta jatkuneen kaksoiselämän paljastumisen jälkeen.

Pirjo Lonka on Kulosaaressa 16-vuotiaan poikansa kanssa hulppeassa talossa asunut Katri, nuoren Evelinin (Sara Soulié) ja 9-vuotiaan tyttären koti on Tallinnan Kalamajassa. Vaikka naisilla ei ole miehen kuoltua muuta raivon kohdetta kuin toisensa, he myös tarvitsevat toisiaan selviytyäkseen. Inari Niemen ohjaama draama koukuttaa ensi hetkistä alkaen.

11. Time – sovituksen aika

Yle Areena -sarjat: Time
Kuva: Yle Areena/BBC

Brittikäsikirjoittajien eliittiin kuuluvan Jimmy McGovernin uutuus on tiivistunnelmainen vankiladraama, jossa entinen opettaja Mark (Sean Bean) kärvistelee vankilassa syyllisyyden kourissa: tuomio tuli kuolemaan johtaneesta kolarista. Pian Mark joutuu punnitsemaan omaa moraaliaan uudelleen, kun häntä aletaan kiristää ikävään tekoon lähipiiriä uhkaamalla.

Yle Areena -sarjat: koukuttavia dokumentteja

12. Kieltolaki

Kieltolaki
Kuva: Yle Areena

Suomessa tuli voimaan kieltolaki kesäkuussa 1919. Sen oli tarkoitus lopettaa viinanjuonti ja rötöstely Suomessa, mutta toisin kävi. 1920-luvusta tuli viinanhuurujen vuosikymmen, jolloin iskostettiin mieliin käsite suomalaisesta viinapäästä. Dokumenttisarja kertoo kiistellyn lain noususta ja tuhosta – nyt kun sen loppumisesta tulee kuluneeksi 90 vuotta.

13. Linna

Linna sarja Yle Areenassa
Kuva: Yle Areena

Lilja, 31, on yksi Suomen alle kymmenestä naispuolisesta elinkautisvangista. Hänelle vankila on rangaistuksen ohella myös helpotus, sillä siviilielämässä oli valittavansa vain huonoja vaihtoehtoja. Lilja suorittaa tuomionsa aikana lukio-opintoja ja odottaa pääsyä elinsiirtoon. Samanikäinen Linda on puolestaan perheenäiti, joka kokee vankilan ensikertalaisena valtavana shokkina.

Dokumenttisarja seuraa kahdeksassa osassaan muidenkin Hämeenlinnan uuden modernin naisvankilan asukkaiden ja henkilökunnan elämää. Vankilan ei ole tarkoitus olla vain paikka, jossa kärsitään rangaistus, vaan väylä, jossa saa eväitä uuteen, rikoksettomaan elämään.

14. Vaietut arkiset sodat

Vaietut arkiset sodat
Kuva: Yle Areena

Mitä tiedät siitä, mitä tässä ihan Suomen lähellä, arktisilla alueilla tapahtui toisessa maailmansodassa? Luulenpa, että aivan yhtä vähän kuin minä, sillä tästä näkökulmasta sota-aikaa harvoin käsitellään.

Suurvaltojen kamppailu öljystä ja muista luonnonvaroista jätti jälkeensä kuitenkin lukemattomia julmia tarinoita. Näitä tragedioita valottaa nyt uusi kuusiosainen dokumenttisarja, joka tuo ruutuun runsaasti ennennäkemätöntä arkistomateriaalia. Visuaalisesti hienoa esitystä jää katsomaan, vaikka historia ei sinänsä kiinnostaisi. Asiantuntijoita kuullaan sekä Suomesta että Ruotsista. Kirsikkana kakun päällä Peter Franzenin samettinen kertojaääni.

Lähteet: Yle Areena

Juttua päivitetty 5.4.2022. Poistettu Yle Areenasta poistuneet sarjat ja täydennetty uusilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä Yle Areena -sarjat todella toimivat – 14 sarjaa, joihin olemme koukussa juuri nyt

Minna

Ilmiantaja on valitettavasti jo poistunut Areenasta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.