Kulttuuri

5 ihanaa kotimaankohdetta, joista et vielä tiedä haaveilevasi – ota idealista talteen!

Suomi on pullollaan yllättäviä mutta hurmaavia kesäkohteita. Joko olet vieraillut näissä viidessä paikassa?

Ovatko Savonlinna, Rauma, Porvoo ja Hanko jo tulleet tutuiksi? Haluatko ihastua kotimaan matkakohteisiin, joihin turistilaumat eivät vielä ole ehtineet? Hyvä juttu! Nämä viisi salaista Suomi-helmeä sopivat nimittäin juuri sinulle!

Lue myös: Nyt lomaillaan Suomessa! Nappaa talteen kotimaanmatkailun superidealista, jolta löytyy yli 490 kiehtovaa reissukohdetta

Nurmijärvellä hullaannutaan strutseista ja Aleksis Kivestä

Nuoret hyppäävät laiturilta järveen

Nurmijärveltä kuuluu kummia. Siellä on vuosituhansien ajan elänyt hiljaiseloaan tuntemattomaksi jäänyt kansallisaarre, jo Aleksis Kiven ihailema kristallinkirkas Sääksjärvi, Suomen suurin lähde upeine hiekkarantoineen.

Rannalta voi suunnata Nurmijärven muihin nähtävyyksiin, muun muassa Aleksis Kiven kotimuseoon tai vuonna 2017 avautuneeseen, funkkis­arkkitehtuuria edustavaan Raja­mäen tehdas- ja alkoholimuseoon. Tai Seitsemän veljeksen vaellusreitille, jonka varrelta löytyy luontokohteiden lisäksi kansalliskirjailija Kiven synnyinmaisemia.

Alueelle matkaava voi yöpyä joko upouudessa hotelli Kiljavassa, vuonohevostallilla, lomakodissa, strutsitarhalla tai vaikka tähtitaivaan alla tentsilessä, puuhun ripustetussa ­teltassa. Ketolan strutsitila tarjoaa yöpymisen lisäksi ohjattuja strutsisafareita sekä strutsinmunasta ja -lihasta valmistettuja herkkuja.

Vääksyssä nautitaan kanavanrannan tunnelmasta

Laiva lipuu jokea pitkin

Onko Porvoo jo turhan tuttu? Lahden kupeessa sijaitseva Vääksy ­tarjoaa samantyyppistä koettavaa. Päivän aikana ehtii kävellä Vääksyn kanavalla, maistella paikallisia panimoerikoisuuksia, shoppailla vanhan Vääksyn putiikeissa, syödä jäätelöt kanavanvarren kioskissa ja ihailla vanhaa vesimyllyä.

Taidetta janoava voi piipahtaa Danielson-Kalmarin huvilassa Nanna Suden näyttelyssä, joka jatkuu 15.8. asti. Rantaelämää löytyy Kalmarinrannalta, jota kutsutaan myös Vääksyn Rivieraksi. Pulahdus hiekkapohjaiseen Vesijärveen kruunaa reissun.

Lue myös Anna.fi: Listasimme kotimaan helmet! Herkkusuiden Porvoo, hienostunut Hanko, kulturelli Mänttä ja historiallinen Oulu ovat kotimaanmatkailun aatelia

Kemiönsaaressa yövytään puumajassa

Puumaja metsän keskellä

Kemiönsaaressa riittää nähtävää ja koettavaa. Heinäkuussa esimerkiksi Kasnäsistä järjestetään päivittäin lauttakuljetuksia Saaristomeren kansallispuiston helmeen, perhosniittyjen Öröön. Yöpyä voi normaalia eksoottisemmin muun muassa Rosalan Viikinkikylässä tai Bengtskärin majakassa.

Kemiönsaaresta löytyy myös Storfinnhova Gårdin metsäkylä, jossa parin metrin korkeuteen mäntyjen ympärille rakennettu kuusikulmaisten majojen rypäs tarjoaa täysin omanlaisensa yöpymiselämyksen.

Ennen unia voi saunoa maan alle rakennetussa, graniittisessa savusaunassa, jonka läpi virtaavassa purossa pääsee vilvoittelemaan. Saunan yleisölle avoimet päivät täytyy varata ennakkoon.

Katajanokanluodolla maistellaan artesaanipizzaa

Punainen rakennus Katajanokanluodolla 
Kuva: Mari Impola

Kun muut pääkaupunkiseudun kohteet on kahlattu, voi pisteenä iin päälle lähteä retkelle idylliselle Katajanokanluodolle.

Vain kahden rakennuksen ja terassin ekosaari on pienin yleisölle avoinna oleva retki- ja ravintolasaarikohde Helsingin edustalla. Saareen pääsee Kauppatorin Kolera-altaalta liikennöivällä vesibussilla 10 minuutissa.

Saaren kahvila-ravintolan Café Kobbenin erikoisuus ovat kiviarinauunissa paistetut artesaanipizzat sekä perinteinen pannukahvi. Terassin lisäksi niistä voi nautiskella ympäri saarta olevilla puistonpenkeillä tai kallioilla maisemia ihastellen. Uimaankin pääsee. 

Pedersöressä suunnataan villiin luontoon

Pitkospuut 

Jos kunto on kohdallaan ja mieli halajaa hiljaisuutta ja luonnonrauhaa, ei ole pakko mennä Lappiin asti. Pohjanmaan kaksikielisessä Pedersöressä on monia vaellusreittejä, joista esimerkiksi 50 kilometrin Saukonreitti kulkee kunnan erämaa-alueiden läpi.

Reitti palkitsee vaeltajan näkymillä koskematonta luontoa: ojittamattomia soita, pieniä erämaajärviä, aarnimetsää ja kumpuilevaa kalliomaastoa. Vastaan voi hyvässä lykyssä tulla hirviä, saukkoja ja liito-oravia.

Vinkit on julkaistu Kotiliedessä 14/2021 ja 15/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 ihanaa kotimaankohdetta, joista et vielä tiedä haaveilevasi – ota idealista talteen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.