Kulttuuri

Mullismoukku, hupulainen vai ankkastukki? Äänestä, mikä on suomen kielen hauskin murresana!

Suomen kieli jakautuu useisiin alueellisiin murteisiin. Nyt selvitetään, mikä on suomen kielen hauskin murresana!

Onko suomen kielen hauskin murresana ankkastukki, tuslaaki, umpeloonen, kläppi tai mullismoukku? Vai sittenkin tillukas tai ettone?

Kysyimme marraskuussa Kotilieden Facebook-sivulla, mikä on suomen kielen hauskin murresana. Lukijat ilmiantoivat omat suosikkinsa ja kertoivat, mitä mikäkin sana tarkoittaa. Kysely keräsi yli 550 kommenttia yhdessä vuorokaudessa.

Kotiliesi valitsi ehdotusten joukosta 30 murresanaa eri puolelta Suomea. Sinun tehtäväsi on nyt äänestää niistä hulvattominta. Hauskin murresana voittakoon!

Lue myös: Suomen kielen ärsyttävin sana on kotoisin Turusta – lukijat äänestivät 20 suomen kielen ärsyttävintä sanaa

Äänestä suomen kielen hauskin murresana

Mikä on murre?

Murre tarkoittaa tietyllä alueella puhuttua kielimuotoa. Murteet kehittyivät yhteisöjä yhdistäviksi puhekieliksi, kun ihmiset asuivat, työskentelivät ja seurustelivat samalla alueella pitkälti läpi elinkaarensa. Kun väestö alkoi liikkua, murre-erot loiventuivat, kertoo Kotimaisten kielten keskus.

Lisääntyneestä liikkuvuudesta huolimatta murteet ovat edelleen osa ihmisten identiteettiä, sukujuuria ja suomalaista kulttuurihistoriaa. Karkeasti murteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään, itä- ja länsimurteisiin.

Lue myös Seura.fi: Tee testi! Tunnetko suomen kielen murteet – ja murresanojen tarkoituksen? Seuran murretesti selvittää, oletko sanonnoissa todella sanojesi mittainen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mullismoukku, hupulainen vai ankkastukki? Äänestä, mikä on suomen kielen hauskin murresana!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.