Kulttuuri

Bookstagram villitsee nyt kirjafaneja – Tästä on kyse

Sosiaalinen media mahdollistaa uusia tapoja innostua kirjoista toisten kirjanystävien kanssa. Esimerkiksi Instagramiin on muodostunut alati kasvava kirjaintoilijoiden joukko, jotka ottavat tileilleen kuvia ainoastaan kirjoista. Ilmiötä kutsutaan käsitteellä bookstagram.

Norjassa asuva Stefie, 28, muistaa tarkalleen, milloin hän rakastui lukemiseen.

On helmikuu 2017. Stefie lukee keskimäärin kaksi kirjaa vuodessa, koska lukeminen tekee hänet uniseksi.

Selatessaan Instagramia Stefie löytää sattumalta @curiousbookreviewer-nimisen käyttäjän, joka julkaisee kuvia pelkästään kirjoista. Stefie pyytää kirjasuositusta, ja tiliä luotsaava Grace ehdottaa, että Stefie lukisi Agatha Christien kirjan Eikä yksikään pelastunut.

”Ahmin kirjan alle vuorokaudessa. Eikä yksikään pelastunut sai minut rakastumaan lukemiseen enkä voi enää kuvitella, että kirjat eivät kuuluisi elämääni”, Stefie toteaa.

Pian Stefie perustaa Instagram-tilin @stefiereads, johon hän alkaa ladata kuvia kirjoista, jotka hän on lukenut tai jotka hän aikoo lukea.

Puolitoista vuotta myöhemmin tilillä on yli 42 000 seuraajaa, ja Stefie on yksi pohjoismaiden suosituimmista kirjainstagrammaajista.

Lue myös: Agatha Christien parhaat dekkarit – Näiden parissa viihdyt takuulla!

bookstagram
Kuvakaappaus Stefien bookstagram-tilistä @stefiereads.

Yhteisöllisyyttä yksinäiseen harrastukseen

Stefie ja Grace eivät ole ainoita, jotka julkaisevat Instagramissa kuvia kirjoista. Itse asiassa kirjatilejä on jo tuhansia ja niiden määrä lisääntyy Suomessakin huimaa vauhtia. Kyseessä on ilmiö ja toisaalta myös yhteisö, jota kutsutaan nimellä bookstagram eli kirjainstagram.

Tilien takana on joukko kirjoista intoilevia ihmisiä, jotka palavat halusta päästä keskustelemaan lukemastaan. Niinpä kuvien kommenteissa ja yksityisviesteillä vaihdetaan tiiviiseen tahtiin myös ajatuksia valokuvatuista teoksista.

Yhteisöllisyys onkin yksi bookstagramin parhaista puolista, ajattelee Limingassa asuva Tessa Karjalainen, 31, joka perusti @in_search_of_peter_pan-tilinsä maaliskuussa 2016.

”On ihanaa, kun bookstagramissa voi hehkuttaa lukemisen ihanuutta samanhenkisten ihmisten kanssa. Koen saaneeni bookstagramista todella paljon lisää omaan lukemiseeni. Lukeminen mielletään usein yksinäiseksi harrastukseksi, mutta lukukokemuksen jakaminen tuo siihen valtavasti uusia ulottuvuuksia”, Tessa pohtii.

Lue myös: Luulitko, että sinulla ei ole aikaa lukea? Lukuvalmentajan 7 vinkin avulla onnistut

Kaunis ja esteettinen bookstagram

Bookstagram-tilien kuvien ottamiseen käytetään paljon aikaa ja tileissä yksi tärkeimmistä elementeistä on niiden esteettisyys. Kuvissa on usein kirjojen lisäksi muitakin toistuvia elementtejä, esimerkiksi teekuppeja, kukkasia ja kynttilöitä, joilla kuvia koristellaan.

”Pyrin panostamaan laadukkaisiin kuviin ja julkaisen vain sellaisia kuvia, jotka miellyttävät omaa silmääni. Tavoitteenani on kehittyä koko ajan valokuvaajana ja löytää jatkuvasti inspiraatiota uudenlaisiin postauksiin”, Tessa kertoo.

bookstagram
Kuvakaappaus Tessan bookstagram-tilistä @in_search_of_peter_pan.

Tärkeintä kirjoista instagrammaamisessa on kuitenkin kertoa muillekin, kuinka ihanaa lukeminen on.

”Haluan kuvillani inspiroida ihmisiä lukemaan ja rakastumaan kirjoihin. Kirjat ovat muuttaneet minua todella monella tavalla, ja toivon, että muutkin voisivat kokea saman lukemisen riemun, jonka olen kirjoista löytänyt”, Stefie toteaa.

Tessa on yksi Suomen seuratuimmista bookstagrammaajista, ja hänen tilillään on yli 1700 seuraajaa. Stefiellä seuraajia on yli 42 ooo. Mikä on menestyksekkään bookstagram-tilin luotsaamisen salaisuus?

Koska bookstagram on kansainvälinen ilmiö, Tessa uskoo, että kuvatekstien kirjoittaminen englanniksi on auttanut häntä saamaan seuraajia tililleen ympäri maailman. Myös toisten kuviin kommentin jättäminen ja aktiivinen uusien tilien seuraaminen auttaa saamaan näkyvyyttä omalle tilille.

Myös Stefie uskoo, että toisten lukutoukkien kanssa keskusteleminen ja ystävällinen kommentointi kannattaa.

Yli kaiken on kuitenkin yksi neuvo: ”Rakasta koko sydämestäsi sitä, mitä teet. Lepää, kun väsyttää ja et meinaa löytää inspiraatiota, mutta älä koskaan anna periksi.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bookstagram villitsee nyt kirjafaneja – Tästä on kyse

Sinun täytyy kommentoidaksesi.