Eino Leino

Eino Leinon Terve Ukraina -runo liikuttaa somessa – yli 100 vuotta sitten kirjoitettu runo on taas surullisen ajankohtainen

Eino Leinon 105 vuotta sitten kirjoittama runo koskettaa, sillä sen solidaarisuutta puhkuva viesti on jälleen häkellyttävän ajankohtainen ja osuva. Runoa on jaettu somessa ahkerasti viime viikkoina.

Vuonna 1917 Ukraina tavoitteli itsenäisyyttä murenevan Venäjän ikeestä. Silloin suomalainen runoilija Eino Leino tarttui Euroopan toisella laidalla kynään ja tallensi paperille vapautta kohti kannustavan Terve Ukraina -runon.

Runoa on jaettu tiuhaan tahtiin sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 2022 lopussa. Miten Leino päätyi kirjoittamaan runon yli sata vuotta sitten?

”Eino Leino kannatti tuohon aikaan reunavaltiopolitiikkaa, eli sitä, että Venäjän reunavaltiot liittyisivät yhteen. Kannustavia runoja syntyi Leinon kynästä Ukrainan lisäksi Unkarille, Latvialle ja Puolalle”, Leino-asiantuntija ja kirjailija Esko Piippo kertoo.

Piippo toimii Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n puheenjohtajana. Yhdistys on Terve Ukraina -runon uuden suosion takia julkaissut runon sivuillaan vastikään myös ukrainaksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

Miksi Eino Leinon Terve Ukraina -runo koskettaa edelleen?

Suomi sai aikoinaan itsenäisyytensä, Ukraina liittyi myöhemmin osaksi Neuvostoliittoa ja itsenäistyi vuonna 1991. Mikä runossa vetoaa edelleen – tai oikeammin taas – suomalaisiin?

”Suomalaiset samaistuvat Ukrainan tapahtumiin. Runo aiheuttaa historiallisen oivalluksen siitä, miten Ukrainan tilanne oli silloin sata vuotta sitten ihan sama kuin Suomen. Asiat menivät Ukrainassa vain lopulta toisin kuin täällä. Silti olemme edelleen Ukrainan kanssa tietyllä tavalla samankaltaisessa tilanteessa Venäjän naapurivaltioina”, Kainuun Eino Leino -seuran puheenjohtaja Veikko Leinonen sanoo.

”Varmasti sekin vetoaa, ettei Leinon runo ole mikään valloittamiseen kehottava sodanjulistus, vaan kyse on pikemminkin puolustautumisesta.”

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Terve Ukraina sävellettiin myös lauluksi. Kaksi päivää sodan alkamisen jälkeen muun muassa Sibelius-Akatemian henkilökunnasta ja opiskelijoista koostunut joukko esitti teoksen Venäjän suurlähetystön edessä Tehtaankadulla Helsingissä. Sävel on muusikko Olli Saaren käsialaa.

Lue myös Suomenkuvalehti.fi: Eino Leinon elämäkerta paljastaa tuuliviirinomaisen runoilijaluonteen

Eino Leino: Terve Ukraina

Terve Ukraina! Kunnias soikoon,
Huutona huomenen valkenevan!
Voimasi, lempesi leimaus voikoon
vaatia, laatia maan vapahan!
Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
Kerran se koittaa kansojen koi.
Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
tai jos on tarpehen, niin salamoi!

Kaunis Ukraina, kansojen suola!
Sulla on lippu ja meillä on tie.
Myötäs on myrskyssä Suomi ja Puola,
Myös Viro, Lätti ja Liettua lie.
Eespäin, Ukraina! Et ole orja,
itse jos toivot ja tahdot sa sen.
Kuuletko kuoron, mi suur’ on ja sorja
kuin meri kansojen kauhtuvien?

Uusi Ukraina, tenhoisa, uhkee!
Väljinä välkkyvät virtasi suut,
Vapauden purppurakukkihin puhkee
Mordva, Grusinia, Permi ja muut!
Hetki on Venäjän heimojen nousta;
katkoa kahlehet tsaarien yön.
Loista; Ukraina! Jännitä jousta,
valkaise tie tasavaltaisen työn!

Eino Leino 29.6.1917

Runo on julkaistu ainakin Aarre Leinosen Eino Leino – Vapauden vartio -teoksessa (Alea-Kirja, 1989)

Lue myös: Onko tämä upein koskaan kirjoitettu runo naisesta? Naistenpäiväksi Eeva Kilven runo urhealle naiselle

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Eino Leinon Terve Ukraina -runo liikuttaa somessa – yli 100 vuotta sitten kirjoitettu runo on taas surullisen ajankohtainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X