Kulttuuri

Elämänmuutos pelottaa? Ota kirja avuksi: 9 romaania elämänmuutoksesta

Elämä voi muuttua silmänräpäyksessä lottovoiton tai puolison eroilmoituksen seurauksena. Toisinaan muutos lähtee sisältä päin, kun arki maistuu puulta ja elämä tuntuu merkityksettömältä. Nämä kirjat inspiroivat, kun haluat kääntää oman elämäsi suunnan!

Tuntuuko elämä urautuneelta tai epätyydyttävältä? Kaipaatko muutosta työhösi, parisuhteeseesi, arkeesi tai elämäntapoihisi? Kokosimme yhteen kymmenen kirjaa, joista ammentaa inspiraatiota ja voimaa elämänmuutoksen tekemiseen!

Lue myös: Lukemisen terveyshyödyt: 7 syytä, miksi kannattaa lukea kirjoja

Inspiroivaa fiktiota

Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä (2011, Otava)

Viisikymmenvuotiaan Mian mies ilmoittaa 30 avioliittovuoden jälkeen haluavansa pitää taukoa voidakseen keskittyä työpaikkaromanssiinsa. Mia järkyttyy syvästi ja pakenee maaseudulle lapsuuden kotikaupunkiinsa kirjoittamaan runoja ja ohjaamaan teinityttöjen runoryhmää. Vihaisuus ja katkeruus lietsovat Miaa eteenpäin, mutta pikku hiljaa alkaa muutos kohti seesteisyyttä ja ymmärrystä siitä, mitä hän todella haluaa.

elämänmuutos, romaanit, kirja elämänmuutoksesta, pieni kirjapuoti pariisissa, haluatko tehdä elämänmuutoksen?

Nina George: Pieni kirjapuoti Pariisissa (2016, Bazar)

Jean Perdu pyörittää kirjakauppaa laivassa Seinen varrella. Hänellä on ilmiömäinen taito löytää juuri oikea kirja lääkkeeksi kenen tahansa ihmisen elämänkriiseihin. Eräänä päivänä Perdu kuitenkin päättää jättää taakseen menneet sydänsurunsa ja irrottaa laivan laiturista. Alkaa retki elämän merkityksen äärelle ja muutokseen kohti parempaa.

Joan Brady: Jumala tulee Harrikalla (1996, WSOY)

37-vuotias Christine on kaikin puolin tyytymätön elämäänsä: työ ei innosta, rakkauselämä takkuilee, oma keho ei miellytä. Eräänä päivänä Christine kuitenkin kohtaa huikaisevan komean miehen, joka ajaa Harley Davidsonia ja lupaa auttaa Christineä löytämään tasapainon elämässään. Kirja tarjoaa syvällisen matkan ihmisen sisimpään, todelliseen onneen, yllättävään muutokseen ja aitoon rakkauteen.

elämänmuutos, romaanit, kirja elämänmuutoksesta, haluatko tehdä elämänmuutoksen

Lori Nelson Spielman: Kymmenen unelmaani (2017, Otava)

Brett Bohlingerin äiti kuolee ja Brett saa kuulla, että saadakseen osansa miljoonaperinnöstä, on hänen toteutettava kymmenen haavettaan, jotka hän kirjoitti paperille 14-vuotiaana. Mutta mitä tehdä, kun 34-vuotias Brett ei enää haaveile omasta hevosesta, rakastumisesta tai yleisölle esiintymisestä isolla tavalla? Inspiroiva ja voimaannuttava tarina rohkeudesta ja unelmistaan kiinni pitämisestä.

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein (2014, Otava)

Pienituloisten Eevin ja Karin elämä kääntyy ylösalaisin kertarysäyksellä, kun he voittavat pääpotin lotossa. Pariskunta ostaa hienon asunnon ja Eevi alkaa matkustella äveriäästi. Äkkirikastumista tarkasteleva teos pohtii monelta kantilta onnellisuutta. Takaako raha onnen ja helpon elämän?

elämänmuutos, romaanit, kirja elämänmuutoksesta, elämänmuutoksen

Anna Gavalda: Parempaa elämää (2015, Gummerus)

Mathilde ansaitsee elantonsa kirjoittamalla valheita nettiin ja on hukassa elämänsä kanssa. Yann myy kotitalousrobotteja ja kokee elämänsä merkityksettömäksi. Kirja kertoo kaksi erillistä tarinaa nuorista ihmisistä, jotka tavoittelevat uutta suuntaa ja pyristelevät valheellisuudesta kohti aitoutta.

Erlend Loen: Doppler (2005, Johnny Kniga)

Doppler-niminen mies menettää isänsä ja alkaa halveksua länsimaisten ihmisten keskiluokkaista elämäntapaa. Hän on kyllästynyt ihmisiin, joten hän muuttaa metsään vaimonsa ja kahden lapsensa luota. Nälkä pakottaa Dopplerin tappamaan hirven ja niinpä hän joutuu adoptoimaan sen vasan. Romaani tarkastelee humoristisella tyylillä nykyihmisen ahdistusta ja muutoksenkaipuuta.

Lue myös: Lukijat paljastavat: Paras lukemani dekkarisarja – yksi on ylivoimainen!

Nonfiktiota elämänmuutoksista

elämänmuutos, romaanit, kirja elämänmuutoksesta

Elizabeth Gilbert: Eat Pray Love – Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa (2006, Otava)

Elizabeth Gilbertillä on elämässään kaikki kohdillaan: on nousujohteinen ura, rakastava aviomies, omistusasunto ja suunnitelma yhteisestä lapsesta.

Yllättäen Liz kuitenkin tajuaa haluavansa elämältä jotain aivan muuta. Avioero ja masennus riepottelevat, kunnes Liz päättää lähteä etsimään itseään maailmalta: Italiassa hän aikoo nauttia ruoasta, Intiassa löytää hengellisyyden ja Indonesiassa oppia rakastamaan. Omaelämäkerrallinen teos ruotii irtiottoa arjesta ja oman itsensä löytämistä.

Cheryl Strayed: Villi vaellus (2013, Like)

26-vuotias Cheryl pakenee luonnonhelmaan äitinsä kuoleman, avioeron ja heroiininkäytön aiheuttamia arpia. Cheryl on päättänyt vaeltaa Meksikon rajalta Kanadan rajalle Pacific Crest Trail -vaellusreittiä pitkin toivoen, että yksinäisyys auttaa häntä selvittämään omat ajatuksensa. 1100 mailin mittainen reitti ison rinkan kanssa osoittautuu kuitenkin kuviteltua haastavammaksi. Inspiroiva omaelämäkerta rohkeudesta ja muutoksesta.

elämänmuutos, romaanit, kirja elämänmuutoksesta

+ 1 tietokirja elämänmuutoksesta: Mirva Mäki-Petäjä & Ville Kormilainen: Elämänmuutos – 11 tositarinaa ihmisistä käännekohdissa (2016, Kosmos)

Kuinka elämänmuutoksen voi tehdä harkitusti? Mirva Mäki-Petäjän ja Ville Kormilaisen kirjassa kuullaan erilaisten ihmisten tarinoita elämänmuutoksista ja annetaan vinkkejä muutoksen tekemiseen omassa elämässä. Kirjassa ääneen pääsevät muun muassa pankinjohtajasta räppäriksi ruvennut Spekti, väkivaltaisesta suhteesta irrottaunut nainen sekä kissakahvilayrittäjäksi ryhtynyt Pasi Nikkinen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elämänmuutos pelottaa? Ota kirja avuksi: 9 romaania elämänmuutoksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.