Kulttuuri

Halloween-elokuvat: 10 klassikkoleffaa vuoden pelottavimpaan päivään

Jos halloween-juhlat eivät syyssäässä houkuttele, käperry sohvalle. Kokosimme yhteen halloween-elokuvat, jotka tuovat taatusti vilunväreet iholle.

Vaikka halloweenia ei ole merkitty suomalaiseen almanakkaan, sitä vietetään usein lokakuun viimeisenä päivänä naamiaisasujen ja kurpitsalyhtyjen merkeissä. Tunnelmaan voi virittäytyä helposti myös kotisohvalta käsin. Halloween-elokuvat tuovat mustat kissat, kurpitsat ja pelonväristykset neljän seinän sisälle.

Kokosimme yhteen legendaariset halloween-elokuvat, jotka virittävät vuoden pelottavimman juhlan tunnelmaan. Kaiva siis juhlaan sopivat herkut esiin ja valmistaudu kiljumaan!

Lue myös: Järjestä onnistuneet halloween-juhlat – reseptit, koristeet ja asut

Halloween-elokuvat koko perheelle

1. Hotel Transylvania (2012)

Koko perheen animaatioelokuva Hotel Transylvania toivottaa sinut tervetulleeksi Draculan viiden tähden lomahotelliin, jossa hirviöt perheineen voivat vaihtaa vapaalle turvassa ihmisten katseilta. Eräänä pimeänä iltana Dracula on päättänyt kutsua kaikki rakkaimmat ystävänsä juhlistamaan tyttärensä 118. syntymäpäivää – ja siitähän soppa vasta syntyykin.

Sympaattisia hirviöitä pursuava halloween-elokuva sopii hyvin nuoremmillekin lapsille sekä lapsenmielisille aikuisille. Elokuvan voi katsoa muun muassa Netflixistä ja HBO:sta.

2. Casper (1995)

Kaikkien rakastama klassikkokummitus Casper on sulattanut sydämiä jo viidentoista vuoden ajan. Komediassa haamutohtori James muuttaa tyttärensä kanssa ikivanhaan ja rapistuvaan kartanoon, jossa he tutustuvat yksinäiseen Casper-kummitukseen, jonka suurin haave olisi saada ystävä.

Hauska elokuva on kestänyt aikaa yllättävänkin hyvin ja viihdyttää kotisohvan yleisöä edelleen.

3. Painajainen ennen joulua (1993)

Tim Burtonin luoma Painajainen ennen joulua on halloween-elokuvien kermaa. Palkintoja kahmineessa elokuvassa Halloween-kaupungin kurpitsakuningas on kyllästynyt vuoden pelottavimpaan juhlapäivään. Ihastuessaan Joulu-kaupunkiin hän päättää korvata halloweenin sillä.

Animaatioleffassa yhdistyvät Burtonin persoonallinen tyyli, musiikki ja fantasiamaailmat – voisiko sen enempää edes pyytää? Elokuvan voi vuokrata esimerkiksi Viaplaystä ja katsoa Disney+-palvelusta

4. Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2002)

Mitä olisikaan Halloween ilman Tylypahkan velhojen seikkailuja? Salaisuuksien kammio -elokuvassa Harry, Hermione ja Ron aloittavat toisen vuotensa Tylypahkassa. Tämäkin vuosi on täynnä vaaroja, kun verinen teksti seinällä julistaa salaisuuksien kammion avautuneen. Mikä on Salaisuuksien kammio ja kuka kulkee koulussa muuttaen ihmisiä kiveksi?

Elokuva löytyy muun muassa C Moresta ja Viaplaystä.

5. Henkien kätkemä (2001)

Legendaarisen Hayao Miyazakin piirroselokuva Henkien kätkemä sopii vuoden jokaiseen päivään, mutta halloweeninä se pääsee oikeuksiinsa. Oscar-palkitussa elokuvassa 10-vuotias Chihiro joutuu pelastamaan sioiksi muuttuneet vanhempansa kummallisesta teemapuistosta.

Upeasti piirretty Henkien kätkemä on elokuva, joka jokaisen pitäisi nähdä kerran elämässään. Sen voi katsoa esimerkiksi Netflixistä.

Kammottavat leffat aikuisempaan makuun

6. Rosemaryn painajainen (1968)

Vanha mutta edelleen ajankohtainen! Sitä on Rosemaryn painajainen, joka lasketaan yhdeksi merkittävimmistä kauhuelokuvista ikinä. Elokuvassa nuoripari Guy ja Rosemary hankkivat asunnon vanhasta talosta, jolla on synkkä historia. Rosemary haaveilee lapsista, mutta oudon painajaisen jälkeen alkavasta raskaudesta tulee saatanallinen kokemus.

Rosemaryn painajainen oli jo ilmestyessään valtava menestys, ja sitä on seurannut useita samantyyppisiä elokuvia.

Lue myös Seura.fi: Ira Levinin romaaniin perustuva Rosemaryn painajainen kuvaa yliluonnollisia uhkia symbolisena vanhemmuuden pelkona

6. Manaaja (1973)

Kauhuklassikko Manaaja kahmi julkaisunsa aikoihin Yhdysvalloissa peräti kymmenen Oscar-ehdokkuutta, ja se on edelleen yksi maan katsotuimmista elokuvista. Elokuvassa paholaisen riivaaman 12-vuotiaan Regan-tytön äiti joutuu kutsumaan paikalle manaajan.

Manaaja luo jännityksen tunnelmaa hidastempoisesti, mutta karmiva tunnelma kantaa läpi elokuvan. Elokuva on kielletty alle 18-vuotiailta.

7. Se (2017)

Pienessä kylässä lapsia katoilee yksi kerrallaan. Ryhmä lapsia päättää liittyä yhteen ja löytää pelleksi naamioituvan hirviön – ja tappaa sen.

Stephen Kingin romaaniin perustuva karmiva Se (englanniksi It) kahmi palkintoja ilmestyessään, eikä ihme. Huippuluokan näyttely, tummanpuhuva kuvaus ja taidokas tarinankerronta tekevät elokuvasta takuuvarman kauhuhitin. Elokuvan voi vuokrata esimerkiksi Elisa Viihteestä.

9. The Witch (2015)

1600-luvun alkuun sijoittuva yliluonnollinen elokuva The Witch kuvaa harrasta kristittyä perhettä, jonka repii erilleen noituus, musta magia ja onnettomuudet. Ikivanhoista kansantarinoista inspiraationsa saaneen The Witch -elokuvan ehdotonta parasta antia on sen visuaalisuus ja puvustus.

10. Halloween – naamioiden yö (1978)

Listausta halloween-elokuvista ei voisi tehdä, ellei mukana olisi John Carpenterin klassikkoa Halloween. Elokuvassa 15 vuotta sitten siskonsa murhannut Michael Myers onnistuu karkaamaan mielisairaalasta halloweeniä edeltävänä päivänä – ja palaa takaisin Haddonfieldin pikkukylään tappamaan uudestaan.

Klassikkoelokuva Halloween – naamioiden yö aloitti kauhuelokuvasarjan, johon kuuluu 11 eri elokuvaa. Sarjan aloittanutta Naamioiden yötä pidetään niistä legendaarisimpana.

Lähteet: IMDb, Rottentomatoes, HBO, Viaplay, Elisa Viihde, Netflix, C More

Kommentoi

Kommentoi juttua: Halloween-elokuvat: 10 klassikkoleffaa vuoden pelottavimpaan päivään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.