Joulumieli, joka sopii kaikille – Heli Laaksonen kirjoitti joulurunon Kotilieden lukijoille

Heli Laaksosen joulurunossa etsitään kaikille sopivaa joulumieltä. Runoilijan oma joulumieli syttyy silloin, kun hössötys lakkaa ja on aika kellahtaa joulupatjalle.

Pyysimme runoilija Heli Laaksosta kirjoittamaan Kotilieden lukijoille joulurunon. Ei ehkä sitä kaikkein perinteisintä, missä kulkuset helisevät ja tontut hiipivät.

Lue myös: Heli Laaksonen: ”Meillä ei laiteta gourmet-aterioita”

Pyysimme häntä kuvailemaan, miltä tuntuu, kun joulu alkaa jo lokakuussa ja hössötys vyöryy päälle, kun ei tunne itseään niin sanotuksi jouluihmiseksi. Tai tuntee, mutta omalla tavallaan.

Heli Laaksonen, joulurunossasi joulu hyökkää päälle marketissa. Miksi et pidä joulusta?

”Kyllä kai minä lapsena tykkäsin joulusta, kun kaikki oli vielä uutta ja yllättävää. Mutta nyt oikein mikään ei ole enää sellaista. Lisäksi kaupallisen hulinan ympärille kiertyvä aika on niin valtavan pitkä. Juhlatunnelmaa pitäisi pitää yllä lokakuusta joulukuuhun. Ei onnistu.

Sen minä kyllä ymmärrän, että kun luonto on tähän aikaan vuodesta kovin väritön, meille ihmisille tulee jotenkin sisäsyntyinen tarve järjestää väriä. Juhlia.”

Lue myös: Onko jouluaatto täynnä kaaosta ja roskavuoria? Näillä vinkeillä rauhoitat joululahjojen jakamisen lapsiperheessä

Sinulla on ihan oma perinne, joulupatja. Mikä se on?

”Oi, oman jouluni suurin juhlahetki koittaa, kun saan laittaa oikein rönttöset housut jalkaan ja heittäytyä patjalle makaamaan. En tiedä suurempaa luksusta kuin nukahtaa kirja naaman päällä ja silmien auetessa jatkaa lukemista ja hamuta patjan vierestä konvehteja.

Jos saisit päättää, tulisiko patjasta kaikille pakollinen jouluperinne?

”No se ei olisi reilua, sillä monet ihmiset oikein odottavat, että saavat tavata ihmisiä ja että sattuu ja tapahtuu ja on monenlaista ohjelmaa. Arki saattaa olla sillä tavalla rauhallista, ettei jouluna tee mieli makoilla.”

Ehkä joulunvietossa olisi tärkeintä muistaa, että olemme erilaisia. Siinä missä yksi kaipaa rauhaa, toinen odottaa hulinaa. Parasta on, että jokainen järjestää itselleen sopivan juhlan ja kunnioittaa muiden valintoja. Eikä kenenkään tarvitse nostaa rimaa kauhean korkealle.”

Mikä on ollut paras saamasi joululahja?

”Olin pienenä vähän sellainen poikatyttö, jolla oli hyvin poikamaisia vaatteita. Yhtenä jouluna toivon jotain vaa­leanpunaista ja olin tosi onnellinen, kun aina kovin tyylikäs kummitätini oli ostanut minulle oikein viimeisen päälle ihanan vaaleanpunaisen collegen.

Se on jäänyt mieleen, vaikka siitä on kulunut jo 37 vuotta.”

Siispä, hyvää joulua Helin joulurunon sanoin kaikille Kotilieden lukijoille:

Misä o mun mun lauluni joulust?

Marketin luumuhillohyllyl
se tulvis kaiuttimist mun ylitteni
ja paiskas ulos liukuovist
päistikka keskel adventti.
Nisset ja nasset ja mailmanrauha
aisakellot ja puurokauha
Punakuanonen Petter
heli-helinän helske
juhla armas lapsien
syyt’ on olla iloinen.

Ne jäi kaik sihe
korva juure huutama.

Misä o mun lauluni joulust?
Ei liia hilpiä liia surulline
liia rivakka liia makia
liia mummone liia mummoton.

Misä o mun lauluni joulust?
Se misä pehmuset käret otta
mun punase essuni taskust
piparkakkupoja
ja purotta tilal
lempirunokirja
mink jo luulin
iäks karonneks?

Täsä o mun lauluni joulust.
Sävelsin sen itte.
Laitin nuatit nii viäre
ja niin kauas toisistas
et kaikil äänil voi laula
täsmälles oikke.

Avainsanat

Keskustelu

Heli muistutteli taas omaan tyyliinsä tekemään joulusta omanlaisensa, itselleen sopivan. Ei instaan, eikä suvulle. Kiitos tästä.

Kiitos * Heli, kyllä se joulu sieltä tulee, hiljaisuudesta ihmislapsen Sydämeen. Pihapolun viereltä jäätyneen heinätupsun kauneudesta, taivaanrannan kajosta oven raosta kissan livahtaessa ulos tarpeilleen. Joulu on hiljaisuudessa Jeesus-lapsen tulla syntyä juuri tänäänkin. Poissa on melu, pois on levoton maailma, pois ahdistus Jeesus-lapsi Sydämessä.”

Sinisen hämärän kainalossa,pumpulipehmeän lumen oksiston piilossa,Luojan huolenpidossa.
Hiljaisuuden ja rauhan kaipuun löytää Helin runosta.

Olen toivottanut JOKAISELLE LAISKAA JOULUA!Olen myös kehoittanut lojumaan sohvalla kirjaa lukien tai pitämällä kirjaa mahan päällä – JOS ei konvehtirasia ole tiellä.- Minä päätin,että tänä jouluna EN hössötä pätkääkään.Siitä vaan,mistä aita on matalin on mottoni!Hyvin on toiminut tähän asti.Tänään haimme jouluruoat 30 km:n päästä lapsuudenystävän Juhlapalvelusta.Sen verran teen,paistan ja kypsennän palapaistin.Tänään ”tempaisin” alle kymmenen minuutin IHANAN PIPPURIJUUSTON.OHJE:2 purkkia kermaviiliä,1 purkki maitorahkaa, 1/2 tl suolaa,2 tl viherpippuria ja 2 tl rosépippuria.Murskaa pippurit.Sekoita kaikki aineet PUUHAARUKALLA tms.(älä vispilöi liikaa)Laita sideharso siivilään (halkaisija n. 12 cm),kaada seos siihen – laita astia alle,ettei hera valu jääkaappiin.Siis jääkaappiin ja aamulla voi jo vetäistä leivän päälle.Tätä tekee vaikka joka päivä,on niin hyvää ja nopea tehdä

Kommentoi juttua: Joulumieli, joka sopii kaikille – Heli Laaksonen kirjoitti joulurunon Kotilieden lukijoille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X