Kulttuuri

Elina Knihtilä lukee Minna Canthin novellin "Laulaja" – kuuntele ilmaiseksi Kotiliesi.fi:ssä!

Minna Canthin teoksia voi kuunnella äänikirjoina näin hänen 175-vuotisjuhlavuotensa aattona. Naisten ja köyhien puolestapuhujalla on painavaa sanottavaa. Lue myös muut uudet Minna-vinkit!

Neljä Minna Canth (1844-1897) -novellia julkaistaan äänikirjoina Minna Canthin päivänä 19.3.2018. Novellit Kotoa pois, Lain mukaan, Ompelija ja Laulaja lukee näyttelijä Elina Knihtilä. Ne voi kuunnella Storytel-palvelussa.

Yksi novelleista – Laulaja – on vapaasti kuunneltavissa osoitteessa: https://soundcloud.com/storytel_fi/minna-canth

Novellin voit kuunnella myös tästä:

Kuuntele lisää Minna Canthia

Minna Canthin äänikirjoja kannattaa etsiä myös Kirjastot.fi-sivuston e-kirjastosta.

Jos sinulla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi vaikeuksia lukea normaalia tekstiä, sinulla on oikeus kuunnella ilmaiseksi Celia-kirjaston äänikirjoja. Palveluun voi liittyä kirjastossa.

Minna Canth elämäkerta

Celiasta löytyy useita teoksia Minna Canth -hakusanalla. Siellä on kuunneltavissa myös vuonna 2014 ilmestynyt Minna Maijalan kirjoittama erinomainen elämäkerta (Otava) Herkkä, hellä, hehku­vainen: Minna Canth.

Myös Yle Areenasta löytyy monenlaista kuunneltavaa Minna Canthista. Tästä linkistä pääset kuuntelemaan Köyhää kansaa -teosta.

Köyhää kansaa kuvaa perhettä, joka joutuu puille paljaille isän jäätyä työttömäksi. Minna Canth suomii pienoisromaanissa ankarasti yhteiskuntaa ja kirkkoa, jotka ovat kyvyttömiä huolehtimaan vähäväkisistään.

2019 Minna Canthin syntymästä 175 vuotta

Vuonna 2019 vietetään kirjailija Minna Canthin (1844–1897) 175-vuotissyntymän juhlavuotta. Jo tänä vuonna valmistaudutaan tulevaan, sillä merkittävän yhteiskunnallisen toimijan työssä riittää muistettavaa ja juhlittavaa. Myös toimittajana ja yrittäjänä työskennellyt naisasianainen ja köyhien puolestapuhuja oli vuosikymmeniä aikaansa edellä.

Minna Canthista ollaan jo tänä vuonna kirjoittamassa useita teoksia. Hänen tuotannostaan toimitetaan uusia kokoelmia ja otetaan uusia painoksia tämän ja ensi vuoden aikana.

Syksyllä 2018 ilmestyy lapsille tarkoitettu kuvitettu tietokirja Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot. Se kertoo Minnan toukokuisesta päivästä Kuopiossa vuonna 1888. Kirjan kirjoittaa Leena Virtanen ja kuvittaa Sanna Pelliccioni. Kirja aloittaa Suomen supernaisia -kirjasarjan (Teos).

Kesällä Vanhan kirjallisuuden päivillä nainen paikallaan

Vanhan Kirjallisuuden Päivien teemana on tänä vuonna Naisen paikka Minna Canthin elämäntyön inspiroimana. Päivillä keskustellaan naisen asemasta kirjallisuudessa, niin historiallisesti kuin ajankohtaisten ilmiöiden kautta.

Vanhan Kirjallisuuden Päivät järjestetään Sastamalassa 29.-30.6.2018.

Minna Rytisalon romaani nuoresta Minna Canthista ilmestyy syyskuussa

Suomen myydyimmän esikoisteoksen viime vuonna julkaissut kuusamolainen äidinkielenopettaja Minna Rytisalo on tarttunut Minna Canthin tarinaan. Romaani Rouva C.  (Gummerus) on rakkaustarina ja ystävyyden kuvaus.

Rytisaloa kiinnostavat vahvat naiset ja se, miten vahvuus kasvaa sille annetussa tilassa ja miten uhma vaatii vielä enemmän. Minna Canthin elämään mahtui suuria mullistuksia, rohkeita valintoja sekä surua ja menetystä. Perhe-elämän ja taiteilijuuden yhteensovittaminen on edelleen ajankohtainen teema. Samoin naisen paikka, tyttöjen oikeudet ja valta määrätä itsestään.

Rytisalon esikoisromaani Lempi sai Botnia-kirjallisuuspalkinnon, Kiitos kirjasta -mitalin ja kirjabloggaajien myöntämän Blogistanian Finlandian. Se nousi ilmestymisvuonnaan kotimaisen kaunokirjallisuuden bestsellerlistalle ja oli listan myydyin esikoisteos. Kirjan käännösoikeudet on myyty kolmeen maahan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elina Knihtilä lukee Minna Canthin novellin "Laulaja" – kuuntele ilmaiseksi Kotiliesi.fi:ssä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.