Kulttuuri

Lankalauantaina oli tapana suojautua pahansuovilta noidilta – tiedätkö, mistä lankalauantain nimi tulee?

Lankalauantai on pääsiäispäivää edeltävä päivä, joka päättää kristittyjen hiljaisen viikon. Kansanperinteessä lankalauantaisin on pelätty kutsumatonta vierasta, trullia.

Lankalauantai, pääsiäislauantai tai hiljainen lauantai on kristillisen kirkkovuoden päivä, joka on pitkäperjantain ja pääsiäispäivän välissä. Lankalauantai ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta siihen liitetään silti kristinuskossa ja kansanperinteessä monenlaisia merkityksiä.

Lue myös Anna.fi: Kuinka hyvin tunnet pääsiäisruokien historian? Tähän testiin osaavat vastata vain todelliset pääsiäistietäjät!

Milloin on lankalauantai 2024?

Vuonna 2024 lankalauantai on 30. maaliskuuta.

Lankalauantain ajankohta määrittyy pääsiäisen ajankohdan mukaan. Pääsiäispäivä on kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Lankalauantai voi olla aikaisintaan 21.3 ja myöhäisimmillään 24.4.

Mitä lankalauantai merkitsee kristityille?

Kristinuskon perinteen mukaan Jeesus oli lankalauantaina kuolleena haudassa. Siksi Jumalan suojelevan vaikutuksen uskottiin olevan lankalauantaina heikoimmillaan ja lankalauantaita pidettiin pahaenteisenä päivänä.

Lankalauantai on kristinuskossa niin sanotun hiljaisen viikon tai piinaviikon viimeinen päivä. Pääsiäispäivänä eli pääsiäissunnuntaina alkaa kristillisen perinteen mukaan pääsiäisviikko, jota on kutsuttu myös riemuviikoksi.

Joissain kirkoissa järjestetään lankalauantain iltana pääsiäisyön messu. Messussa seurakunta kokoontuu hämärään ja hiljaiseen kirkkoon muistamaan muun muassa kastetta ja Jeesuksen ylösnousemusta. Messussa sytytettävät kynttilät kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä.

Lue myös: Kiirastorstai on kansanperinteessä vaarojen ja pahojen henkien päivä – muistatko, mitä päivä merkitsee kristityille?

pääsiäiskokko
Pääsiäiskokot kuuluvat lankalauantain perinteisiin etenkin Pohjanmaalla. © Pekka Kyytinen / Museovirasto

Millaisia kansanuskomuksia lankalauantaihin liittyy?

Kansanuskomuksessa lankalauantaita on pidetty pahaenteisenä päivänä, jolloin niin sanotut trullit olivat liikkeellä. Sana trulli tulee tiettävästi ruotsin sanasta troll, joka tarkoittaa peikkoa.

Noidiksi pukeutuneiden trullien uskottiin tuhoavan ja varastavan karjaonnea, voionnea tai lammasonnea eri tavoin, esimerkiksi viemällä karvoja tai nahanpaloja eläimistä tai varastamalla voita. Trulleina pidettiin tyypillisesti syrjäytyneitä naisia tai kateellisia naapureita, joilla ajateltiin olevan pahansuopia voimia.

Trulleja koetettiin ajaa pois esimerkiksi ripustamalla oveen koristeita tai kransseja tai piirtämällä kodin tai eläinsuojien oviin ympyrä, jonka keskellä on risti. Trulleja karkotettiin myös sytyttämällä pääsiäiskokkoja.

lapsia pukeutuneina trulleiksi
Pohjanmaalaisen perinteen mukaan virpominen tapahtuu lankalauantaina. Lapset pukeutuvat trulleiksi eli noidiksi ja kiertelevät ovelta ovelle keräämään karkkeja tai kolikoita. © Seinäjoen kaupunginkirjasto

Miten lankalauantaita on vietetty?

Lankalauantai-sana ei alun perin liity mitenkään lankoihin. Sana on peräisin myöhäisen muinaisruotsin ilmaisusta langa freadagher (nykyruotsin långfredag), joka käännettiin suomeksi lankaperjantai. Aluksi pitkäperjantaita kutsuttiin nimellä lankaperjantai. Koska sanan alkusointu sopii paremmin lauantain kanssa, alettiin pääsiäislauantaita kutsua lankalauantaiksi.

Pääsiäislauantain nimen vaihduttua lankalauantaiksi, päivä sai uuden perinteen. Moni otti tavaksi pestä ja värjätä talven aikana kertyneitä lankoja lankalauantaina.

Etenkin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla on ollut tapana sytyttää lankalauantaina pääsiäiskokkoja. Kokkojen läheisyyteen on kokoonnuttu tanssimaan ja viettämään aikaa yhdessä. Joillakin alueilla perinne elää edelleen.

Pohjanmaalla lankalauantaihin on kuulunut myös virpominen. Lapset pukeutuvat trulleiksi eli noidiksi ja kiertävät ovelta ovelle lausumassa terveyden ja onnen toivotuksia ja keräämässä karkkeja tai kolikoita. Muualla Suomessa virvotaan yleensä palmusunnuntaina.

Juttua varten on haastateltu suomalaisiin kansanperinteisiin erikoistunutta kirjailijaa, Marjut Hjeltiä.

Muut lähteet: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kotimaisten kielten keskus, Kirkkovuosikalenteri, Kirkkokäsikirja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lankalauantaina oli tapana suojautua pahansuovilta noidilta – tiedätkö, mistä lankalauantain nimi tulee?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.