Juhlat

Milloin on palmusunnuntai 2023, miksi silloin virvotaan? Lue tärkeimmät tiedot palmusunnuntaista!

Palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen pääsiäistä, ja sen juuret ulottuvat varsin kauas historiaan. Miksi palmusunnuntaita vietetään?

Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla, jota vietetään viikkoa ennen pääsiäistä. Palmusunnuntaista alkaa kirkkovuoden niin sanottu hiljainen viikko, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä.

Päivän nimitys viittaa Raamatun pääsiäiskertomukseen, jossa Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Jeesusta tervehtivät heittivät hänen tielleen palmunlehviä. Suomen kieleen nimitys on tullut ruotsista, jossa päivää kutsutaan nimellä palmsöndag. Samantyyppinen nimitys on myös esimerkiksi saksassa (Palmsonntag).

Lue myös: Pääsiäisviikon päivien nimet ovat muistoja menneistä ajoista – näin nimet ovat saaneet alkunsa

Milloin on palmusunnuntai 2023?

Vuonna 2023 palmusunnuntai on 2. huhtikuuta.

Palmusunnuntain ajankohta vaihtelee pääsiäisen ajankohdan mukaan. Pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Palmusunnuntai on puolestaan viikkoa ennen sitä. Aikaisintaan palmusunnuntai voi olla 15. maaliskuuta. Myöhäisimmillään se on 18. huhtikuuta.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet pääsiäisperinteet meillä ja muualla? Testaa tietosi hauskan visan avulla!

Miksi palmusunnuntaina virvotaan?

Yksi palmusunnuntain tärkeimmistä perinteistä on virpominen. Virpominen on jo varhaiskristilliseen aikaan kuulunut tapa, jota on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana.

Virpominen on erityisesti lasten perinne. Nykyään siihen liittyy yleisesti pääsiäisnoidaksi pukeutuminen.

Korona-aikana muiden kuin lähipiirin virpominen jää välistä, mutta tavallisesti pieniä noitia saattaa eksyä kenen tahansa oven taakse. Palmusunnuntain virpomisen on tarkoitus tuottaa hyvää mieltä kaikille naapurustossa, joten pieniin virpojiin on syytä suhtautua suopeasti.

”Ollaan ystävällisiä ja sävyisiä puolin ja toisin. Virpojat eivät häiritse kotirauhaa, eikä virvottava ole tyly trulleille”, suosittelee Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija, vuotuisjuhlien asiantuntija Juha Nirkko.

Yleensä trullit alkavat valmistautumisen jo aikaisin aamulla ja ovat liikkeellä varhain. Ellet halua pikkunoitia kynnyksellesi, älä avaa ovea. Nirkko myöntää menetelleensä itsekin joskus näin.

”Jos on unohtanut varautua, voi karjaisen perinteen tapaan pyytää tulemaan viikon päästä uudelleen: viikko velaksi, vuosi vapaaksi. Sama pätee, jos namut ovat päässeet loppumaan.”

Ylipäätään toimitaan hyvien tapojen mukaan. Kiitetään vitsasta, vaikka se ei olisikin reissulla vähän nuupahtanut. Annetaan palkka tasapuolisesti. Ei vedetä ovea lapsen nenän edestä kiinni.

Lähteet: karjalanliitto.fi, kotus.fi, kirkkokalenteri.fi, juhlapyhät.fi

Juttua muokattu 25.3.2021: Lisätty juttuun tietoa palmusunnuntain historiasta ja perinteistä.
Juttua muokattu 11.1.2023: Lisätty tieto, milloin on palmusunnuntai 2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin on palmusunnuntai 2023, miksi silloin virvotaan? Lue tärkeimmät tiedot palmusunnuntaista!

marjukka sikanen

Silloin olin lapsi, kauan sitten oli tapana sopia erukäteen minne saa mennä virpomaan. Ei siissoiteltu ihmisten ovikelloja summamutikassa. Vaikka vitsa anttiinkin virvottavalle saitiin palkka vasta pääsiäisenä

Johannes

Toisaalta ihan alunperin ei tietenkään etukäteen sovittu, minne mennään virpomaan koska kaikki enemmän tai vähemmän tunsivat toisensa pienessä kyläyhteisössä. Vanhoina aikoina kaikki virpojat eivät myös suinkaan olleet lapsia, vaan aikuisetkin saattoivat käydä virpovitsan muodossa viemässä hyvää onnea naapuritaloihin. Tämäntyyppinen perinne on edelleen voimissaan esimerkiksi Tsekissä ja Slovakiassa, jossa nuoremmat miehet sitovat toisena pääsiäispäivänä pomlazkoja eli virpovitsaa muistuttavia pajupiiskoja, joilla leikkimielisesti piiskaavat naisia antaakseen heille kauneutta, hedelmällisyyttä ja onnea.

Palkka virpomisesta tosiaan kuuluisi saada vasta viikon päästä, koska palmusunnuntaina on edelleen paasto. Olen itse taustaltani ortodoksi ja minulta takavarikoitiin lapsena kaikki virpomispalkaksi saamani herkut pääsiäispäivään asti, jonka jälkeen sitten erilaisia pääsiäisherkkuja riittikin moneksi päiväksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.