Kulttuuri

Viron parhaat matkakohteet autolla tai julkisilla: Kokosimme 5+1 ajankohtaista tärppiä

Virossa on paljon muutakin nähtävää kuin Tallinna. Listasimme Viron matkakohteet, joissa kannattaa käydä juuri nyt.

Matka Viroon alkaa usein Tallinnasta. Pääkaupungista kannattaa kuitenkin suunnata myös Viron muihin upeisiin kaupunkeihin ja luontokohteisiin.

Viron matkakohteet ovat helposti saavutettavissa auton lisäksi myös julkisilla liikennevälineillä. Tallinnan päärautatieasemalta Balti Jaamilta lähtee junia muun muassa yliopistokaupunki Tartoon, Viron ja Venäjän rajakaupunki Narvaan, satamakaupunki Paldiskiin ja Viron ja Latvian rajakaupunki Valgaan. Juna-aikataulut voi tarkistaa junayhtiö Elronin sivuilta.

Myös bussireittejä on Virossa rutkasti. Monissa busseissa on jopa elokuvanäytöt ja ilmainen internet-yhteys, joten matka taittuu nopeasti. Bussireitit ja liput löytyvät osoitteesta tpilet.ee.

Kokosimme listan Viron parhaista matkakohteista. Nappaa vinkit talteen ja matka Viroon voi alkaa!

Lue myös: Tallinnan parhaat ravintolat – listasimme 14 houkuttelevaa makuelämystä tähtiravintoloiden tuikkeesta rapeisiin leivonnaisiin

Matka Viroon
Itämeren ja Baltian maiden vanhin majakka sijaitsee Hiidenmaalla Virossa. © Eerik Ülevain / Visit Estonia

Matka Viroon on aina hyvä idea: 5 ajankohtaista kohdetta

1. Tallinnan trendikäs Koplin alue

Tallinnan tämän hetken puhutuin alue on Kopli, jonne pääsee kätevästi raitiovaunulla vanhankaupungin tuntumasta. Kopli on vanhaa teollisuusaluetta, jonka rapistuneista rakennuksista on viime vuosina kuoriutunut boheemi kaupunginosa.

Kopliin kannattaa suunnata etenkin herkkujen perässä esimerkiksi hapanjuurileipomo Bekkeriin tai Karjase saihin. Jälkimmäinen leipomo muuntautuu illalla hapanjuuripizzeriaksi nimeltä Barbarea.

Herkuttelun jälkeen voi reippailla läheiselle Paljassaaren luonnonsuojelualueelle. Kävelyreitti on ankea, mutta tien päässä odottaa upea merinäköala.

Viro-matkakohteet.
Tallinnan Koplissa kannattaa käväistä leipomo Karjase saissa. © @laimipress / Visit Estonia

Lue myös Anna.fi: Ostokset Tallinnassa – 11 ihanaa shoppailukohdetta, joista löydät taas jotain uutta

2. Vesiputoukset Tallinnan lähellä

Tallinnasta ei tarvitse pitkälle matkata, jotta pääsee ihailemaan kahta vesiputousta. Tallinnan länsipuolelle Keilan vesiputoukselle hurauttaa tunnissa bussilla tai autolla. Kymmenen metriä leveä ja kuusi metriä korkea putous on mahtava näky. Vesiputoukselle kävellään vehreätä joenrantaa­ pitkin ja kahden riippusillan yli.

Jos matka suuntaa Tallinnasta itään, kannattaa pysähtyä Jägalan vesiputouksella. Viron levein luonnollinen vesiputous on yksi maan arvokkaimmista kalastusalueista, jossa on paljon taimenta ja lohta.

Viro-matkailu.
Keilan vesiputoukselle hurauttaa Tallinnasta tunnissa. © Virgo Haan / Visit Estonia

3. Viron saariston helmet

Viron saariston luonto muistuttaa hieman Suomen saaristoja. Saarenmaalla sijaitseva Kuressaaren kaupungin Piispanlinna saa kuitenkin suomalaisen turistin yllättymään.

Mielenkiintoisen muotoinen 1300-luvun linnoitus on hämmästyttävä näky veden ympäröimänä. Linnan tiloissa toimii kiinnostava Saarenmaan museo, jossa ei kuitenkaan kannata lukea ihan jokaista kylttiä, ellei halua viettää koko päivää muurien sisässä.

Saarenmaan pohjoispuolella sijaitseva Hiidenmaan saari tunnetaan muun muassa lukuisista majakoistaan. Paikallinen saaristoreitti Hiidenmaan majakkakierros viitoittaa autoilijan kohti saaren komeimpia majakoita, kirkkoja ja rantoja.

Viro-matkakohteet.
Kuressaaren Piispanlinna on yksi Viron parhaiten säilyneistä puolustusrakennelmista. © Evolumina / Visit Estonia

4. Matka Viroon suunnitteilla? Suuntaa idylliseen Haapsaluun

Meren lähellä sijaitsee idyllinen kaupunki kuin sadusta. Sen kivirakennus Haapsalun linna onkin lainannut muotonsa Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinnalle.

Haapsalu muistuttaa hieman Raumaa, sillä kaupungissa on vahva pitsinnypläysperinne, johon voi tutustua Haapsalun pitsikeskuksessa. Eriväriset koristellut kivi- ja puutalotkaan eivät kalpene Rauman rinnalla.

Kaupungin kauneimpia rakennuksia on Kuursaal eli Kaivohuone rantapromenadin varrella. Haapsalu tunnetaan myös kylpylöistään, joista ensimmäinen perustettiin jo 1800-luvulla.

Matka Viroon.
Haapsalussa on leppoisan rantakaupungin tunnelmaa. © Rivo Veber / Visit Estonia

5. Kulttuuripääkaupunki Tartto

Etelä-Virossa sijaitseva Tartto on kerrassaan sympaattinen yliopistokaupunki täynnä vilskettä. Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa on kuitenkin kesällä rauhallista, kun opiskelijat palaavat kotikaupunkeihinsa lomailemaan.

Tarton kuvankauniin historiallisen keskustan lisäksi kannattaa käydä Püssirohukelderissä, joka on vanhaan ruutikellariin perustettu tunnelmallinen ravintola. Myös Tarton raunioitunut tuomiokirkko on näkemisen arvoinen karussa aavemaisuudessaan.

Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024. Ympäri kaupunkia ja lähialueita järjestetään pitkin vuotta taidenäyttelyitä, konsertteja ja teatteriesityksiä.

Viro matkakohteet
Tarton sydän on historiallinen vanhakaupunki ja Raatihuoneentori. © Riina Varol / Visit Estonia

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viron parhaat matkakohteet autolla tai julkisilla: Kokosimme 5+1 ajankohtaista tärppiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.