Kulttuuri

Matka Latviaan suunnitelmissa? Vinkit Riian kaupunkilomalle, parhaille rannoille ja kansallispuistoihin

Latvian pääkaupunki Riika on suosittu vierailukohde, mutta maassa on myös hurmaavia rantoja ja kiehtovia kansallispuistoja. Lue tuoreet tärpit Latvian-matkalle!

Pyhän Pietarin kirkon näköalatasanteelta ei tee mieli kiirehtiä pois, niin kaunis on maisema 70 metrin korkeudesta. Latvian pääkaupungin Riian vanhankaupungin rakennukset näyttävät piparkakkutaloilta, ja maisema kaupungin laidalla on rehevän vihreää.

Riian Zaķusala-saarella sijaitsevassa radio- ja televisiotornissa voi nousta vielä korkeammalle, 97 metriin saakka. Kirkkaalla säällä huipulta näkee helposti Riianlahdelle.

Auringonlaskussa kylpevä Riika näyttää kauneimmalta Radisson Blu Latvija -hotellin 26. kerroksesta, jossa on myös verraton cocktail-baari. Ravintola on auki pikkutunneille ja tarjoaa myös mahdollisuuden ruokailuun.

Lue myös Anna.fi: Latvia on kesän lähikohdesuosikki! Muutama tehokas päivä riittää kaupunkiseikkailuun, luontoelämyksiin ja rantaleikkeihin

Pyhän Pietarin kirkkoon ja näköala­tasanteelle on 9 euron sisäänpääsymaksu.
Matka Latviaan alkaa Riiasta. Pyhän Pietarin kirkkoon ja näköala­tasanteelle on 9 euron sisäänpääsymaksu. © Sanna Wallenius
Radisson Blu Latvija -hotellin näköalapaikalla voi nautiskella vaikkapa cocktailit.
Radisson Blu Latvija -hotellin näköalapaikalla voi nautiskella vaikkapa cocktailit. Vieressä on Riian ortodoksikatedraali. © Sanna Wallenius

Mitä tehdä Riiassa?

Näköalaristeily on hyvä tapa aloittaa tutustuminen Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Puuveneet puksuttavat kolmen kilometrin mittaisella Pilsētas kanālsilla ja kurvaavat sataman kautta Väinäjoelle. Puistojen ja kaarisiltojen koristamaa reittiä voi tutkia myös vuokrakanootin tai polkuveneen kyydistä.

Joen ja kanavan väliin jää vanhakaupunki, jonka keskiaikaiset rakennukset muistuttavat Tallinnaa. Riiassakin kaikki on kätevästi kävely-yhteyden päässä.

Silmänruokaa Riiassa on tarjolla myös ilmaiseksi. Kaupungissa on ennätyksellisen paljon jugend-rakennuksia, joista upeimmat sijoittuvat Elizabetes- ja Alberta-katujen varsille.

Lounas Riian Kolonade-­ravintolassa.
Lounas Riian Kolonade-­ravintolassa. © Sanna Wallenius

Matka Latviaan: Parhaat vinkit kaupunkilomaan Riiassa

Parhaat kaupat ja ravintolat keskittyvät Riikaan. Kierroksen voi aloittaa vaikkapa keskustorilta ja sen neljästä hallista, jotka rakennettiin 1920-luvulla armeijan zeppeliineille. Nykyisin alue täyttyy kesällä kukista, vaatteista ja herkkukojuista.

Keskustan tuntumassa on neljä isompaa kauppakeskusta, joissa on runsas valikoima muodin huippumerkkejä. Vaatteita, kenkiä ja laukkuja kannattaa etsiä Galerija Centrsistä, Origosta, Galleria Rigasta tai Olimpiasta.

Latvian ravintoloissa on Suomen hintataso, mutta myös monipuolinen tarjonta etnisistä paikoista fine dine -elämyksiin. Lounaspaikoissa syö alle 10 eurolla.

Lue myös: Viron parhaat matkakohteet autolla tai julkisilla: Kokosimme 5+1 ajankohtaista tärppiä

Jurmalan rannoilla ei ole vielä ruuhkaa alkukesästä.
Jurmalan rannoilla ei ole vielä ruuhkaa alkukesästä. © Sanna Wallenius

Latvia-matka: Jurmala ja vähemmän tunnetut rannat

Perunajauhomaisen pehmeän hiekan perässä ei tarvitse matkustaa Etelä-Eurooppaan. Latvialla on 500 kilometriä rantaviivaa ja useita luonnonkauniita uimapaikkoja. Tunnetuin ja vilkkain niistä sijaitsee Jurmalassa. Kesäsesonkina Jurmalan 24 kilometrin mittainen ranta täyttyy lapsiperheistä, rantalentopallosta ja baareista. Rantaa reunustavat pitsihuvilat ja kylpylähotellit.

Rauhallisempaa lomaa kaipaavat suuntaavat Strante-Ulmalen jylhille rantatörmäille, Saulkrastin Valkoiselle dyynille tai punaisen hiekkakiven Veczemjuun. Liepājan Karostan rantaa koristavat puolestaan vanhat linnoitukset.

Kemerin kansallispuistossa pääsee patikoimaan pitkospuita pitkin suolle.
Kemerin kansallispuistossa pääsee patikoimaan pitkospuita pitkin suolle. © Sanna Wallenius

Lue myös Anna.fi: Kylpylälomalle Viroon? Testasimme 7 kohdetta – joukossa ylellinen spa, edukseen uudistunut uimala ja merellinen piilopaikka

Matka Latviaan: Hurmaannu upeista kansallispuistoista

Latviassa on neljä kansallispuistoa: luolista tunnettu Gauja-joen laakso, maan kaakkoisosassa sijaitseva Rāzna, jyrkkien­ merenrantatörmien Slītere sekä Kemerin suoalue.

Yli 36 000 hehtaarin kokoiseen Kemeriin on kätevä tehdä päiväretki Riiasta, sillä se sijaitsee aivan Jurmalan kupeessa. Bussiyhteyttä Kemeriin ei ole, vaan perille on kuljettava taksilla tai omalla autolla.

Kemerissä on merkittyjä polkuja aina 22 kilometrin reittiin asti, mutta hyvän käsityksen alueesta saa jo suon yli kulkevilla pitkospuilla. Tähystystorneissa riittää katseltavaa, sillä Kemerissä elää liki sata suojeltua kasvilajia ja 260 lintulajia.

Pilsētas kanālsiin voi tutustua ­polkuveneellä tai risteilyllä.
Pilsētas kanālsiin voi tutustua ­polkuveneellä tai risteilyllä. © Sanna Wallenius

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matka Latviaan suunnitelmissa? Vinkit Riian kaupunkilomalle, parhaille rannoille ja kansallispuistoihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.