Kulttuuri

Mitä tänä syksynä kannattaa lukea? 5 kirjailijaa paljastaa: "Jos on olo, ettei elämästä tule mitään, luen tämän kirjailijan teoksia"

Tänä syksynä ilmestyy yli 900 teosta. Mihin niistä kannattaa tarttua? Sen kertovat kirjailijat Satu Rämö, Antti Tuuri, Mari Mörö, Eveliina Talvitie ja Iida Turpeinen.

Syksyn kirjasato on niin mittava, että sen perkaamiseen tarvitaan apua. Kirjailijat Satu Rämö, Antti Tuuri, Mari Mörö, Eveliina Talvitie ja Iida Turpeinen paljastavat, mitä syksyllä 2023 ilmestyvistä kirjoista he odottavat eniten. He kertovat myös omista uutuusromaaneistaan.

Lue myös: Nyt on aika hylätä lukuhäpeä ja lukea ylpeästi mitä huvittaa! Listasimme 17 viihdekirjavinkkiä

Satu Rämö odottaa Petri Tammisen uuden teoksen lukemista

Satu Rämö
Satu Rämön marraskuussa ilmestyvän dekkarin nimi on Jakob. © Björgvin Hilmarsson

Dekkaristi Satu Rämö rakastaa kirjailija Petri Tammisen teoksia niin paljon, että käyttää niitä mielialalääkkeenä.

”Petri Tamminen kirjoittaa törkeän hyviä ja niukkoja lauseita, jotka ovat täynnä havaintoja elämästä. Lukies­sa tunteet rytisevät kuin maanjäristys. Nyt odotan hänen uutuuttaan Urheilijaelämäkertaa (Otava). Jos on sellainen olo, ettei elämästä tule mitään, luen Tammista. Sen jälkeen on aina parempi mieli.”

Rämö on juuri viimeistelemässä marraskuussa ilmestyvää teostaan Jakob (WSOY). Sen piti olla dekkaritrilogian viimeinen osa, mutta toisin kävi.

Jakobia kirjoittaessa tuli vahva olo, etten halua luopua henkilöhahmoista. Olen hirveän kiintynyt niihin. Aloin kirjoittaa Jakobia samana päivänä jolloin äitini kuoli. Tulee turvallinen olo, kun henkilöiden tarina voi jatkua, ja se on vain minusta kiinni.”

Antti Tuuri haluaa lukea Aura Koiviston uutuusteoksen

Antti Tuuri
Antti Tuurin uuden romaanin nimi on Lintujen kesyttäjä. © Jouni Harala

Kirjailija Antti Tuuria puhuttelee kirjailija Aura Koivistossa kaksi asiaa: hänen asiantuntemuksensa luonnon suhteen ­ja hänen tapansa kirjoittaa suomen kieltä. Tänä syksynä Koivistolta ilmestyy teos nimeltä Harhamat (Into), johon Tuuri aikoo uppoutua.

”Koivisto on hirveän hyvä kirjailija, joka on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle.”

Antti Tuurilta itseltään tulee romaani nimeltä Lintujen kesyttäjä ­(Otava). Sen aihe on kiehtonut häntä aina 1980-luvulta.

”Olin tulossa Lapista, kun pysähdyin Ranualla ja poikkesin Lohen talossa. Pihassa oli valtavasti räystäspääskysten pesiä ja pääskysiä. Mietin, että olisipa kieli, jolla pääsisi kontaktiin niiden kanssa, ja tutkin asiaa.

Ennen kontaktia pitäisi saada yhteys pääskysten haltijahenkeen emuun, josta suomalainen mytologia kertoo. Romaanissa pohjalaistaloon tulee 1950-luvulla mies, joka pyytää saada kesyttää räystäiden alla asuvat pääskyset. Kertoja on teini-ikäinen poika, joka seuraa miehen toimia.”

harhamat ja lintujen kesyttäjä

Mari Mörö suosittelee Maritta Lintusen teoksia

Mari Mörö
Mari Mörön tuore teos on nimeltään Elonsaatto.

Kirjailija Mari Mörö odottaa kieli pitkällä monia teoksia. Nyt on aikaa lukea, kun oma teos on valmistunut. Kotilieden lukijoille hän vinkkaa tarttumisen arvoiseksi Maritta Lintusen teoksen Sata auringonkiertoa (WSOY).

”Lintunen on niin tasokas prosaisti, että en ole ikinä pettynyt. Hän kirjoittaa tarkasti ja kauniisti. Kieli, maailma ja asenne ovat kohdallaan.”

Mörön oma tänä syksynä ilmestyvä ­kirja on nimeltään Elonsaatto (Teos). Hän lähti kirjoittamaan satiiria, mutta sen tekeminen osoittautui oikeastaan mahdottomaksi.

”Kirjoittaessa kävi jatkuvasti niin, että hulluin asia, jonka keksin, kuten esimerkiksi Venäjän armeijan puhallettavat tankit, olikin totta ja uutisoitu.

Kirja on lämmin satiiri siksi, että tämä aika on kylmä ja rankka. Siinä tarkastellaan perheen elämää poikkeusoloissa, joissa jokainen selviää omilla keinoillaan. Yhdellä se on historia, toisella uskonto ja kolmannella huumori.”

Sata auringonkiertoa ja elonsaatto

Iida Turpeinen odottaa Mary Shelleystä kertovaa teosta

Iida Turpeinen ja stellerinmerilehmän luuranko
Iida Turpeisen esikoisteoksen nimi on Elolliset. Kuvassa taustalla näkyy stellerinmerilehmän luuranko.  © Susanna Kekkonen

Kirjallisuudentutkija Iida Turpeiselle 1800-luvun Britanniassa eläneen kirjailija Mary Shelleyn tuotanto on tuttua. Siksi hän odottaa Shelleystä itsestään kertovaa Anne Eekhoutin teosta Mary (S&S).

”Mary Shelley oli vain 18-­vuotias, kun hänellä, lordi Byronilla ja Percy Shelleyllä oli lomalla tylsää. He päättivät viihdyttää itseään ­kirjoituskilpailulla. Mary kirjoitti Frankensteinin hirviön ja pyyhki pöytää herra runoilijoilla. Muutenkin hän teki naisen kapeasta asemasta huolimatta hämmästyttäviä asioita.”

Iida Turpeinen on esikoiskirjailija, jonka ensimmäinen romaani, Elolliset (S&S), ilmestyi tänä syksynä. Romaanin aihe käveli vastaan kuin itsestään.

”Minua vaivasi se, että en pohjimmiltaan ymmärtänyt, mistä luontokadossa on ­kyse. Törmäsin Helsingin luonnontieteellisessä museossa stellerinmerilehmän luurankoon.

Laji löydettiin vuonna 1741, ja vain 27 vuotta myöhemmin se oli jo metsästetty sukupuuttoon. Luurankoja on koko maailmassa jäljellä ainoastaan pari kappaletta. Miksi ­yksi niistä on Helsingissä? Lähdin selvittämään tätä mysteeriä.”

Mary ja elolliset

Lue myös Anna.fi: Parhaat kirjat 2023 – kirjallisuuden ammattilaiset paljastavat tärppinsä: ”Tämän herkullisempaa kattausta on vaikea kuvitella!”

Eveliina Talvitie haluaa lukea Katja Ketun uutuusteoksen

Eveliina Talvitie
Eveliina Talvitien tuoreen romaanin nimi on Pieniä ilkeitä tarinoita. © Jyri Pitkä

Kirjailija-toimittaja Eveliina Talvitie ei malta odottaa, että pääsee käsiksi ihailemansa kollegan, Katja Ketun tänä syksynä ilmestyvään romaaniin Erään kissan tutkimuksia (Otava).

”Minua kiehtoo Katja Ketun tuotannossa hänen taitonsa käyttää murteita ja runollista, omaperäistä kieltä. Myös juonen tasolla hän osaa hätkähdyttää.”

Talvitieltä itseltään ilmestyy tänä syksynä myös oma romaani, Pieniä ilkeitä tarinoita (Minerva)

”Kirjani on erillään eläneiden äidin ja tyttären tilinteko. Äiti on 1960-luvun hippi, joka uskoo yhä nuoruutensa arvoihin. Tytär on isovanhempien kasvattama ja toisin kuin äiti, Jumalaan uskova. He ovat kadottaneet yhteyden toisiinsa.

Sitten äiti alkaa lähettää tyttärelleen pieniä ilkeitä tarinoita kirjeitse. Alkaa tarinoiden vaihto, jonka edetessä salaisuudet paljastuvat.”

Romaanin tapahtumat sijoittuvat pääosin Ateenaan, jossa Talvitie asunut viimeiset kaksi vuotta.

”Ateena tarjoaa kiehtovan ympäristön tarinalle.”

Erään kissan tutkimuksia & Pieniä ilkeitä tarinoita

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tänä syksynä kannattaa lukea? 5 kirjailijaa paljastaa: "Jos on olo, ettei elämästä tule mitään, luen tämän kirjailijan teoksia"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.