Kulttuuri

Mitä tehdä Kouvolassa? 30 parasta nähtävyyttä, aktiviteettia ja ruokapaikkaa

Kouvolassa riittää tekemistä! Kokosimme yhteen kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ja ruokapaikat.

Kouvola ei ole vain ”kaikkea kivaa betonista”, kuten Kalevauva.fi laulaa kappaleessaan Kouvola. Itse asiassa Kouvolasta löytyy niin kaunista luontoa, kiinnostavaa historiaa, hyviä ruokapaikkoja kuin upeaa taidettakin. Listasimme yli 30 asiaa, mitä tehdä Kouvolassa.

Lue myös: Saimaa on täydellinen kotimaanmatkakohde! Listasimme 35 syytä lähteä lomalle Saimaalle

Mitä tehdä Kouvolassa? Lähde ensin luontoon!

Repoveden kansallispuisto on täydellinen retkeilykohde järvi- ja kalliomaisemissa. Repovedeltä löytyy useita erimittaisia vaellus- ja melontareittejä. Puiston erikoisuus on liito-oravat, Kuutinlahden näyttävä kalliosortuma sekä Olhavanvuori, jolta on hyvä tähyillä ympäröiviä maisemia.

Mitä tehdä Kouvolassa?
Olhavanvuorella voi myös kiipeillä. Muualla kansallispuistossa kiipeileminen on kielletty. Kuva: Kouvolan kaupunki

Retkeilemään voi lähteä myös Heisanharjun virkistysalueelle, jonka upea harjumiljöö ja arvokas lajisto luovat kauniin kokonaisuuden.

Ihastu Elimäkeen

Arboretum Mustila on yksi Suomen merkittävimmistä puulajipuistoista. Yli sata vuotta sitten perustetussa puistossa vieraillaan erityisen tiheään tahtiin kesäkuussa, jolloin upeat alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Arboretumissa järjestetään myös opastettuja puistokierroksia ja metsäkonsertteja.

Mitä tehdä Kouvolassa?
Arboretum Mustila. Kuva: Tea Salonsaari/Kouvolan kaupunki

Jos haluaa viedä palasen arboretumin kasviloistosta mukanaan kotiinsa, kannattaa vierailla Mustilan puutarhassa. Arboretumin läheisyydessä sijaitseva arvostettu puutarhamyymälä on myynyt taimia pihanlaittajille jo 85 vuoden ajan.

Paikallisia viinejä kannattaa käydä maistelemassa Mustila Viinituvassa, ja herkulliset tuliaiset kotiin voi hankkia samassa yhteydessä toimivasta Viinipuodista.

Arboretumin naapurissa sijaitsee tunnelmallinen kahvila Piika ja Renki. Suolaisten ja makeiden herkkujen lisäksi kahvion yhteydessä toimii puoti, josta pieniä lahja- ja käyttötavaroita. Piian ja Rengin jokakesäinen hittituote ovat moniväriset kukkopillit. Paikalliset ja kahvilan henkilökunta antaa mielellään vinkkejä, mitä tehdä Kouvolassa.

Mitä tehdä Kouvolassa?
Piika ja Renki Elimäellä. Kuva: Johannes Wiehn/Kouvolan kaupunki

Kaunis Elimäen kirkko on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva puinen ristikirkko. Kirkko on rakennettu jo vuonna 1678. Kirkon alttaritaulu on vuodelta 1632 ja sen toi kolmikymmenvuotisesta sodasta Peippolan kartanon omistaja Casper Wreden.

Elimäellä kannattaa piipahtaa myös Moision taide- ja pitokartanossa. Kartanossa pääsee tutustumaan upeisiin vaihtuviin taidenäyttelyihin. Lisäksi kartano tarjoaa majoituspalveluita ja ryhmille retkilounaita ja kahvilapalveluita.

Taidetta ja kulttuuria

Taideruukki kokoaa yhteen upeita kuvataidenäyttelyitä. Upeasta yli 100 vuotiaasta rakennuksesta löytyy myös lukuisia hurmaavia käsityö- ja taidepuoteja sekä tunnelmallinen kahvila Cafe Ruukitar.

Mitä tehdä Kouvolassa?
Taideruukki. Kuva: Kimmo Karjalainen

Sippolan vanhassa meijerissä sijaitseva Taidekeskus Antares tarjoaa taitelijoille paitsi näyttelytiloja myös mahdollisuuden asua, varastoida ja työskennellä. Näyttelyiden lisäksi Antareksessa järjestetään performansseja, seminaareja ja elokuvaesityksiä. Taidekeskuksessa on myös kahvio ja taidekauppa.

Ankkapurhan kulttuuripuisto on upea luontokohde, johon pääsee tutustumaan joko omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Ankkapurhassa on myös 1600-luvulla perustettu Anjalan kartano, jossa voi tutustua useisiin kiinnostaviin näyttelyihin. Kartanon viljamakasiinissa toimii kesäisin Makasiinikahvila, jonka herkkuja kannattaa piipahtaa maistamassa.

Mitä tehdä Kouvolassa? No ainakin kannattaa käydä Ankkapurhan kulttuuripuistossa!
Ankkapurhan kulttuuripuisto. Kuva: Kouvolan kaupunki

Aktiviteetteja ja rentoutumista

Tykkimäen huvipuisto on hauska koko perheen kohde Kouvolassa. Tykkimäki Action Park puolestaan kutsuu kuluttamaan energiaa sisätiloissa erilaisten pelien ja aktiviteettien muodossa.

Vesipetojen kannattaa käydä telmimässä Tykkimäen Aquaparkissa, josta löytyy lukuisia vesiliukumäkiä ja erilaisia uima-altaita. Rauhallisemmille uimreiden kannattaa suunnata Kouvolan ykkösuimarannalle, Tykkimäen vieressä sijaitsevalle Käyrälammelle.

Rentoutumaan leppoisista löylyistä voi suunnatta ympäri vuoden Tykkimäen yleiselle saunalle.

Rinnekeskus Mielakka tarjoaa talvella elämyksiä laskettelijoille. Kesällä Mielakka muuttuu Bikeparkiksi, jossa voi osallistua esimerkiksi ohjatuille maastopyöräilyretkille tai kokeilla alamäkipyöräilyä.

Herkuttele ihanissa kahviloissa ja ravintoloissa

Mitä tehdä Kouvolasssa, jos seurueessa on kulinaristeja? Vaikka mitä! Hurmaava Papulaari on ihana kahvila ja teehuone kaikille kahvin ja teen ystäville. Tarjolla on muun muassa laadukkaita pienpaahtimoiden kahveja, joiden oikeanlaiseen valmistukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Papulaari toimii myös kahvi- ja herkkupuotina.

Virtakiven saunalla voi nauttia herkullisen lounas-buffetin antimista tai piipahtaa maistelemaan muita kesäkahvilan tarjoiluita. Piipahda myös Virtakiven Konttibaarissa hörppimässä muutama huurteinen ja sauno yleisessä saunavuorossa kesätiistaisin.

Gastropub Betonyssa tarjoillaan maittavaa pubiruokaa laadukkaista raaka-aineista sekä pienpanimo- ja erikoisoluita. Tunnelma on kuin kotoisassa olohuoneessa.

Sisustajan kannattaa piipahtaa lounaalla tai kahvilassa Sisustus-Kahvila Kaarnasydämessä. Myymälästä löytyy kauniita sisustus- ja lahjatavaroita. Maisemakahvila sijaitsee lähellä jokea ja koskea, ja kahvilalla käydessä kannattaakin kävellä rantaan ihmettelemään harvinaista vaakasuoraa hiidenkirnua.

Ihana lounaspaikka Kouvolan keskustassa on Mimosan Aito. Annoksissa suositaan sesongin raaka-aineita ja kasviksia ja vihanneksia. Maittavaa ruokaa etsivän kannattaa piipahtaa myös perinteikkäässä Restaurant Oléssa tai Lamykin’ Cookhousessa.

Upeat historialliset puitteet ruokahetkelle tarjoaa myös vuonna 1873 rakennettu Kymin huvila, joka on Kuusankosken vanhin rakennus. Käväise nauttimassa maukas lounas tai piipahda iltasella nauttimassa a la carte -listan herkuista.

Historian havinaa

Kouvolasta löytyy myös yksi seitsemästä Suomen alueelle sijoittuvasta UNESCO:n maailmanperintökohteesta. Verlan tehdasmuseo tutustuttaa 1800-luvun lopun puuhiomon ja pahvitehtaan arkeen. Museoalue on kiehtova palanen maamme kulttuurihistoriaa.

mitä tehdä Kouvolassa?
Verla. Kuva: OM-arkisto

Kouvolastakin löytyy hurmaava puutalokortteli 1900-luvun alkupuolelta. Aikoinaan museokorttelin asunnoissa on asunut rautatieläisiä perheineen. Nykyään taloissa on käsityöläisten puoteja, museo sekä taiteilijoiden pajoja.

Pienoisrautatiemuseossa tutustutaan pienoisrautateiden historiaan. Museossa on kattavasti esillä erilaisia junien ja junaratojen pienoismalleja.

Suomen puotimuseossa puolestaan pääsee ihmettelemään eri aikakausien kauppatoimintaa. Museo on rakennettu alkuperäiseen Pokin kauppataloon. Lisäksi alueelta löytyy muun muassa vanha käräjätupa ja pienoisautonäyttely.

Mikä kohde, ruokapaikka tai aktiviteetti listalta puuttuu? Kerro kommenteissa, mitä tehdä Kouvolassa edellä mainittujen asioiden lisäksi!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä tehdä Kouvolassa? 30 parasta nähtävyyttä, aktiviteettia ja ruokapaikkaa

Parasta just nyt

Liikuntaa/toimintaa kaipaaville Urheilupuiston skeittiparkki tai Käyrälammen biitsikentät!

Munkoti

-Tänä vuonna avattu panimokahvila Hoppa Kuusankoskella, tehty iso remontti vanhaan sekatavarakauppaan.
– Aivan keskustan tuntumassa (kauppakeskus Veturin vieressä) Niivermäen luontopolku, jossa mm näkötorni ja monipuolista metsää.

Shoppailija

Kaupungin parhaat shoppailumahdollisuudet ja upea leffateatteri löytyvät Kaakkois-Suomen suurimmasta kauppakeskuksesta Veturista.

Anni

Kettumäen kansanpuistossa Kuusankoskella pääsee kesäisin ihmettelemään eläimiä ja samalla voi hörpätä perinteiset kahvit. Suositus myös jo kommenteissa mainitulle Niivermäen luontopolulle. Kotoisin ja ystävällisin elokuvateatteri on Studio123 myöskin Kuusankoskella.

Tepa

Kymijoki ja sen kauniit maisemat ovat kaiken kaikkiaan upeat – Kouvolasta ajaen kannattaa ottaa ns Rantatien Myllykoskelle ja käydä ihailemassa entisen Myllykoski Paperin tehdasaluetta, jossa Palmgrenin suunnittelema kokonaisuus upeine rakennuksineen. Myllykoskelta tie vie Inkeroisiin, jossa yksi parhaiten säilynyt Alvar Aallon suunnittelema asuinalue ja mm. edelleen käytössä oleva Tehtaanmäen koulu. Alvaria kauneimillaan. Inkeroisista tie vie Kymijoen yli historialliseen Anjalaan ja siellä artikkelissakin mainittu Anjalan kartanopuisto rakennuksineen. Anjalasta pääseekin sitten takaisin Korian asuntomessualueen kautta Kouvolaan – rengasmatkailua parhaimmillaan.

Mailapelihallitirehtööri 0408220502

Valkealan Mailapelihallissa sulkapalloa, salibandya… Kouvolan Skeittihallissa skeittausta, scoottausta, rullaluistelua, bmx pyöräilyä…
Lisäksi Kuntosali Kunto kellari ja nämä kaikki saman katon alla Valkealassa Kauppamiehentiellä
Tervetuloa liikkumaan…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.