Kulttuuri

Niin noloa! Sivujakaus ja 7 muuta merkkiä, että olet Z-sukupolven mielestä auttamattomasti täti-ihminen

Oletko luullut itseäsi nuorekkaaksi? Äidit paljastavat, mitä heidän nuorukaisensa pitävät armottomina merkkeinä keski-ikäisyydestä.

Muodit vaihtuvat nopeasti, ja nuoret omaksuvat ne nopeammin kuin kukaan muu. Kysymykset farkkujen mallista tai jakauksen paikasta ovat nuorelle polvelle hyvinkin tärkeitä merkkejä omasta sukupolvestaan, joka on aina trendien aallonharjalla.

Todellisina massamuodin suunnannäyttäjinä pidetään tällä hetkellä 1990-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvun alussa syntynyttä Z-sukupolvea. Yli 26-vuotias aikuinen voi siis olla jo auttamattomasti jäljessä trendeistä.

Teineistä noloa voi olla lähestulkoon mikä vain. Ainakin pillifarkut.
Pillifarkut ovat jo ihan out.

Kysyimme äideiltä, mitä heidän teininsä ja lähipiirinsä Z-sukupolven edustajat pitävät nolona. Kokosimme 8 asiaa, joita kannattaa välttää, jos haluaa pysyä nuorekkaana.

Z-sukupolven mukaan noloa on…

1. Sivujakaus

Oletko seurannut hiustrendejä silmä tarkkana? Hiusten heittäminen sivujakaukseen on ollut muodissa ainakin vuosikymmenen, mutta nyt muoti on tehnyt täyskäännöksen. Jakauksen paikka ei ole enää sivussa, vaan visusti keskellä päätä.

Glamour-lehti on julistanut sivujakauksen kuolleeksi. Teinit ovat jakaneet TikTokissa hashtagilla #middlepartchallenge videoita itsestään sivu- ja keskijakauksella ja todenneet, että keskijakaus näyttää paljon paremmalta kuin sivujakaus. Esimerkiksi 19-vuotias, yhdysvaltalainen tiktokkaaja Phobe Langwell sanoo Glamour-lehden mukaan, että sivujakaus ”tuntuu 2000-luvun alun tyylin kulmakiveltä”.

Lue myös: Älä tee näitä karhunpalveluksia hiuksillesi! Asiantuntija listaa yleisimmät mokat hiustenhoidossa – ja jakaa parhaat vinkkinsä

2. Suomenkielisten uudissanojen käyttäminen

Täti-ihminen saattaa ajatella, että suomenkielisten uudissanojen käyttäminen englanninkielisten vierassanojen sijaan on viisasta. Vierassanoja katsotaan pahalla, sillä niiden uskotaan heikentävän suomen kielen moninaisuutta ja omaleimaisuutta.

Mutta jos haluaa olla cool, tällainen ajattelu kannattaa heittää romukoppaan. Z-sukupolven mielestä alkuperäiset, englanninkieliset vierassanat ovat ainoita oikeita. Paina siis mieleen, että esimerkiksi kuvakaappaus on ”screenshot” ja hymiö on ”emoji”.

Lue myös: Buli, wörtti, ramu… Tunnetko nuorisokielen? Tee Kotilieden hauska testi!

3. Kännykän näpyttäminen etusormella

Tämän päivän teinit ja Z-sukupolven edustajat ovat käytännössä syntyneet kännykkä kädessä, joten heillä on sen näpyttämiseen, ”svaippaamiseen” ja ”skrollaamiseen” paras tuntuma. Ilmiselvän täti-ihmisen tunnistaa siis viimeistään kännykän kömpelöstä käsittelytavasta.

Kännykän käyttäminen etusormella peukalon sijaan on ehdottomasti merkki siitä, että edustat Z-sukupolvea vanhempaa ikäluokkaa.

4. Keski-ikäinen TikTokissa

Ensin keski-ikäiset karkottivat nuoret Facebookista. Sitten Instagramista. Miten käy nyt TikTokin? Joidenkin mielestä TikTok olisi yksinkertaisesti parempi sulkea pois keski-ikäisiltä kokonaan. Ainakin omalta äidiltä ja isältä.

Lue myös: TikTok on lasten ja nuorten hittisovellus, jossa piilee omat vaaransa: Nämä asiat vanhemman on hyvä tietää sovelluksesta

6. Repun kantaminen yhdellä olalla

Olet ehkä huomannut, että reput eivät ole enää out? No, se ei vielä tarkoita, että olisit trendien aallonharjalla. Reppua ei kanneta yhdellä olkapäällä, vinossa tai kädessä, vaan selässä molemmilla olkapäillä.

Kenties tässä on kyse samasta säännöstä kuin keskijakauksessa. Kaiken pitää olla keskellä?

7. Pillifarkut

Muistele hetki 1980-luvun löysiä ”mutsifarkkuja” ja 1990-luvun leveälahkeisia farkkuja. Sen jälkeen hyväksy, että ne ovat farkkumuotia tänään. Pillifarkut ja farkkulegginssit ovat niin 2010-lukua.

Buzzfeed on listannut pillifarkut yhdeksi 18 asiasta, joita milleniaalit tekevät, mutta joita Z-sukupolvi ei pidä enää ”coolina”. Kuten monet muutkin nuorten trendit, tämäkin näyttää virinneen erityisesti TikTokissa.

”Okei, meillä kaikilla oli pillifarkkukautemme, mutta minä rakastan löysiä farkkujani”, Amelie Coleman sanoo TikTok-kanavallaan.

8. Varrelliset sukat pakkasella

Klassikko, ja ilmeisesti yksi ainoista asioista, jotka eivät muutu. Tennarit ovat oikea valinta niin pakkasessa kuin helteessäkin. Ja mielellään vitivalkoiset. Loskakeleissä saat itse pohtia, miten selviydyt roiskeista. Niin, ja oli keli mikä hyvänsä, pidä nilkat paljaina.

Lue myös: Paljain nilkoin pakkasessa – koska teini kasvaa hullun muodin yli?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Niin noloa! Sivujakaus ja 7 muuta merkkiä, että olet Z-sukupolven mielestä auttamattomasti täti-ihminen

Eilisen täti ja huomisen nuori

Eli nuoret pukeutuvat kuin menneiden vuosikymmenien tädit, miinus paljaat nilkat. 😀 Ei mitään uutta auringon alla… Seuraava sukupolvi laittanee sivujakauksen, pillifarkut ja huopikkaat ja sanoo Z-sukupolvea tätimäiseksi.

Joopajoo

Se, että miettii jotain trendejä tai mikä on ”in”, kertoo vain ihmisen huonosta itsetunnosta, epävarmuudesta ja laumalammas-ominaisuudesta. Näitä piirteitä löytyy ikävä kyllä myös aikuisista.

Nämä typerät jutut xyz-sukupolvista voisi jo lopettaa. Olemme kaikki (toivottavasti) yksilöitä ja omilla aivoilla ajattelevia ihmisiä, joita jonkun amerikkalaislehden toimittajan julistukset lähinnä säälittävät.

Sale

Mulla oli keskijakaus 70-luvun alussa :), ja leveä farkut. Koskahan batiikkivärjätyt laamapaidat tulevat taas muotiin.

Mimma

Miksi näitä juttuja tehdään? Ei meitä tätejä kiinnosta, me voimme pukeutua ihan miten itse haluamme. Kaikki trendit on jo nähty ja kokeiltu.

a

Nämä jutut on täysin tyhjänpäiväisiä!
Miksi ihmeessä tämmöistä soopaa julkaistaan?
Eikö toimittajat pysty kirjoittamaan oikeista kiinnostavista asioista?
Vai ovatko hekin hurahtaneet vain seuraamaan nuorison typeriä trendejä, ollakseen nuorekkkaita. Kun aikuinen leikkii nuorekasta on vaikutelma usein säälittävää.
Maila

Aikuinen täti-ihminen

Edelliset kommentit veivät ns. ”jalat suustani”, niin kuin tällainen täti-ihminen voisi sanoa. Niitäkin on nähty, jotka eivät halua aikuistua ja yrittävät epätoivoisesti olla ikinuoria. Säälittävän näköistä. Miksi ihmeessä aikuisen ihmisen pitäisi näyttää ja kuulostaa teiniltä??

Sinun täytyy kommentoidaksesi.