Tarinat

TikTok on lasten ja nuorten hittisovellus, jossa piilee omat vaaransa: Nämä asiat vanhemman on hyvä tietää sovelluksesta

Mikä on TikTok. ja voiko lapsi käyttää sovellusta turvallisesti? Kokosimme yhteen käyttöohjeet ja vinkit sovelluksen käyttöön.

Sosiaalisen median sovellus TikTok on saavuttanut hurjan suosion erityisesti nuorten ja lasten keskuudessa parin viime vuoden aikana, ja se on yksi sovelluskauppojen ladatuimmista sovelluksista. Mutta mikä TikTok oikein on, miten sitä käytetään ja mitä vanhemman pitää tietää sovelluksesta?

Lue myös: Maria, Sita ja Sara olivat tavallisia nuoria naisia, kunnes heistä tuli yllättäen satojentuhansien ihailemia sometähtiä – tunnetko jo nämä nykyajan vaikuttajat?

Mikä on TikTok?

TikTok on sosiaalisen median sovellus, jossa julkaistaan lyhyitä videoita. Ne voivat olla pituudeltaan mitä tahansa sekuntista kolmeen minuuttiin. Videot ovat yleensä tanssivideoita, lip sync -videoita ja sketsejä. Palvelusta löytyy myös eläin-, leivonta-, piirustus-, meikki- ja temppuvideoita.

Sovelluksella voi kuvata videoita ja muokata niitä monilla tavoilla. TikTokissa voi esimerkiksi lisätä videoihin erilaisia filttereitä, musiikkia tai ääniraitoja.

Videoiden editoiminen on yksinkertaista. Vaikka videoita ei olisi aikaisemmin editoinut lainkaan, TikTokin avulla aloittelijakin voi onnistua tekemään kiinnostavia ja luovia videoita.

Sovellus on perustettu Kiinassa vuonna 2016 nimellä Douyin. Vuonna 2017 sovellus julkaistiin kansainvälisesti nimellä TikTok. Sosiaalisen median sovellus, joka tunnettiin nimellä Musical.ly, sulautettiin osaksi TikTokia vuonna 2018. Tämä sovellusten yhdistyminen varmisti TikTokin huiman suosion.

Lue myös: Seksifantasioita, treffiseuraa ja tunnustuksia: Näin toimii Jodel, jossa keskusteluita käydään täysin anonyymeinä

Mikä on TikTokin ikäraja ja mitä vanhemman pitää tietää sovelluksesta?

TikTokin virallinen ikäraja on 13 vuotta. Kuitenkin myös huomattavasti nuoremmat käyttävät sovellusta, sillä oma ikä on helppoa valehdella kirjautumisen yhteydessä.

Yhdysvalloissa ikärajasuosituksia antava kansalaisjärjestö Common Sense Media on suositellut TikTokin ikärajaksi 16 vuotta. Järjestö kuitenkin toteaa, että mikäli vanhempi valvoo, mitä lapsi tekee sovelluksessa, myös nuoremmat voivat käyttää TikTokia turvallisesti.

Sovelluksessa on samat sudenkuopat kuin missä tahansa sosiaalisen median sovelluksissa. TikTokissa nuoria käyttäjiä on muun muassa pyydetty lähettämään alastonkuvia itsestään ja lapset ja nuoret ovat saaneet limaisia kommentteja videoihinsa.

Kaikki sovelluksen videot eivät ole myöskään sisältönsä puolesta sopivia lapsille. Videot saattavat muun muassa sisältää muun muassa kiroilua ja viittauksia seksiin, väkivaltaan ja päihteiden käyttöön. Hakusanoilla ”porno” ja ”seksi” ei kuitenkaan pysty hakemaan TikTokissa sisältöjä.

Nämä asiat on hyvä pitää mielessä, kun lapsi käyttää TikTokia

Tsekkaa ainakin nämä suomalaiset TikTok-videoiden tekijät:

Jennifer Käld eli @jennifererica: Suurinta suomalaista TikTok-tähteä seuraa jopa 4,8 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Jennifer julkaisee kanavallaan paljon tanssivideoita ja lip sync -videoita.

Sari Aalto eli @sariaalto: Suomalaisella vatsastapuhujalla on jopa 1,2 miljoonaa seuraajaa. Humoristisilla ja taidokkaasti editoiduilla videoilla Sarin kanssa esiintyy muun muassa erilaisia nukkeja.

Jannica Sherry eli @jannicass: Jannica julkaisee paljon lip sync -videoita, joissa hän huulisynkkaa tunnettuja elokuvia. Häntä seuraa TikTokissa 200 000 ihmistä.

Hugo Käld eli @hugoozz: Jennifer Käldin pikkuveljellä Hugolla on 200 000 TikTok-seuraajaa. Videoilla Hugo tanssii ja temppuilee. Monet videoista on tehty yhdessä Jenniferin kanssa.

Johanna Seppänen eli @johannasepp1s: Tanssinopettajan ja tanssijan TikTok-videoita seuraa 190 000 ihmistä. Johanna tekee tanssi- ja lip sync -videoita.

Roni Back eli @ronibackyt: Suomen suosituimpiin ja tunnetuimpiin kuuluva YouTube-tähti tavoittaa 140 000 ihmistä TikTok-tilillään. Videot ovat pääasiassa huumori- ja sketsivideoita.

Jenna eli @jennaaws: 16-vuotiaan oululaistytön tiktokeja seuraa 120 000 ihmistä. Jenna tekee muun muassa humoristisia lip sync -videoita ja tanssivideoita.

Lähteet: TikTok, Marmai, Common Sense Media, MLL

Kommentoi

Kommentoi juttua: TikTok on lasten ja nuorten hittisovellus, jossa piilee omat vaaransa: Nämä asiat vanhemman on hyvä tietää sovelluksesta

BTS_IS_BEST

bts on paras

Vapaa Markkina

Kun sovellus tulee Kiinasta siihen liittyy myös keskushallinnon kontrolli. Eli sisältöjä seurataan ja tarvittaessa tili suljetaan jos katsotaan että siellä on jotain Kiinan vastaista. Eli vanhempien tulee seurata mitä siellä julkaistaan.

Pera

Huomattavast suurempi vaara joutua seuratuksi ja vakoilun kohteeksi kakissa usa.sta tulleissa sovelluksissa jotka ovat aina nasa.n ja cia vlvonnassa.

Erap

>Pera 8.7.2020
>Huomattavast suurempi vaara joutua seuratuksi ja vakoilun kohteeksi kakissa >usa.sta tulleissa sovelluksissa jotka ovat aina nasa.n ja cia vlvonnassa.

Varsinkin NASAn 😀
Oisko Pera tarkoittanu ennemmin NSA’ta kuin NASA’a…

muumimamma

Jos jollain on Live lähetys parhaillaan menossa kun lapsi klikkaa sivua, näkyykö hän automaattisesti livenä, vai pitääkö hänen ensin klika että liittyy livelähetykseen??? Nuoren käyttäjän mamma!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.