Kulttuuri

Tyylitaituri Sami Sykkö paljastaa lempipaikkansa Italiassa – parhaat ravintolat, nähtävyydet ja shoppailupaikat!

Tyylitaituri, Muodin huipulle -televisio-ohjelman tuomari Sami Sykkö nauttii kesälomallaan mieluusti Etelä-Italian eleganssista.

”Rakkauteni Etelä-Italiaa kohtaan leiskahti oikeastaan puolivahingossa. Olin ystävystynyt Berliinissä taiteilija Diego Cibellin kanssa, joka oli kotoisin Napolista. Olin aiemmin pitänyt Etelä-Italiaa sangen kaoottisena, ehkä jopa pelottavana. Kun pääsin tutustumaan Napoliin paikallisen seurassa, tajusin, että kaupunki onkin jännittävä ja inspiroiva!

Viime vuosina olen tavannut viettää koko heinäkuun Italiassa. Saatan lähteä liikkeelle esimerkiksi Firenzestä, joka on unohtumaton taidekaupunki.

Sieltä suuntaan Roomaan, joka on kokonaisuudessaan kuin upea museo. Viimeisiä etappejani ovat Napolinlahden helmet: Napoli, Positano, Amalfi, Sorrento ja tietenkin sadunomainen Caprin saari. Näissä nautin kauniista maisemista ja historiasta – sekä tietenkin alueen herkullisesta ruuasta.

Italiassa matkailusta tekee erityisen mukavaa se, että omaa autoa ei tarvita, sillä julkinen liikenne kulkee sujuvasti.”

Andrea Pansan kahvila on kuulu sitruunaleivonnaisistaan.
Andrea Pansan kahvila on kuulu sitruunaleivonnaisistaan. © Pasticcheria Andrea Pansa
Pompejia Sami suosittelee välttämään keskikesän kuumuudessa. Parempi vierailuhetki tarjoutuu keväällä tai syksyllä.
Pompejia Sami suosittelee välttämään keskikesän kuumuudessa. Parempi vierailuhetki tarjoutuu keväällä tai syksyllä. © iStock

Henkeäsalpaavat maisemat

”Ehkä kaunein tuntemani merireitti on lauttamatka Sorrentosta Positanon kautta pieneen Amalfin kaupunkiin. Turkoosina kimaltelevan veden ja jyrkän rantaviivan ohella matkan varrella silmiin osuu muun muassa käsittämättömän jättimäinen luola rannan kiviseinämässä ja merestä kohoava kalliosaari, jolla sijaitsee vain yksi talo.

Sen sijaan Capria kiertävistä veneellä tehtävistä luolakierroksista en innostu – luolia on yksinkertaisesti liikaa, jotta jokaisesta jaksaisi innostua.

Toistaiseksi en ole edes käynyt kuuluisassa Grotta Azzurrassa eli sinisessä luolassa.

Lempirantani on Positanon vieressä sijaitseva yksityinen Arienzo Beach Club. Siellä voi nauttia leppoisan rantaelämän lisäksi loistavan lounaan. Tosin pöytä pitää muistaa varata ennakkoon.”

Arienzo Beach Club tarjoaa herkullisen lounaan.
Arienzo Beach Club tarjoaa herkullisen lounaan. © Arienzo Beach Club
Julia Robertskin maisteli napolilaista pizzaa elokuvassa Eat Pray Love – Omaa tietä etsimässä.
Julia Robertskin maisteli napolilaista pizzaa elokuvassa Eat Pray Love – Omaa tietä etsimässä. © L’Antica Pizzeria da Michele

Kiehtova historia

”Italia huokuu historiaa! Vesuviuksen purkauksessa laavaan hautautunut Pompeji on paikka, jossa kannattaa vierailla edes kerran elämässä. Ei kuitenkaan kuumana kesäpäivänä, koska varjoa ei ole tarjolla. Parempi vaihtoehto on säästää Pompeji viileämpään vuodenaikaan.

Caprilla suuntaan mielelläni ihailemaan maisemaa Villa Romana di Damecutan raunioilta. Paljon tästä huvilasta, jota todennäköisesti käyttivät niin keisari Tiberius kuin Augustuskin, ei ole enää jäljellä. Vesuviuksen purkaus mantereella oli aikanaan niin voimallinen, että se tuhosi rakennuksia myös Caprilla. Näköala kukkulalta, jossa rauniot sijaitsevat, avautuu kuitenkin häikäisevänä!

Villa San Michele Anacaprilla kertoo ruotsalaisen lääkäri Axel Munthen kiinnostavan elämäntarinan. Myös sen puutarha on lumoava ja näkymä alas Caprin kylään henkeä salpaava.

Tiluksilla sijaitsee myös pieni viehättävä kappeli. Jännittävämpiä mielikuvia tarjoaa Villa Lysis. Sen rakennutti ranskalainen kirjailija, paroni Jacques d’Adelswärd-Fersen vuonna 1905. Paroni järjesti kauniissa huvilassaan oopiumin- ja skandaalinkäryisiä juhlia, joissa ei tunnettu estoja.”

Lue myös Anna.fi: Visbyn risteilyt ja parhaat ravintolat – lue matkavinkit kesälle 2024

Via Camerelle -kadulta voi löytää vaikka käsityönä valmistetut, aidot caprilaissandaalit.
Via Camerelle -kadulta voi löytää vaikka käsityönä valmistetut, aidot caprilaissandaalit. © iStock

Kauniit käsityölöydöt

”Parasta Italiassa shoppailussa on mielestäni se, että tarjolla on paljon laadukkaita tuotteita pieniltä käsityöläisyrityksiltä. Yksi suosikeistani on Sandali Tipici, joka toimii Maiorin kylässä Amalfin rannikolla.

Täältä voi tilata mittatilaussandaalit ja päättää itse esimerkiksi nahan värin sekä solkien ja koristeiden tyylin. Sain täällä jopa värjäytettyä vesitahrojen läikittämät, vanhat nahkasandaalini entistä ehommiksi.

Caprilla piipahdan mielelläni Eco Capri -liikkeessä. Siellä on tarjolla muun muassa silkistä valmistettuja kaftaaneja ja laadukkaita uimashortseja, joiden kankaita kuvittaa Caprin kuuluisa piazzetta.

Tietenkin Caprilla voi käydä näyteikkunaostoksilla myös kaikkien huippumerkkien liikkeissä. Yksi niitä on Emilio Pucci. Sen perustanut markiisi Pucci oli kotoisin Firenzestä, mutta viihtyi kesät kernaasti Caprilla.”

Hotel Caesar Augustinuksen terassilta avautuu huikea merinäkymä.
Hotel Caesar Augustinuksen terassilta avautuu huikea merinäkymä. © iStock

Makeaa elämää

”Amalfilla perinteisiini kuuluu vierailla Pasticceria Andrea Pansassa. Vuodesta 1830 toiminut kahvila kuuluu edelleen Pansan suvulle ja työntekijöistäkin suuri osa edustaa perhettä. Nautin täällä illan tullen raikkaan sitruunamehun ja ihailen samalla Amalfin kauniin piazzan ihmisvilinää. Tämä on myös mainio paikka ostaa ruokatuliaisia, sillä kaikki tuotteet on pakattu silmiähivelevän kauniisti.

Kävelymatkan päässä sijaitsee Atranin kylä, jonka tunnelmallisella keskusaukiolla kannattaa nauttia vaikka kupillinen espressoa. Paikallisbussilla pääsee myös Minorin kylään, jonka ylpeydenaiheisiin kuuluu konditoria Pasticceria Sal de Riso. Sen sitruunaleivokset ovat maankuuluja.”

Villa San Michele kuului aikanaan ruotsalaislääkäri Axel Munthelle.
Villa San Michele kuului aikanaan ruotsalaislääkäri Axel Munthelle. © iStock

Hurmaavat herkutteluhetket

”Eteläinen Italia tarjoaa loistavat mahdollisuudet herkutella meren antimilla. Itse olen syönyt ehkä elämäni parhaisiin kuuluvan kala-aterian Positanon rannalla sijaitsevassa Chez Black -ravintolassa, joka tarjoaa myös silmänruokaa: sen leikkisään sisustukseen kuuluvat myös värikkäät paikallisten käsin maalaamat lautaset.

Anacaprilla elegantein paikka aterioida on Il Riccio, joka sijaitsee Grotta Azzurron vieressä. Ravintola tunnetaan tyylikkäänä – ja tyyriinä. Toisaalta siellä on esimerkiksi erillinen jälkiruokahuone, joka on makeanystävän taivas.

Talon erikoisuuksiin kuuluu merisiilipasta. Ennen ateriaa kannattaa siemailla aperitiivit Hotel Caesar Augustuksen terassilla, josta avautuu hurmaava näkymä Napolinlahdelle ja Ischialle.

Napolissa kannattaa herkutella myös pizzalla – onhan tuo italialainen klassikko sieltä kotoisin. Moni suuntaa L’Antica Pizzeria da Micheleen, jossa Julia Roberts herkutteli menestyselokuvassa Eat Pray Love – Omaa tietä etsimässä (2010).

Siellä olen syönyt todella hyvää marinaraa, mutta palvelu on sen sijaan mitä sattuu. Oma suosikkini on Pizzeria da Concetta ai Tre Santi, jossa sekä ruoka että palvelu ovat erinomaisia. Paksupohjainen pizza sulaa suussa!”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tyylitaituri Sami Sykkö paljastaa lempipaikkansa Italiassa – parhaat ravintolat, nähtävyydet ja shoppailupaikat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.