Kulttuuri

Liettua-matka: 5 kiinnostavaa kohdetta ja tärpit, joilla matka Liettuaan taittuu helposti bussilla tai junalla

Liettua-matka tarjoaa jokaiselle jotakin. Kokosimme tärpit, joilla räätälöit matkasuunnitelman seuraavalle reissulle!

Suomalaiset tunnetaan ahkerina Viron-matkaajina, mutta myös muu Baltia ansaitsee hehkutuksensa. Etelässä sijaitseva Liettua tarjoaa kaikille jotakin: kulttuuria, taidetta, historiaa, rantoja, arkkitehtuuria, ruokaa ja elämyksiä.

Listasimme Liettuan kiinnostavat nähtävyydet sekä reittiohjeet, joilla pääset perille niin junalla, bussilla kuin lentämälläkin. Liettua-matka on helppo aloittaa maata pitkin vaikka Tallinnasta! Ota vinkit talteen, ja matka Liettuaan on jo askeleen lähempänä.

Lue myös: Viron parhaat matkakohteet autolla tai julkisilla: Kokosimme 5+1 ajankohtaista tärppiä

Liettua-matka suunnitelmissa? Nappaa nämä 5 kiinnostavaa kohdetta

1. Liettua-matkailu alkaa pääkaupunki Vilnasta

Liettuan pääkaupunki Vilna tarjoaa matkailijalle historiaa, kulttuuria ja taidetta – ja vähän huumoriakin. Historiallinen vanhakaupunki lukuisine kirkkoineen ja 1500-luvun yliopistoineen kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Vanhankaupungin laidalta, Vilnelė-joen toiselta puolelta alkaa taiteilijoiden suosima kaupunginosa, Užupis. Alue ”julistautui itsenäiseksi” aprillipäivänä 1997. Kaupunginosan perustuslaki on nähtävillä eri kielillä, myös suomeksi. Sen mukaan jokaisella on oikeus esimerkiksi laiskotella, olla ainutlaatuinen sekä rakastaa ja hoitaa kissaa.

Naapurissa on vehreä Bernardinain puisto. Sen toiselta puolelta nousevat portaat suositulle näköalapaikalle, Kolmen ristin kukkulalle.

Urbaaneista kulttuurielämyksistä kiinnostunut suuntaa entiseen Lukiškėsin vankilaan, jonka pihapiiri on muutettu katuruoka-, terassi- ja konserttialueeksi.

Lue myös: Matka Latviaan suunnitelmissa? Vinkit Riian kaupunkilomalle, parhaille rannoille ja kansallispuistoihin

Kuva Vilnan Kolmen ristin kukkulalta Vilnan vanhaankaupunkiin.
Aloita Liettua-matka Vilnasta. Kolmen ristin kukkulalta voi ihailla Vilnan vanhankaupungin kattoja. © iStock
Lukiškėsin vankilan sisäpiha Vilnassa.
Lukiškėsin vankila Vilnassa on suosittu katuruoka- ja kulttuurikeskittymä. Sisäpuolella voi tutustua museon historiaan. © Sinimaria Halonen

2. Kaunas tarjoaa katutaidetta ja arkkitehtuuria

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas tunnetaan art deco -arkkitehtuuristaan sekä katutaiteestaan. Kaupunki tulee tutuksi, kun kävelykierroksen suunnittelee niiden ympärille.

Arkkitehtuuri rakentui sotien välisenä aikana (1918–1939), kun Kaunas oli pääkaupunki. Sen helmiin kuuluvat pääposti, elokuvateatteri Romuva sekä Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko näköalatasanteineen.

Katutaidekohteista mielenkiintoisin on Kiemo Galerija -taidepiha. Talossa asuva taiteilija alkoi tehdä seiniin teoksia entisistä asukkaista, kuten holokaustissa surmatuista juutalaisista. Myös muut taiteilijat ovat jättäneet oman kädenjälkensä.

Katso Kaunasin arkkitehtuuri- ja katutaide­kohteet.

Katutaideteos Kiemo Galerija -taidepihalla talon seinässä Kaunasissa.
Kiemo Galerija on yksi Kaunasin tunnetuimmista katutaidekohteista. © Sinimaria Halonen

3. Yhdeksäs linnake – museo Liettuan miehityshistoriasta

Muiden Baltian maiden tapaan Liettua miehitettiin kolme kertaa toisen maailmansodan aikana. Yksi miehitysajoista kertovista muistomerkeistä on Kaunasissa sijaitseva, vuonna 1913 valmistunut Yhdeksäs linnake.

Kun Neuvostoliitto miehitti Liettuan 1940, poliittiset vangit säilöttiin sinne odottamaan karkotusta. 1941 natsi-Saksa otti vallan ja muutti paikan juutalaisten ja muiden ihmisryhmien tuhoamisleiriksi. Linnoituksessa menetti henkensä arviolta 50 000 ihmistä.

Elokuussa 1944 Neuvostoliitto miehitti Liettuan jälleen. Nykyään Yhdeksäs linnake on museo.

Lue lisää museosta

Yhdeksäs linnake Kaunasissa Liettuassa.
Alun perin puolustuslinnoitukseksi rakennettu Yhdeksäs linnake esittelee Liettuan miehityshistoriaa. © iStock

4. Merikaupunki Klaipėda tunnetaan hiekkarannoistaan

Klaipėda on paikallisten suosima lomakohde. Heinäkuussa satamakaupungissa järjestetään merifestivaali markkinoineen, konsertteineen ja kuumailmapallokilpailuineen.

Suomalaisittain kiinnostava yksityiskohta on Danė-joelle ankkuroitu Meridianas-purjelaiva. Se valmistui Turun telakalla vuonna 1948 Neuvostoliitolle maksettavaksi sotakorvaukseksi. Nyt siinä toimii ravintola.

Satamasta lähtee lautta Kuurinkynnään niemimaalle, jonka vetonauloja ovat kilometrien pituiset valkoiset hiekkarannat, luonnonvaraiset hiekkadyynit, komeat mäntymetsät sekä Nidan kalastajakylä.

Lue lisää Klaipėdan kaupungista

Meridianas-purjelaiva joen rannalla Klaipedassa, Liettuassa.
Meridianas-purjelaiva on valmistettu Suomessa. Se toimi alun perin merimiesten koulutusaluksena. © iStock
Kuurinkynnäs Liettuassa.
Kuurinkynnäs tunnetaan kilometrien pituisista hiekkarannoistaan. Puolet niemimaasta kuuluu Venäjälle, puolet Liettualle. © Sinimaria Halonen

Lue myös: Matkalla: Klaipeda – Itä-Euroopan idyllissä

5. Šiauliain ristikukkula on suosittu uskonnollinen kohde

Kahdentoista kilometrin päässä Šiauliain kaupungista kohoaa kukkula, jonka päälle on pystytetty yli 100 000 ristiä 1800-luvulta alkaen.

Neuvostomiehityksen aikana ristejä tuhottiin ja niiden tuominen alueelle kiellettiin. Paikalliset toivat kuitenkin uusia ristejä poistettujen tilalle öisin. Ristikukkulasta tuli vastarinnan ja uskonnonvapauden symboli ja suosittu pyhiinvaelluskohde. Uusia ristejä ilmestyy yhä, sillä vierailijoilla on tapana jättää sellaisia muistoksi käynnistään.

Keskustasta paikalle pääsee bussilla, jonka reitti on Šiauliai–Joniškis. Domantų-nimiseltä pysäkiltä on ristikukkulalle noin kahden kilometrin kävelymatka.

Lue lisää ristikukkulasta ja katso saapumisohjeet.

Ristejä Šiauliain ristikukkulalla Liettuassa.
Vierailijat saavat tuoda Šiauliain ristikukkulalle mukanaan omia ristejä. © iStock

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liettua-matka: 5 kiinnostavaa kohdetta ja tärpit, joilla matka Liettuaan taittuu helposti bussilla tai junalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.