Luonto

Konsta Linkola kuvaa avantouintia — katso huikea otos jään alta!

Konsta Linkolan upeilla luontokuvilla on Instagramissa lähes 60 000 seuraajaa. Arktiset olot kiehtovat nuorta kuvaajaa niin kovasti, että jo kolmena talvena hän on kuvannut avantouimareita jään alta.

”Tsaah!” Valokuvaaja Konsta Linkola parahtaa ja vetäisee muutaman rivakan vedon rintauintia hyisessä vedessä, joka pistelee hänen ihoaan. Hengitys meinaa salpautua, mutta tottuneen avontouimarin tavoin hän puuskuttaa tasaisesti sen kuriin.

Lue myös: Avantouinti parantaa terveyttä: Aloita trendiharrastus turvallisesti

Konsta Linkola sai vuonna 2011 National Geographicin Nordic Photo of the Year -palkinnon.

Konsta Linkola on itsekin koukussa avantouintiin

Olemme Tampereella Rauhanniemen kansankylpylän avannolla. Näsijärvi ei ole jäässä, mutta vesi on nolla-asteista ja ilma pakkasen puolella.

Vaikka itse uiminen ei näytä järin nautinnolliselta, vedestä nousee leveästi hymyilevä mies.

”Uiminen avannossa on fantastinen kokemus, koska se on niin raju ja äärimmäinen kohtaaminen luonnon kanssa. Se euforinen tila uinnin jälkeen – se vasta siistiä onkin”, Konsta Linkola perustelee.

Konsta käy talvisin uimassa täällä tai läheisellä Kaupinojan avannolla.

”Yritän käydä kerran viikossa avannossa, jotta saan pidettyä yllä toleranssin kylmään veteen, mutta matkat tosin rajoittavat säännöllistä uintia. Jos skippaa uinnit parin viikon ajaksi, se tuntuu pian tosi kylmältä.”

Ja sietokykyä 24-vuotias Konsta toden teolla tarvitsee. Etenkin silloin kun hän ottaa kuvia vedessä jään alla. Mutta palataan siihen myöhemmin. Nyt Konsta kiiruhtaa saunaan.

Kuvauskipinä syttyi partiossa

Järvenpäässä lapsuutensa viettänyt Konsta on viisihenkisen perheen keskimmäinen lapsi. Luonnossa retkeilystä pitävät ja partiota nuorempina harrastaneet vanhemmat laittoivat jokaisen lapsen vuorollaan partioon, kun seitsemän ikävuotta tuli kullekin täyteen.

Lapsuutensa kesät Konsta vietti aktiivisesti metsissä liikkuen ja partioleireillä. Joskus tultiin kotiin pesemään nopeasti pyykit ja tankkaamaan eväitä. Sen jälkeen metsä kutsui taas.

15-vuotiaana Konsta kiinnitti huomionsa vanhempiin partiolaisiin, jotka dokumentoivat retkiään kuvaamalla.

”Sain siitä kipinän. Ostin kameran ja rupesin kantamaan sitä mukanani ensin partioretkillä ja pian joka paikassa.”

Alkuvaiheessa kuvaaminen oli tekniikan ja erilaisten valojen kuvaamisen opettelua. Konsta etsi tietoa netistä ja opetteli perusasiat Youtubesta sekä netin keskustelufoorumeilta.

”Kuvasin ihan kaikkea, jotta opin tuntemaan kameran ja tekniikat. Otin kuvia puista, hyönteisistä, pieneliöistä, kasveista ja maisemista.”

Pikkuhiljaa omat intressit terävöityivät.

”Vasta viime vuosina on ollut selvää itselleni, mikä omassa kuvaamisessani on oleellista: ihmisen läsnäolo luonnossa, hetket ja kokemukset. Se, miten minä ja retkitoverini käyttäydymme luonnossa ja miksi haluamme sinne mennä.”

Konsta retkeilee edelleen paljon perheensä kanssa. Vanhemmat ja kolme aikuista lasta tekevät joka talvi parin viikon mittaisen hiihtovaelluksen Lapissa. Myös isoveli Joonas Linkola on valokuvaaja.

Mutta onko Konsta sukua kirjailija ja ympäristöfilosofi Pentti Linkolalle?

”Hän on vaarini pikkuserkku. En ole koskaan tavannut häntä, mutta olen lukenut hänen kirjojaan ja hänestä kirjoitettuja teoksia. Hän käsittelee paljon teemoja, joista olen itsekin kiinnostunut: luonnon nykytila ja ihmisen asema sen rinnalla. Olisi mielenkiintoista jutella hänen kanssaan aiheesta.”

Kuvaaminen jään alla on  kylmyyden vuoksi kivuliaskin prosessi. Tämä kuva on osa Avanto-sarjaa, jota Konsta Linkola on kuvannut kolmena talvena. © Konsta Linkola

Konsta Linkola on saanut lähes 60 000 seuraajaa Instagramissa

Konsta haki opiskelemaan suomalaisiin taidekorkeakouluihin, mutta ei päässyt sisälle. Lukiossa vietetty vaihto-oppilasvuosi Saksassa madalsi kynnystä lähteä sinne opiskelemaan valokuvausta.

Suomeen Konsta palasi 2016, jolloin hän ryhtyi opiskelemaan yrittäjyyttä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Aihepiiri kiehtoi, sillä hän tiesi haluavansa luoda uransa luontokuvaajana.

Yrittäjäksi hän ryhtyi jo 16-vuotiaana perustaessaan toiminimen isän avustuksella.

”Jos en olisi ruvennyt yrittäjäksi nuorena, olisi ollut isompi kynnys kasvattaa toimintaa ja kokeilla uusia juttuja. Kasvoin kuvaajaksi parissa vuodessa.”

Konsta aloitti kuviensa lataamisen sosiaalisessa kuvanjakoverkostossa Instagramissa vuonna 2014. Nyt seuraajia on jo 58 700. Suomalaiselle luontokuvaajalle määrä on huima. Konsta arvioi, että Suomessa on tällä hetkellä runsaat tusina valokuvaajaa, joiden seuraajamäärä on samaa luokkaa.

”Minulla on tällä hetkellä someen tietynlainen viha-rakkaussuhde. Se on ollut tärkeä osa uraani, koska olen saanut sitä kautta jaettua omia töitäni, saanut näkyvyyttä ja sitä kautta myös duunia ja uusia kavereitakin. Mutta samalla se on aikaa vievää. Sosiaalinen media koukuttaa ja vie mielenrauhan, jos sinne siirtyy liikaa.”

Kovimman työn Konsta on kuitenkin jo tehnyt. Alkuvaiheessa instagram-profiilin kehittäminen ja kontaktien luominen veivät paljon aikaa.

”Nyt voin jo nauttia työn tuloksista. Olen ehkä aikuistunut eikä minulle merkitse enää niin paljoa se, tuleeko julkaisuilleni tykkäyksiä ja miten ihmiset kommentoivat.”

Sosiaalisen median ja taiteellisten luontokuvien lisäksi Konsta kuvaa myös kaupallisia mainostuotantoja. ”Se on hyvä yhdistelmä. Huomaan tosin, että kiinnostukseni kasvaa koko ajan enemmän taiteen puolelle.”

Kylmä vesi satuttaa

Konsta ei ollut koskaan aiemmin käynyt avannossa. Muiden houkuttelemana hän kuitenkin kokeili. Oli talvi 2014 Posiolla, missä Konsta oli kavereidensa kanssa mökkeilemässä. Ensimmäinen molskahdus vei miehen mennessään.

”Ihastuin heti avannon visuaaliseen ja rajuun kokemukseen, jonka tunsin ensikertalaisena. Ajattelin, että vau, tämä pitää tallentaa, kun iso mies kiljuu ja huutaa vedessä.”

”On virkistävää altistaa itsensä sellaisille oloille, joissa joutuu miettimään, että miten siellä pärjää.”

Pian Konsta alkoi tutkia ja kuvata ihmisen ja veden kosketusta.

”Hain erilaisia kuvakulmia ja mieleeni tuli idea kuvata veden alta. Sen organisoinnissa oli aikamoinen homma, mutta jos saan jonkun idean, niin aika harvoin mikään pidättelee minua.”

Konsta oli sukeltanut jo aiemmin, tosin vain lämpimissä vesissä. Onneksi hänen sukulaisensa sattui olemaan sukelluskouluttaja. Konsta sai ylleen sukellusvarusteet ja kameran päälle suljetun kotelon.

Ensimmäinen kuvauskerta jään alla jäi mieleen.

”Se oli kuvaustilanteena rajuimpia mitä olen kohdannut. Vaikka on kuivapuku päällä, jää silti paikkoja, joissa vesi koskettaa ihoa. Se sattuu.”

Konsta ei koskaan mene jään alle yksin turvallisuussyistä. Mukana on aina toinenkin sukeltaja. Silti mieli on pidettävä lauhkeana.

”On päästävä tietynlaiseen zen-tilaan, että pystyy siirtämään fokuksen omasta kehosta kameraan ja kuvaukseen. Silloin en keskity siihen, miltä tuntuu, vaan kuvaan.”

Konsta on jään alla kerrallaan viidestätoista minuutista puoleen tuntiin.

”On ihan mahdotonta selittää sitä, miltä jäiden alla näyttää ja tuntuu, koska koko tilanne on absurdi. Etenkin silloin jos näkyvyys on kirkas ja näkee kymmeniä metrejä eteenpäin. Se palkitsee joka kerta.”

Konsta kuvasi Avanto-sarjaa kolmena talvena. Viime syksyn ajan näyttely oli esillä helsinkiläisessä Bang Bang Galleryssä. Jatko on vielä auki, mutta todennäköisesti näyttely viedään ulkomaille. Niin, ja se saa vielä myös jatkoa.

”Tuntuu, että nyt rupean pääsemään aiheen ytimeen ja tulisi vielä lisääkin materiaalia. Minua kiinnostaisi myös tehdä installaatioita jäästä ja lisätä teoksiin äänimaailmaa.”

Arktisuus kiehtoo luontokuvaajaa

Arktiset olosuhteet ovat aina kiehtoneet Konstaa. Viimeisen neljän vuoden aikana hän on reissannut kuvausmatkoilla pohjoisissa maissa, pääasiassa Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa.

 ”Pohjoisessa karuus ja kauneus yhdistyvät. Olen liikkunut siellä niin paljon, että Pohjola tuntuu pienemmältä. En näe enää eroa Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosien välillä.”

Kaikkein rankimpia reissuja ovat olleet retket jäätiköille. Pari vuotta sitten Konsta kavereineen teki viikon kiipeilyretken Ruotsissa Kebnekaisella.

”Vaikka oli keskikesä, olosuhteet olivat aivan absurdit. Muutamat teltat repesivät myrskytuulissa. Aika usein löydän itseni yllättävistä tilanteista ja haasteista, mutta sen siitä saa kun retkeilee talvisissa olosuhteissa.”

Silti Konsta ei koskaan pelkää. Hän reissaa lähes aina muiden kanssa, joten tarvittaessa apu on lähellä. Edellisen kerran hän matkusti yksin kuukauden mittaisen liftausreissun Norjassa muutama vuosi sitten.

”Kun olin yksin jossain metsissä vuorilla, minua ei pelottanut, koska tiesin ettei siellä ole ketään – ja jos on, se on yhtä hullu kuin minä”, Konsta sanoo.

Sen jälkeen hän juoksee kuudennen kerran avantoon.

Konsta Linkolan kotisivut: www.konstalinkola.com

Kommentoi

Kommentoi juttua: Konsta Linkola kuvaa avantouintia — katso huikea otos jään alta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.