Luonto

Kuinka hyvin tunnistat Suomen luonnossa kasvavat marjat? Tee 10 kysymyksen testi

Kuinka hyvin tunnet lenkkipolkujen varrelta löytyvät marjapuskat? Laita taitosi testiin!

Suomen luonnossa kasvaa 37 luonnonvaraista syötävää marjaa – ja kourallinen myrkyllisiä marjoja. Uskotko erottavasi mustikan juolukasta? Entä karpalon puolukasta?

Tee Kotilieden marjatesti ja selvitä, kuinka hyvin tunnet Suomen luonnonvaraiset marjat! Montako sait oikein?

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Suomen metsien puulajit? Tee testi!

Suomen luonnonvaraiset marjat tekevät hyvää

Suomi on marjojen maa. Huononakin satovuotena luonnossa kasvavia marjoja kypsyy jopa 100 kiloa jokaista suomalaista kohti. Hyvänä vuonna määrä voi olla kaksinkertainen.

Silti moni suomalainen syö liian vähän marjoja. Marjat ovat pohjoisen superfoodeja: ne sisältävät runsaasti vitamiineja, kuitua ja kivennäisaineita. Eri marjojen terveysvaikutukset ovat erilaisia, joten marjojen syönnissä monipuolisuus on valttikortti. Esimerkiksi karpalot sisältävät tutkimusten mukaan runsaasti C-vitamiinia, kun taas mustikat tunnetaan muun muassa niiden korkeasta antioksidanttipitoisuudesta.

Lue myös Anna.fi: Mansikalla on paljon väitettyjä terveyshyötyjä, mutta pitävätkö ne paikkansa? Kysyimme asiantuntijalta kesän superherkusta

Metsästä ei kuitenkaan kannata kerätä marjakoppaan mitään itselle tuntematonta lajia. Suomalaisetkin marjat voivat olla myrkyllisiä. Yleisiä myrkyllisiä luonnonmarjoja ovat esimerkiksi kielonmarjat, oravanmarjat, punakoisot, näsiät, konnanmarjat, terttuseljat ja sudenmarjat.

Jos marjojen syömisestä saa myrkytysoireita, suu pitää tyhjentää ja huuhdella. Suuria määriä syöneille voidaan antaa lääkehiiltä. Tarvittaessa soitetaan Myrkytystietokeskukseen tai hakeudutaan päivystykseen. ​

Lähteet: Martat, Sydänliitto, Arktiset Aromit ry, Luontoportti, Luontoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka hyvin tunnistat Suomen luonnossa kasvavat marjat? Tee 10 kysymyksen testi

Sirkka

Ihmeeksi hyvin tiesin muutama väärin.

Arja M

Hyvin tiesin minäkin, yksi väärin. Noh, palstaviljelijä kun olen, niin luonto ympärilläni on minulle hyvinkin tärkeä.

Hippu

Tunsin kaikki.

KanervaHki

Hahaa, 9/10 oikein, vaikka inhoan marjastusta yli kaiken (ja teen sitä siten vain pakon edessä). Ilmeisesti näiden testien selvittämiseen ei tarvita mitään yleissivistystä kummenpaa.

Anna-Liisa

Yksi väärin hyvin tunsin marjat

Manti

Ei aukea testit

Eki

Tiesin kaikki😎

KN

10/10.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.