Luonto

Kyytä ei saa enää tappaa! Miten käärme siirretään, jos se luikertelee omalle pihalle?

Rauhoitetun kyyn siirtäminen pihamaalta pitää tehdä sekä omaa että käärmeen turvallisuutta noudattaen.

Nyt on kyy rauhoitettu Suomessa! Se tarkoittaa, että kyytä ei saa tarpeettomasti häiritä tai tappaa. Rauhoittaminen astui voimaan kesäkuun 2023 alussa.

Kyyn rauhoittaminen on odotettu päätös, sillä kaikki muut Suomen matelijat ja sammakkoeläimet ovat olleet rauhoitettuja jo pitkään. Kyiden määrä on laskussa liikenteen, rakentamisen ja vainon vuoksi, joten rauhoitukselle on myös suojelulliset perusteet, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Lähtökohtaisesti kyy ei halua ihmiselle pahaa ja se pyrkii välttämään kohtaamisia. Joskus kyy saattaa silti eksyä oman kodin pihapiiriin. Miten silloin pitää toimia? Jos kyyn siirtäminen on välttämätöntä, se kannattaa tehdä Niinimäen neuvoja noudattaen.

Kyyn siirtäminen kannattaa hoitaa varovasti

Kun ihminen kohtaa kyyn, kannattaa toimia rauhallisesti. Kyy voi olla vain ohikulkumatkalla pihamaan poikki kohti talvehtimispaikkaansa tai matkalla kesäiselle elinalueelleen.

Aluksi kannattaa miettiä, onko kyyn siirtäminen välttämätöntä.

Jos kyy on pakko siirtää, käärmeen siirtämiseen tarvitaan vain korkeareunainen kannellinen ämpäri ja harava. Ämpäri kumotaan maahan ja haravan avulla ohjataan kyy siirtymään ämpäriin.

Kansi kannattaa laittaa kiinni, mutta ämpärissä pitäisi olla jonkinlainen ilma-aukko, jotta käärme saa happea.

”Käsin käärmettä ei kannata yrittää siirtää edes hanskat kädessä, sillä puremariski on aina olemassa. Käsittely on käärmeelle myös erittäin stressaavaa, ja eläimen loukkaantumisriski on suuri”, Niinimäki kertoo.

Haravan avulla pystyy pitämään tarpeeksi etäisyyttä käärmeeseen, ja riski kyyn puremalle pienenee huomattavasti.

Kyy
Kyy rauhoitettu! Käärme rauhoitettiin kesäkuussa 2023. Sitä ei saa enää tarpeettomasti tappaa tai häiritä.  © iStockphoto

Siirrä kyy lähelle löytöpaikkaa

Käärme pitää kiinni ottamisen jälkeen siirtää mahdollisimman nopeasti takaisin luontoon.

Kyytä ei kannata siirtää kovin kauas. Paras olisi jättää käärme noin kilometrin säteelle kiinniottopaikasta. Näin käärme löytää tiensä talvehtimispaikalleen.

Käärmeiden talvehtimispaikat ovat vähenemässä rakentamisen ja muun ihmisen toiminnan vuoksi.

Kyyt käyttävät hyviä talvehtimispaikkoja yhä uudestaan, ja suosittu paikka voi kerätä, jopa satoja matelijoita yhteen.

Jos lähiympäristöstä ei löydy hyvää jättöpaikkaa, mutta tiedät paikan, jossa esiintyy käärmeitä, kannattaa kyy viedä sinne. Kuljetusmatka pitäisi kuitenkin pitää mahdollisimman lyhyenä.

Lue myös: Kyy, rantakäärme vai vaskitsa? Näin tunnistat luikertelijat

Kyyt saa pidettyä pois pihapiiristä hoitamalla pihaa

Kyyt eivät viihdy liian hoidetulla alueella. Ne tarvitsevat suojaa pedoilta ja ravintoa, johon kuuluvat pienet jyrsijät. Kyy onkin hyötyeläin, sillä se pitää jyrsijäkannat kurissa.

Nurmikko kannattaa pitää lyhyenä ja pihaa muutenkin siistissä kunnossa. Tällaisessa maastossa kyyt eivät viihdy. Ne voivat kuitenkin edelleen kulkea siitä ohi.

Kyy on suhteellisen vaaraton eläin, mutta yllätetyksi tullessaan se saattaa puolustautua ja purra. Kyyn puremia tilastoidaan vuosittain noin 50–150.

Kyy on myrkkykäärme, joten jos kyy puree, on aina hyvä käydä lääkärissä tarkistuksessa. Kaikille ihmisille kyyn purema ei kuitenkaan aiheuta vakavia oireita.

Lue myös: Kyyn purema pitää aina näyttää lääkärille – kyypakkauksesta ei välttämättä ole hyötyä

Kyy on rauhoitettu, mutta saako käärmettä enää tappaa missään tilanteessa?

Kyyn saa tappaa välttämättömissä tilanteissa. Tällaisissa tilanteissa kyy aiheuttaa vaaraa ihmisille ja sitä ei saada siirrettyä.

”En itse näe tilanteita, joissa tappaminen olisi ainoa vaihtoehto. Kyyn tappamisen täytyy olla viimeinen vaihtoehto, kun kaikki muu on jo kokeiltu.”

Rauhoitetuilla eläimillä on ohjeelliset korvausarvot. Tämä tarkoittaa, että jos tappaa rauhoitetun eläimen, joutuu maksamaan valtiolle korvauksen.

Korvausarvojen määrät voivat vaihdella suuresti. Esimerkiksi peltohiiren ohjearvo on 67 euroa, siilin 101 euroa, käen 420 euroa, hiiripöllön 1009 euroa ja saimaannorpan 9 755 euroa.

Kyyn kohdalla tätä arvoa ei ole toistaiseksi määritelty, vaan se tehdään samalla kun ohjeelliset arvot kokonaisuudessaan päivitetään seuraavan kerran. 

Lue myös Serua.fi: Kyy puree – Miksi ibuprofeiinia ei saa ottaa kyyn pureman jälkeen?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kyytä ei saa enää tappaa! Miten käärme siirretään, jos se luikertelee omalle pihalle?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.