kyykäärme

Ei herkille! Liikkuva keppi olikin kyykäärme ja muut kyykokemukset

Suomen ainoa luonnonvaraisena elävä myrkyllinen kyykäärme saa niskavillat pystyyn – ainakin käärmekammoisilta. Uskallatko lukea nämä kokemukset?

Keräsimme kokemuksia kyykäärmeistä toimituksesta ja lukijoilta. Yksi oli törmännyt tömähtelyä hätkähtämättömään yksilöön lenkkipolulla, toinen säikähtänyt kunnolla yllättämään pääsyttä matelijaa ja kolmas pitänyt hautajaiset tappamalleen kyykäärmeelle.

Onko tiellesi osunut kyykäärme? Mitä tapahtui? Kerro kokemuksesta kommenteissa.

Lue myös: Kyypakkauksesta ei välttämättä ole hyötyä – hoida kyyn purema oikein

Lapsi luuli kyytä kepiksi

”’Liikkuva keppi’, huutaa 3-vuotias ja lähtee juoksuun pikkukädet tavoitellen mustinta ikinä näkemääni kyytä. Onneksi puoliso ehtii napata lapsen syliinsä kesken takaa-ajon. Siinä tohinassa kyy kuitenkin ehtii luikerrella karkuun järvenrantatöyrään onkaloihin.

Seuraavana kesänä kuulemme uuden mökkitontin rakentuneen paikkakuntalaisen perimätiedon mukaan nimenomaan kyyniemenä tunnettuun maisemaan.”

Kyykäärme tuli vastaan juoksulenkillä

”Olin juoksulenkillä tutulla itähelsinkiläisellä luontopolulla, kun polun poikki luikersi musta kyy. Vaikka kyiden sanotaan säikähtävän töminää, tämä metrinen yksilö ei kavahtanut lähestymistäni lainkaan. Minä sen sijaan pelästyin kunnolla ja loppumatkan juoksin ennätysvauhtia.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun koskaan olen nähnyt kyyn luonnossa. Luontoonhan sekin kuuluu, mutta enpä haluaisi törmätä uudestaan! Näin jopa kyystä painajaista seuraavana yönä…”

Lue myös: Kyy, rantakäärme vai vaskitsa? Näin tunnistat luikertelijat

Kyykäärme säikäytti

”Lapsena kävin vanhempieni kanssa marjassa Kokkokalliona tunnetuissa maisemissa, jossa kerrottiin kyitäkin tavatun paistattelemassa päivää. En koskaan itse nähnyt yhden yhtä, mutta viisi-kuusivuotiaan hätään on vieläkin helppo samaistua, kun kuulee oman äidin huutavan ennen juoksuun säntäämistään: ’Kyy, kyy!’ Ja isän karjuessa: ’Missä, missä.’

Matka autolle isän olkapäillä istuen tuntui silloin maailman turvallisimmalta tavalta matkustaa.”

Lue myös: Kyyt heräilevät talven jälkeen – 5 eläinlääkärin vinkkiä koiranomistajalle!

Kyykäärme voi kammottaa käärmeitä pelkäävää.

Käärme sai hautajaiset

”Asuttiin lapsena kesät mökillä, jonka maasto kuhisi käärmeitä. Kumpparit jalassa piti elää koko ajan. Jo aika pieninä tiedettiin, miten käärmesten kanssa pitää toimia ja erotettiin kyy rantakäärmeestä.

Yksi päivä oltiin toisella suunnalla uimassa ja takaisin tullessa hiekkatiellä luikertelee sahalaita kohti mökkinaapurin pihaa. Naapurilla oli koira ja me muksut tietty huolissaan, että kyy käy sitä koiraa pureksimaan. Otettiin siinä sitten paremman aseen puutteessa naapurin porttina toimiva puuaisa ja tapettiin kyy.

Vaan eihän sitä ruumista voinut siihen jättää retkottamaan. Riittävän julmaa, että henkensä menetti. Neuvokkaina naperoina laitettiin ruumis tarakalle, kyytsättiin omalle mökille ja pidettiin hautajaiset virsineen ja hautakivineen.

Oli kuulemma äiti saanut hävetä silmät päästään kun muut mökkiläiset jaksoi vuositolkulla jutella: ’että sinun lapsetko ne kyykäärmeitä pyörällä kuskaa?’”

Lue myös: Pidä häiriköivät ampiaiset loitolla – listasimme 6 kokeilemisen arvoista konstia

Kyykäärme pääsi yllättämään

”En sitten tykkää ollenkaan kyykäärmeistä. Kerran tuli meidän pihaan. Oli erittäin kuiva kesä, kun pesin ulkosaunassa pyykkiä, kai oli veden puute, kun tuli ovelle. Ojensin jo käteni ottamaan pyöränrenkaaksi luulemani kyyn käteen, kun huomasin väistyä äkkiä. Ei purrut.

Toisen kerran olin puolukassa ja istuin kiven päälle huilaamaan, katsoin viereeni ja mikäs siinä olikaan kuin kyy. Ei purrut silläkään kertaa. Keräsin 100 litraa puolukoita samasta paikasta.”

Lue myös: Kutinaa, punoitusta, turvotusta – näin helpotat yleisimpiä hyönteisten pistoja

Oletettu kyyn purema johti yöhön Lastenklinikalla

”Juhlimme poikani kevätjuhlia Töölössä sijaitsevassa koulussa. Kolme ja puolivuotias tyttäreni leikki pihalla ja läheisellä kivimuurilla. Tyttärellä oli avokkaat jalassa, ja hän sanoi, että jalkaan sattui, mutta kukaan ei nähnyt kyytä. Kyyn purema voi kuulemma tuntua siltä, että esimerkiksi oksa pistää ja purema huomataan usein tunteja tapahtuneen jälkeen.

Illalla tytär valitteli jalkaansa ja jalka alkoi turvota. Näin pienet pistot jalassa ja ajattelin, että herrajumala, äkkiä lääkäriin. Lääkärissä ei voitu poissulkea, että kyseessä olisi ollut esimerkiksi kaksi ampiaisenpistoa. Vietimme yön Lastenklinikalla. Aamulla tytär ei olisi halunnut lähteä vaan kysyi, voimmeko jäädä tänne hotelliin leikkimään.”

Lue myös: Mehiläisen tai ampiaisen pisto: normaali myrkkyreaktio vai allergiaa?

Avainsanat

Keskustelu

Olen kohdannut kyyn monta kertaa ja onneksi käärme väistää ihmistä. Yksi suhisi lujaa hiekkatiellä pää koholla kun ei ymmärtänyt kävelysauvojeni kopinaa. Minä väistin. Se oli tiellä ensin…

Kommentoi juttua: Ei herkille! Liikkuva keppi olikin kyykäärme ja muut kyykokemukset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X