Luonto

Milloin on seuraava täysikuu? Tarkista vuoden 2024 täysikuut listalta!

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun vaikutuksesta uneen. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet aiheuttavat uniongelmia? Tarkista listalta, milloin on täysikuu 2024!

Moni uskoo, että täysikuu ja unettomuus linkittyvät toisiinsa. Kun omalle unettomuudelleen pohtii syytä, moni univaikeuksista kärsinyt huomaa, että uniongelmat ja täydellisenä pallona loistava kuu ovat sattuneet samalle yölle. Seuraava täysikuu on tammikuussa 2024 maanantaina 25.3.

Lue myös: Täysikuu lumoaa – katso kuvat ja tutustu kiinnostaviin faktoihin kuusta

Milloin on täysikuu 2024? Katso alta!

Täysikuu tammikuu 2024

Helmikuu 2024

Täysikuu maaliskuu 2024

Huhtikuu 2024

Toukokuu 2024

Kesäkuu 2024

Heinäkuu 2024

Elokuu 2024

Syyskuu 2024

Lokakuu 2024

Marraskuu 2024

Joulukuu 2024

Aiheuttaako täysikuu unettomuutta ihmisille?

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun aiheuttamista uniongelmista. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet vaikuttavat nukkumiseen? Tutkijat ovat päätyneet jokseenkin vastakkaisiin päätelmiin asiasta.

Vuonna 2013 Sveitsissä tutkittiin unta. Tutkimuksessa ei varsinaisesti tarkasteltu kuun vaikutusta uneen, mutta kun tutkimusaineistoa myöhemmin tajuttiin verrata kuun vaiheisiin, vaikutti siltä, että täysikuulla olisi ollut vaikutusta nukahtamiseen ja heräämiseen.

Vaikutti siltä, että täysikuun aikaan tutkimushenkilöt nukkuivat keskimäärin 20 minuuttia vähemmän kuin muina aikoina, ja että nukahtaminen kesti noin viisi minuuttia pidempään.

Koska tutkimuksen kohteena ei ollut alun perin ollut kuun vaikutus uneen, tutkijat painottivat, että lisätutkimus on paikallaan.

Vuonna 2016 raportoidussa kansainvälisessä tutkimuksessa tulos olikin päinvastainen. Tässä tutkimuksessa nimenomaan tarkasteltiin, miten kuu vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. 48 kuukauden ajan tarkkailtiin yli 5 812 lapsen nukkumista. Tutkimustulos oli, että täydenkuun aikana nukutaan keskimäärin viisi minuttia vähemmän kuin muissa kuunkierron vaiheissa.

Tutkijaryhmän mielestä kuu ei kuitenkaan vaikuta uneen millään tavalla, vaan viiden minuutin heitto nukkumisajoissa täydenkuun aikaan johtuu tilastollisista seikoista, esimerkiksi otoksen laajuudesta.

Lue myös Annan juttu: Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

milloin on täysikuu 2021?

Täysikuu 2024: Kuu vaikuttaa varmuudella moniin eläimiin

Vaikuttipa kuu ihmisten uneen tai ei, eläimiin ja niiden käyttäytymiseen kuunkierto todellakin vaikuttaa.

Tutkimuksissa on saatu esimerkiksi selville, että hauki tarttuu uistimeen herkemmin uuden- ja täydenkuun aikaan. Tämä johtunee siitä, että kuun valo saa hauen saaliskalat piiloutumaan, ja nälkäinen hauki sortuu nappaamaan uistimen suuhunsa.

Myös huuhkaja huhuilee todennäköisemmin kuun ollessa täysi. Huuhkajien saalistusaktiivisuus on huipussaan, sillä nekin joutuvat tekevään enemmän töitä ruoan löytämiseen pikkueläinten luikittua valoa piiloon.

Lue myös: Kuukalenteri apuun puutarhan hoidossa: 10 vinkkiä, joiden avulla viljelet kuun vaiheiden mukaan

Tätä et tiennyt Kuusta:

Lähteet: Yle, Tiede-lehti ja Yliopiston almanakkatoimisto

Juttua päivitetty 28.12.2023: Lisätty vuoden 2024 päivämäärät ja poistettu vuoden 2023 päivämäärät.

Vaikuttaako kuunkierto sinun nukkumiseesi? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin on seuraava täysikuu? Tarkista vuoden 2024 täysikuut listalta!

Ufomies Orvaskesi

Kalenterissa seisoo, että heinäkuun 2019 täysikuu on 17.7 eikä 16.7.

Prkle

Lokakuukin väärin

Mari.

Onkohan kukaan tutkinut unen laatua täydenkuun aikaan? Itse olen huomannut nukkuvani huomattavasti levottomammin täydenkuun aikaan kuin muulloin. Tämän olen todennut myös tilastollisesti, kun olen seurannut älykellosta untani. Normaaliöinä nukun levottomasti noin 15-20 minuuttia, täydenkuun aikaan tuo unen levottomuus on ollut joka kerta reilusti yli tunti yössä. Eli nukun kevyempää koiranunta täydenkuun aikaan.

eijamar

Sama havainto täällä! Täysikuu alkoi vaikuttaa uniini keski-iän jälkeen!

Uneton

Onko kukaan tutkimuksissaan keskittynyt unen häiriintymiseen joitakin päiviä ennen täysikuuta. Itselläni käy juuri niin, että pari yötä aiemmin saatan valvoa melkein koko yön.

Kuuhulluko

Juuri näin, pari levotonta yötä ennen täysikuusta.

me kuuhullut

Jes! jerrankin joku, jolla sama ”ongelma”. Muut ei usko…

Hande

Jo vain taas ihmettelin miksi ei taho unitulla. Eikö vain kuu siellä möllötteli, ei tuu unta perskule!?

NiK

Levottomat on yöt ennen täysikuuta – mutta kun totesin ettei se mitenkään vaikuttanut vireyteen, en huolestunut. Levollisin mielin eteenpäin ..

Birgitta

Sekä ennen ja vielä jälkeen. Samoin käy uuden kuun aikana myös. Vajaa puolitoista viikkoa menee molempien aikana

Tietäjä

täysikuu on kerran kuukaudessa vahvimmillaan sitä kannattaisi nauttia täydestä kuusta se filtteröi auringon valon ja luulisi sillä olevan oma voimansa niinkuin auringolla ihan vain tiedoksi teille jotka ette saa nukuttua öisin täydenkuun aikaan ei elimistö haluaisikaan nukkua vaan olla kuun valossa.

Tepa

Sama juttu..juurikin tällä viikolla heräillyt siinä 1 tai 2 aikaan yöllä.sama homma joka kk.😬

Laiska-Liisa

Vaikka en tietäisikään että on täydenkuun aika, niin olen tuolloin vireämpi (yöllä ja päivällä). Joskus ihmettelen siivousintoani, sitten katson allakasta ja totean, että täysikuuhan sen aiheutti (eivätkä pölypallerot).

Sinun täytyy kommentoidaksesi.