milloin on täysikuu 2021?

Milloin on seuraava täysikuu, ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2022 täysikuut listalta!

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun vaikutuksesta uneen. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet aiheuttavat uniongelmia? Tarkista listalta, milloin on seuraava täysikuu!

Moni uskoo, että täysikuu ja unettomuus linkittyvät toisiinsa. Kun omalle unettomuudelleen pohtii syytä, moni univaikeuksista kärsinyt huomaa, että uniongelmat ja täydellisenä pallona loistava kuu ovat sattuneet samalle yölle. Tarkista alta, milloin on täysikuu 2022!

Toukokuussa 2022 täysikuu on maanantaina 16.5.

Lue myös: Täysikuu lumoaa – katso kuvat ja tutustu kiinnostaviin faktoihin kuusta

Milloin on täysikuu 2022? Katso alta!

Tammikuu 2022

 • 18.1. tiistai

Helmikuu 2022

 • 16.2. keskiviikko

Maaliskuu 2022

 • 18.3. perjantai

Huhtikuu 2022

 • 16.4. lauantai

Täysikuu toukokuu 2022

 • 16.5. maanantai

Kesäkuu 2022

 • 14.6. tiistai

Heinäkuu 2022

 • 13.7. keskiviikko

Elokuu 2022

 • 12.8. perjantai

Syyskuu 2022

 • 10.9. lauantai

Lokakuu 2022

 • 9.10. sunnuntai

Marraskuu 2022

 • 8.11. tiistai

Joulukuu 2022

 • 8.12. torstai

Aiheuttaako täysikuu unettomuutta ihmisille?

Monella on henkilökohtaisia kokemuksia täysikuun aiheuttamista uniongelmista. Onko kuitenkaan tieteellistä näyttöä siitä, että kuunkierron vaiheet vaikuttavat nukkumiseen? Tutkijat ovat päätyneet jokseenkin vastakkaisiin päätelmiin asiasta.

Vuonna 2013 Sveitsissä tutkittiin unta. Tutkimuksessa ei varsinaisesti tarkasteltu kuun vaikutusta uneen, mutta kun tutkimusaineistoa myöhemmin tajuttiin verrata kuun vaiheisiin, vaikutti siltä, että täysikuulla olisi ollut vaikutusta nukahtamiseen ja heräämiseen.

Vaikutti siltä, että täysikuun aikaan tutkimushenkilöt nukkuivat keskimäärin 20 minuuttia vähemmän kuin muina aikoina, ja että nukahtaminen kesti noin viisi minuuttia pidempään.

Koska tutkimuksen kohteena ei ollut alun perin ollut kuun vaikutus uneen, tutkijat painottivat, että lisätutkimus on paikallaan.

Vuonna 2016 raportoidussa kansainvälisessä tutkimuksessa tulos olikin päinvastainen. Tässä tutkimuksessa nimenomaan tarkasteltiin, miten kuu vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. 48 kuukauden ajan tarkkailtiin yli 5 812 lapsen nukkumista. Tutkimustulos oli, että täydenkuun aikana nukutaan keskimäärin viisi minuttia vähemmän kuin muissa kuunkierron vaiheissa.

Tutkijaryhmän mielestä kuu ei kuitenkaan vaikuta uneen millään tavalla, vaan viiden minuutin heitto nukkumisajoissa täydenkuun aikaan johtuu tilastollisista seikoista, esimerkiksi otoksen laajuudesta.

Lue myös Annan juttu: Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

milloin on täysikuu 2021?

Täysikuu 2022: Kuu vaikuttaa varmuudella moniin eläimiin

Vaikuttipa kuu ihmisten uneen tai ei, eläimiin ja niiden käyttäytymiseen kuunkierto todellakin vaikuttaa.

Tutkimuksissa on saatu esimerkiksi selville, että hauki tarttuu uistimeen herkemmin uuden- ja täydenkuun aikaan. Tämä johtunee siitä, että kuun valo saa hauen saaliskalat piiloutumaan, ja nälkäinen hauki sortuu nappaamaan uistimen suuhunsa.

Myös huuhkaja huhuilee todennäköisemmin kuun ollessa täysi. Huuhkajien saalistusaktiivisuus on huipussaan, sillä nekin joutuvat tekevään enemmän töitä ruoan löytämiseen pikkueläinten luikittua valoa piiloon.

Lue myös: Kuukalenteri apuun puutarhan hoidossa: 10 vinkkiä, joiden avulla viljelet kuun vaiheiden mukaan

Tätä et tiennyt Kuusta:

 • Kuussa ei ole lämpötiloja tasaavaa ilmakehää. Päivällä lämpötila nousee 130 asteeseen. Yöllä lämpö putoaa -200 asteeseen.
 • Kuun meret ovat syntyneet valtavien asteroidien iskuista, kun tumma laava on purkautunut Kuun pinnalle. Meret ovat muuta Kuun pintaa nuorempia, eikä niissä ole yhtä paljon kraattereita kuin muualla Kuun pinnassa.
 • Kuunpimennyksessä Kuu kiertää Maan varjoon niin, että Maa on Auringon ja Kuun välissä samalla suoralla. Kuun ollessa keskellä Maan täysvarjoa syntyy täydellinen kuunpimennys.

Lähteet: Yle, Tiede-lehti ja Yliopiston almanakkatoimisto

Juttua päivitetty 29.12.2021: Lisätty vuoden 2022 päivämäärät ja poistettu vuoden 2021 päivämäärät.

Vaikuttaako kuunkierto sinun nukkumiseesi? Kerro kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Onkohan kukaan tutkinut unen laatua täydenkuun aikaan? Itse olen huomannut nukkuvani huomattavasti levottomammin täydenkuun aikaan kuin muulloin. Tämän olen todennut myös tilastollisesti, kun olen seurannut älykellosta untani. Normaaliöinä nukun levottomasti noin 15-20 minuuttia, täydenkuun aikaan tuo unen levottomuus on ollut joka kerta reilusti yli tunti yössä. Eli nukun kevyempää koiranunta täydenkuun aikaan.

Onko kukaan tutkimuksissaan keskittynyt unen häiriintymiseen joitakin päiviä ennen täysikuuta. Itselläni käy juuri niin, että pari yötä aiemmin saatan valvoa melkein koko yön.

Jo vain taas ihmettelin miksi ei taho unitulla. Eikö vain kuu siellä möllötteli, ei tuu unta perskule!?

Levottomat on yöt ennen täysikuuta – mutta kun totesin ettei se mitenkään vaikuttanut vireyteen, en huolestunut. Levollisin mielin eteenpäin ..

Sekä ennen ja vielä jälkeen. Samoin käy uuden kuun aikana myös. Vajaa puolitoista viikkoa menee molempien aikana

täysikuu on kerran kuukaudessa vahvimmillaan sitä kannattaisi nauttia täydestä kuusta se filtteröi auringon valon ja luulisi sillä olevan oma voimansa niinkuin auringolla ihan vain tiedoksi teille jotka ette saa nukuttua öisin täydenkuun aikaan ei elimistö haluaisikaan nukkua vaan olla kuun valossa.

Kommentoi juttua: Milloin on seuraava täysikuu, ja aiheuttaako se unettomuutta? Tarkista vuoden 2022 täysikuut listalta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X