Mitä tehdä kännykän akulle, muotovaahdolle tai tennismailalle: Katso tästä lista, mitä saa ja pitää pakata lentomatkalla käsimatkatavaroihin

Kokenutkin lentomatkustaja joutuu ajoittain miettimään, mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa. Tarkista ennen matkalle lähtöäsi tästä listasta, miten ja mihin pakkaat esimerkiksi kännykän akun, muotovaahtopullon tai tennismailan.

Kännykän ja muiden digilaitteiden akut on pakattava aina käsimatkatavaroihin. Koneen ruumassa niitä ei saa kuljettaa.

Puhelimet, tabletit, kamerat ja muu viihde-elektroniikka suositellaan pakattavaksi käsimatkatavaroihin.

Käsirasva ja hammastahna niin kuin kaikki nestemäiset kosmetiikkatuotteet ovat lentokoneliikenteessä nesteitä ja niitä käsitellään kuten nesteitä. Niitä saa siis ottaa käsimatkatavaroihin korkeintaan 100 millin pakkauksissa, ja näitä pakkauksia saa olla yhteensä sen verran, että ne kaikki mahtuvat litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.

Nesteiksi lasketaan myös nestemäiset elintarvikkeet kuten vaikkapa rahkapurkit ja lihasäilykkeet.
Hyvä nyrkkisääntö kuuluukin: kaikki, mitä voi levittää, on nestettä.

Muotovaahtoa ei saa pakata käsimatkatavaroihin edes alle 100 millin matkapurkeissa. Se on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun. Sen sijaan hiuslakan saa laittaa käsimatkatavaroihin, kunhan se on alle 100 millin purkissa. Yli 500 millilitran suihkutettavia aerosoleja ei saa ottaa koneeseen lainkaan, ei ruumaankaan.

Vauvanruoka ja äidinmaidonvastikkeet kuuluvat erikoisruokavalioihin, joita saa kuljettaa käsimatkatavaroissa tarvittavan määrän. Niiden pitää olla alkuperäispakkauksissaan ja turvatarkastuksessa ne on otettava ulos laukusta ja laitettava läpivalaisuun tarkoitettuun astiaan.

Nestemäiset lääkkeet kuten insuliini ovat reseptilääkkeitä, joita saa ottaa käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna. Matkustajan on pyydettäessä varauduttava esittämään resepti tai lääkärin määräys lääkkeestään.

Alkoholia voi ostaa kentältä. Jos matkustajalla on jatkolento, se pakataan käsimatkatavaroihin sinetöityyn ja läpinäkyvään pussiiin, jossa on näkyvillä myös ostoskuitti. Matkalta ostettu tai kotimaasta mukaan otettu alkoholi pakataan ruumaan menevään matkalaukkuun. Teoriassa käsimatkatavaroissa saa olla alle 100 millin alkoholipulloja, jos huoman alkoholipitoisuus on alle 70 %. Lentoyhtiöt kuitenkin tavallisesti kieltävät omien juomien nauttimisen koneessa.

Viinipullonavaaja, kuten kaikki terävät esineet sakset ja veitset mukaan lukien pakataan ruumaan. Pienet kynsisakset, joiden terä on enimmillään 6 senttiä pitkä, saa ottaa käsimatkatavaroihin.

Virkkuukoukut ja sukkapuikot saa pakata käsimatkatavaroihin, jos ne on valmistettu puusta, esimerkiksi bambusta. Metalliset pitää pakata ruumaan.

Tulitikut tai sytkärin saa kuljettaa koneeseen taskussa, mutta vain yhden kappaleen. Yhdysvaltoihin suuntautuvilla lennoilla sytkäriä ei saa pakata edes ruumaan menevään matkalaukkuun.

Sähkötupakka pakataan joko käsimatkatavaroihin tai taskuun.

Tennismaila suositellaan pakattavaksi ruumaan samaan tapaan kuin sukset ja golfvarusteet eli ruumaan.

Lastenrattaat suositellaan pakkaamaan ruumaan, koska ne kasattunakin ylittävät useimmiten käsimatkatavaroiden sallitut mitat. Tässä on eroja lentoyhtiöiden välillä. Karkean säännön perusteella lomalennoilla kevyet rattaat voi usein viedä koneeseen asti. Joskus ne saa kuljettaa itse koneelle, mutta siellä ne pakataan sitten ruumaan. Ruumaan pakattavat rattaat kiedotaan lähes aina muoviin, ja jotkut lentoyhtiöt olettavat matkustajan huolehtivan muovipussista itse. Tarkista siis rattaita koskevat säännöt ennen matkaa omasta lentoyhtiöstäsi.

Sateenvarjon saa kuljettaa käsimatkatavaroissa.

Kävelykepin saa myös kuljettaa turvatarkastuksen läpi mukanaan koneeseen.

Juomapullon saa pakata käsimatkatavaroihin tyhjänä, ja täyttää kentällä sen jälkeen, kun on läpäissyt turvatarkastuksen.

Mitä tarkoittaa käsimatkatavara?

Matkustamoon saa ottaa mukaan laukun, jonka mitat ovat enintään 56 x 45 x 25 cm. Tämän lisäksi mukana saa olla pieni käsilaukku tai reppu. Yhteensä käsimatkatavarat saavat painaa 8 kiloa.

Onko vielä epäselvää?

Jos sinulla on vielä esineitä, joista et ole aivan varma, tästä linkistä aukeaa palvelu, josta löydät vastauksen eksoottisiinkin ongelmiin.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä tehdä kännykän akulle, muotovaahdolle tai tennismailalle: Katso tästä lista, mitä saa ja pitää pakata lentomatkalla käsimatkatavaroihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X