Mitä tehdä Rovaniemellä? Parhaat nähtävyydet, ravintolat ja aktiviteetit

Rovaniemellä matkailijan hurmaavat huikeat luontokohteet, kiinnostavat tiedekeskukset ja pohjoisen mauista ammentavat ravintolat. 

Rollo, Roi, Roippari, Rovisko, Roitsu… Rakkaalla Rovaniemellä on monta lempinimeä. Vaan mitkä ovat Rovaniemen kiinnostavimmat nähtävyydet ja herkullisimmat ravintolat? Listasimme parhaat ideat, mitä tehdä Rovaniemellä!

Mitä tehdä Rovaniemellä? Aloita ottamalla maamerkit haltuun

Kukapa ei Rovaniemen kuullessaan ajattelisi ensimmäisenä joulupukkia? Kaupunki on viime vuosien aikana vahvistanut imagoaan joulupukin kotikaupunkina, ja yksi Rovaniemen kuuluisimmista nähtävyyksistä on Joulupukin pajakylä. Pajakylä sijaitsee Pohjoisella napapiirillä, ja kylässä voi astua napapiirin yli yhdellä harppauksella.

Lue myös: Joulupukin piilopirtti Rovaniemellä on pukin suuri salaisuus – katso jouluiset kuvat!

Joulutalo Joulupukin pajakylässä

Joulupukin pajakylässä sijaitsevassa Joulutalossa voi tavata joulupukin vuoden jokaisena päivänä.   Kuva: Visit Rovaniemi

Alvar Aallon kädenjälki näkyy Rovaniemen kaupunkikuvassa merkittävällä tavalla. Aalto on suunnitellut muun muassa Rovaniemen poronsarviasemakaavan. Satelliittikuvista näkee, miten Rovaniemen keskusta-alue jää poron pään sisään ja pohjoiseen, etelään ja länteen vievät tiet muodostavat poron sarvet.

Jos arkkitehtuuri kiinnostaa, kannattaa käydä tutustumassa myös Aallon suunnittelemaan Rovaniemen kulttuuri- ja hallintokeskukseen, joka muodostuu Rovaniemen kaupungintalosta, kaupunginkirjastosta ja kongressikeskus Lappia-talosta. Viimeisimmän tiloissa toimii myös kaupunginteatteri.

Muita Rovaniemen maamerkkejä ovat Kemijoen ylittävä Jätkänkynttiläsilta ja euroviisuvoittaja Lordin mukaan nimetty Lordin aukio. Aukiolta löytyy sementtikiveen painettuina kaikkien voittokokoonpanon jäsenten kädenjäljet ja nimikirjoitukset.

Mitä tehdä Rovaniemellä? Kaupungissa on kiehtovaa arkkitehtuuria. Kuvassa Rovaniemen kaupungintalo.

Rovaniemen kaupungintalo on Alvar Aallon suunnittelema.  Kuva: Visit Rovaniemi

Taidetta ja tiedettä Rovaniemellä

Rovaniemen kiinnostavimpiin kohteisiin kuuluvat tiedekeskukset. Metsähallituksen ylläpitämä Tiedekeskus Pilke on vuorovaikutteinen oppimiskeskus, jossa koko perhe pääsee oppimaan pohjoisen metsistä, niiden hoidosta ja metsäperäisistä tuotteista. Pilke on myös arkkitehtonisesti kiinnostava, sillä se on esimerkki ekologisesta puurakentamisesta.

Samalla aukiolla Pilkkeen kanssa sijaitsee Museo ja tiedekeskus Arktikum. Rakennuksessa toimii Lapin yliopiston arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo. Museon pysyvissä näyttelyissä tutustutaan muun muassa Petsamon ja Lapin historiaan, elämään arktisella alueella ja vuodenaikojen vaihteluun Lapissa. Arktikumin edustalla, Ounasjoen rannalla sijaitsee Rovaniemen kauneimpiin puistoihin lukeutuva Arktinen puutarha.

Kesäisin Rovaniemellä pääsee tutustumaan myös Lapin metsämuseoon, jonka alueelle on siirretty eri puolilta Lappia muun muassa savottakämppiä, talleja ja saunoja. Kokoelmaan kuuluu myös metsätyövälineitä ja -koneita sekä uittokalustoa.

Arktikum

Arktikum-taloon kuuluu näyttävä, 172 metriä pitkä lasiputki. Museon näyttelytilat sijaitsevat maan alla.  Kuva: Ester Cuni & Marco Hernandez Luis/Visit Rovaniemi

Rovaniemi tarjoaa parastaan myös kulttuurinnälkäisille.

Taiteeseen pääsee tutustumaan vanhaan postiautovarikon tiloihin perustetussa Kulttuuritalo Korundissa. Rakennus on yksi harvoista, jotka säästyivät toisessa maailmansodassa Rovaniemellä. Korundissa majailevat sekä Rovaniemen taidemuseo että Lapin kamariorkesteri. Taidemuseo on EU-alueen pohjoisin aluetaidemuseo, joten museon kantavana teemana on arktisuus ja pohjoisuus.

Kulttuurinystävä suuntaa vierailulle myös Villa Vinkkeliin, jossa toimii taidegalleria ja valokuvaaja Kaisa Sirénin valokuvastudio. Talossa järjestetään monipuolisesti erilaisia kulttuuritapahtumia, kursseja ja taidemyyjäisiä.

Lue myös: Osaatko Rovaniemen murretta? Tee 10 kysymyksen testi ja selvitä, kuinka hyvin murre on hallussasi!

Rovaniemi on täynnä upeita luontokohteita

Aivan keskustan kupeessa sijaitsee Ounasvaara, joka hemmottelee ympäri vuoden retkeilijöitä ja talvisin laskettelijoita. Ounasvaaran luontopolku on reilun neljän kilometrin mittainen rengasreitti, joka sukkuloi metsä- ja suomaisemien halki hienolle näköalapaikalle.

Myös parin kilometrin mittainen Koivusaaren luontopolku on vain kivenheiton päässä Rovaniemen keskustasta. Helppo reitti kulkee pitkospuita pitkin kauniin Ounasjoen suistosaaren halki.

Mitä tehdä Rovaniemellä? Lähde luontoon! Kuvassa Koivusaaren luontopolku.

Koivusaaren luontopolku sopii retkikohteeksi koko perheelle keväisin, kesäisin ja syksyisin.  Kuva: Alexander Kuznetsor/Visit Finland

Napapiirin retkeilyalueella on useita päiväretkille sopivia rengasreittejä. Osa reiteistä on esteettömiä, ja niitä voi kulkea vaikka lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolissa. Alueella pääsee ihastumaan Raudanjoen kuohuviin koskiin, upeisiin aapasoihin ja erämaan tunnelmaa henkiviin vaaroihin.

Kuninkaanlaavulta avautuu yksi Rovaniemen upeimmista näköaloista. Paikalla on myös kaksi laavua ja tulentekomahdollisuus, joten maisemia voi ihailla makkaranpaiston lomassa.

Kuninkaanlaavu

Kuninkaanlaavulta on upeat maisemat.  Kuva: Alexander Kuznetsov/Visit Rovaniemi

Sukulanrakan hiidenkirnut muodostuvat 14 hiidenkirnusta, joista kolme kuuluu Suomen suurimpiin. Muodostumat ovat syntyneet aikoinaan, kun mannerjään sulamisvedet kuljettivat lohkareita, jotka jäivät pyörimään paikoilleen ja porasivat syviä kuiluja kallioon. Sukulanrakan alueeseen pääsee tutustumaan laajemmin Hiidenpolkua pitkin. Polku kulkee harjualueen läpi näköalatasanteelle, jolta voi ihailla näkymiä Kemijokilaaksoon.

Suomen suurimpiin vesiputouksiin lukeutuva Auttiköngäs sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemen keskustasta. Taigametsän hallitsemalla alueella on reilun kolmen kilometrin mittainen luontopolku, jota pitkin pääsee kulkemaan korkealle kalliolle näkötorniin.

Herkuttele Rovaniemen parhaissa ravintoloissa ja kahviloissa

Vohvelien ja gelaton ystävän kannattaa suunnata Cafe & Bar 21:een. Kahvilabaari tarjoilee myös kiinnostavia cocktaileja, joissa maistuvat pohjoisen marjat ja maut.

Täysin gluteenittomat herkut löytyvät Cafe Rovaniemestä, josta saa kahvilatuotteiden lisäksi maittavia lounaita. Kaupungin ihanimmat suklaat löytyvät kahvila-konditoria Choco Delistä, joka valmistaa käsin tehtyjä suklaakonvehteja ja upeita suklaakakkuja.

Kasvisruoan ystävä herkuttelee Woodss-vegekahvilassa salaattibowleilla, kerkkälatella, raakakakuilla ja täytetyillä rieskoilla.

Pohjoismainen lähiruoka on keskiössä Nabossa, jossa sesongin raaka-aineet ja ekologisesti tuotettu liha näkyvät menussa. Ravintolassa on ensiluokkaiset ruokalistat myös kasvisruokailijoille. Intiimistä tunnelmasta ja hyvästä ruoasta nautitaan myös Roka Kitchen & Wine Barissa, jonka menu on keskittynyt pohjoisella otteella eurooppalaisen keittiön makuihin.

Mitä tehdä Rovaniemellä? Kuvassa Ravintola Yucan keittiö.

Ravintola Yucassa nautitaan meksikolaisesta katuruoasta.  Kuva: Eileen Cho/Visit Rovaniemi

Rennomman ruoan ystävä valitsee ruokapaikakseen Kauppayhtiön, joka on kuuluisa maistuvista hampurilaisistaan ja puu-uunissa paistetuista pitsoistaan. Kiinnostavaa ravintolassa on se, että kaikki liiketilan huonekalut ja pientavarat ovat myynnissä.

Jos ennen ruokailua tai sen jälkeen haluaa piipahtaa löylyissä, ruokapaikaksi kannattaa valita Kesärafla Sauna. Ravintolan ruoat kypsennetään aidossa hiiligrillissä. Saunasta pääsee pulahtamaan Kemijoen viileyteen.

Muita hyviä ravintoloita Rovaniemellä ovat upeiden maisemien ja laadukkaiden makujen Sky Kitchen & View, lappilaisten herkkujen Nili, meksikolaista ruokaa tarjoileva Yuca ja sushia pohjoisella otteella valmistava Himo.

Lue myös: Maailman pohjoisin siirtolapuutarha on Rovaniemellä – lappilainen villiyrtti on puutarhan erikoisuus

Mitä tehdä Rovaniemellä? Kerro parhaat vinkkisi kommenteissa!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä tehdä Rovaniemellä? Parhaat nähtävyydet, ravintolat ja aktiviteetit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X