Joulupukin piilopirtti Rovaniemellä on pukin suuri salaisuus – katso jouluiset kuvat!

Pukin ykköskoti Korvatunturilla on kaikkien tiedossa, mutta vain harva on kuullut, että Joulupukin piilopirtti löytyy Rovaniemeltä.

Joulupukin piilopirtti oli alun perin kievari. 1950-luvulla valmistunut rakennus on sittemmin remontoitu Pukin kakkoskodiksi. Sijainti on ihanteellinen, sillä matkaa työpaikalle Joulupukin Pajakylään on kivenheitto. Pukki tosin painottaa, ettei hän tee työtä. Kyse on elämäntavasta.

Lue lisää: Perinteinen punainen pitää pintansa joulun värinä – Näin käytät sitä sisustuksessa

Pukki on säilyttänyt kirjoituskoneen muistona ajalta, jolloin lasten kirjeitä saapui vain postitse. Nykyisin Pukki viestii myös älylaitteilla, mutta tietokonetta hänellä ei ole. Pukin työtuoli on vanha pankkiirituoli, jonka Muori on päällystänyt häräntaljalla. Joulupukin piilopirtti.

Pukki on säilyttänyt kirjoituskoneen muistona ajalta, jolloin lasten kirjeitä saapui vain postitse. Nykyisin Pukki viestii myös älylaitteilla, mutta tietokonetta hänellä ei ole. Pukin työtuoli on vanha pankkiirituoli, jonka Muori on päällystänyt häräntaljalla.

Muori tuunaa koristeita

Tummin sävyin sisustettu Joulupukin piilopirtti on kotoisimmillaan ennen joulua, kun kynttilät ja havuasetelmat luovat jouluista tunnelmaa. Sisustaminen on Muorille mieluisa harrastus, erityisesti hän rakastaa itse tuunattuja koristeita. Jokaisessa huoneessa onkin sopivasti uutta ja vanhaa sulassa sovussa.

Joulupukin piilopirtti.

Ruokapöydän kranssiin Muori on valinnut kanelitankoja, tuohta, katajaa ja
tietenkin värikkäitä kynttilälyhtyjä. Joulunpyhiksi hän lisää asetelmaan poronsarvia. Kärrynpyörästä tehdyn kattovalaisimen Muori on saanut perintönä.

Sauna kuuluu jouluun

Joulupukki ja -muori ovat saunojia henkeen ja vereen. Muutama vuosi sitten remontoitu sauna on heidän toteutunut unelmansa, ja sauna lämpiää lähes päivittäin.

Joulupukin piilopirtti, sauna.

Lauteilla pariskunta pystyy rentoutumaan ja unohtamaan hetkeksi Pukin elämään jatkuvasti kuuluvan julkisuuden. Ihmisten ilmoilla Pukki ja Muori pukeutuvat aina jouluasuihin – myös kesähelteillä.

”Saunaan mennessä vaatteita hieman vähennetään”, Pukki naurahtaa.

Elävä tuli tuo pakkasiltoihin tunnelmaa. Talvisin takkaan sytytetään tuli joka päivä, ja lämmitykseen käytetään itse pilkottuja puita. Sisällä pirtissä on kolmatta kuutiota halkoja, ja syksyisin myös pihan halkovaja on täynnä lattiasta kattoon. Takkatulta vartioi hirven pää, jonka Muori löysi eräänä syksynä marjametsältä. 

Elävä tuli tuo pakkasiltoihin tunnelmaa. Talvisin takkaan sytytetään tuli joka päivä, ja lämmitykseen käytetään itse pilkottuja puita. Sisällä pirtissä on kolmatta kuutiota halkoja, ja syksyisin myös pihan halkovaja on täynnä lattiasta kattoon. Takkatulta vartioi hirven pää, jonka Muori löysi eräänä syksynä marjametsältä.

Joulupukin piilopirtti koristellaan jo elokuussa

Pukin jouluvalmistelut eivät koskaan jää viime tinkaan. Heti elokuun lopulla Pukki ja Muori lähtevät hakemaan metsästä havuja, joilla he koristelevat ikkunalaudat. Havut saavat jäädä paikoilleen pitkälle kevääseen. Muori tekee mielellään itse myös muita joulukoristeita.

Lue lisää: Joulukoristeita muuallekin kuin kuuseen – tässä 5 nokkelaa vinkkiä!

Talvisin pihamaalla on kauralyhteitä poroille ja auringonkukansiemeniä linnuille. Pukille ja Muorille on tärkeää auttaa eläimiä pahimman talven yli. Viime marraskuussa yhdeksän poroa teki Pukille vastapalveluksen ja söi etupihan nurmikon. Kesään mennessä nurmikko onneksi palautui ennalleen.

Pukki ja Muori pyrkivät omavaraisuuteen. Tavoitteena on pärjätä talven yli kesän antimilla.”

Jouluyö, juhlayö

Joulusaunan jälkeen Pukki ja Muori pääsevät lepäämään yläkerran makuuhuoneen ihanan pehmeään sänkyyn. Kiireisen juhlakauden jälkeen heillä on kuukausi aikaa rentoutua ja kerätä voimia seuraavaa joulua varten.

Pukilla uuteen jouluun valmistautuminen alkaa heti helmikuun alussa, mutta Muori ehtii vielä keväällä suunnitella tulevia sisustusprojekteja. Sängynpäädyn hän on nikkaroinut vanhoista vaatekaapin­ovista, valaisin on tarttunut matkaan
huutokaupasta Turusta.

Joulupukin piilopirtti täynnä muistoja ja matkamuistoja

Alakerran hyllykkö on täyttynyt Pukin saamista lahjoista. Joukossa on Siperian-matkalta saatu mammutinluusta valmistettu muistoesine. Lahjojen saajaa paremmin Pukki tunnetaan kuitenkin niiden antajana.

Pajakylässä vierailee vuosittain 400 000 kävijää, ja he toivovat Pukilta mitä mielikuvituksellisimpia asioita. Pukin mieleen ovat jääneet japanilaiset äiti ja tytär, jotka eivät pyytäneet mitään. Juttutuokion päätteeksi äiti vain totesi olevansa valmis kuolemaan, koska oli saanut tavata oikean joulupukin.

Pukin mieleen ovat jääneet japanilaiset äiti ja tytär, jotka eivät pyytäneet lahjoja.”

Talviaamuina avokeittiön ikkunoista avautuva upea järvimaisema peittyy pimeään. Ruoan valmistamisen lomassa Muori lepuuttaa jalkojaan istahtamalla kirpputorilta hankkimaansa komeaan tuoliin. Tuolin puuosat Muori on maalannut kultaisiksi, ja kokonaisuuden viimeistelee leopardityyny.

Talviaamuina avokeittiön ikkunoista avautuva upea järvimaisema peittyy pimeään. Ruoan valmistamisen lomassa Muori lepuuttaa jalkojaan istahtamalla kirpputorilta hankkimaansa komeaan tuoliin. Tuolin puuosat Muori on maalannut kultaisiksi, ja kokonaisuuden viimeistelee leopardityyny.

Koti kahdessa kerroksessa

Portaat vievät väsyneen mutta onnellisen parin aaton jälkeen lepäämään ja keräämään voimia seuraavaa joulua varten. Muorin ja Pukin kaksikerroksisen pirtin portaikkoa somistavat muhkeat pullot, Muorille tärkeä karjalainen ryijy ja hänen vanhasta jousipatjanrungosta tuunaamansa kynttelikkö.

Vieraita piilopirtissä käy vain harvoin, sillä Pukki ja Muori suojelevat yksityisyyttään tarkoin. Puusaunan lauteilla on tosin nähty niin suomalaisia ministereitä kuin huippuvirkamiehiä aina Aasiasta asti.

Enempää Pukki ei suostu vieraistaan kertomaan, sillä hänelle ja Muorille vieraiden luottamus on yhtä tärkeää kuin joulun salaisuuksien varjelu.

Juttu on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 22/2018.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulupukin piilopirtti Rovaniemellä on pukin suuri salaisuus – katso jouluiset kuvat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X