Nostalgia Tilaajille

Aline Grönberg jäi 37-vuotiaana leskeksi käsissään velkainen Vanuliike: keksi, kuinka menestyä lumpulla ja villalla

Aline Grönbergin yrittäjäuralla oli karu alku: hän otti vastaan lumppuja samassa huoneessa, jossa nukkui lyhyen hetken. ”Vanumamma” kehitti Turun Vanusta yrityksen, joka työllisti parhaimmillaan 600 henkeä.

Sadoittain kaupunkilaisia seisoi Turun Vanun edustalla, Aurakatu 5:ssä syyskuisena aamuna vuonna 1950. He katselivat hiljaisina, kuinka tamminen arkku kannettiin ulos talosta ja nostettiin ruumisvaunujen kyytiin. Tuomiokirkon kellot alkoivat kumahdella kun vaunut lähtivät liikkeelle.

Arkussa matkasi liikenainen Aline Grönberg, jolle kaupunkilaiset olivat antaneet lempinimen Vanumamma. Tunsivathan Turussa kaikki hänet. Moni nukkui yönsä hänen yrityksessään valmistettujen silkkitäkkien ja lakanoiden alla.

Hautausmaalle ruumisautoa seurasi kolme kuorma-autoa, joiden lavat olivat täynnä kukkalaitteita. Sellaista ei oltu Turussa ennen nähty.

Varttoke vehe! Vanuliikke tule.

Aline Grönbergin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta, mutta hän on monille vieras nimi. Siksi kaarinalainen Olli Kauremaa päätti tehdä hänestä kirjan. Sen nimeksi tuli ”Varttoke vehe! Vanuliikke tule”.

Sillä tavoin nimittäin ruotsinkielinen Aline huuteli kiirehtiessään työmatkoillaan asemalaiturille, jossa junanlähettäjä oli jo pilli suussa ja lippu kädessä.

”Aline oli moderni liikenainen, ja Turun Vanu oli aikanaan Suomen huomattavin ja yksi Pohjoismaiden huomattavimmista tekstiilialan yrityksistä”, Olli Kauremaa perustelee kirjahankettaan.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.