
Tunnetko Harjun kartanon kiinnostavan tarinan? Koe sotahistoriallinen matkailukohde Virolahdella
Harjun viehättävä kartanomiljöö Virolahdella on sekä sotahistoriallinen matkailukohde että hevosurheilukeskus.
Suomi-filmin maisemat tulevat mieleen Harjun tiluksilla Virolahdella. Metsälehmusten ja tammien katveessa käyskentelevät hevoset, ja kartanon puutarhaan on valmistumassa frisbeegolfrata sekä toimitusjohtaja Mika Palosaran unelma: puisto tekolampineen.
Harjun hovin kehitti suurkartanoksi Aleksanteri I:n sotaretkillä kunnostautunut maatalousmies Fredrik Wilhelm Baeckman. Hän osti kruunun alaisen Harjun verotalon itselleen 1833.
Harjuun kuuluu myös hevosurheilukeskus
Vuosikymmenten vaihtuessa kartanolla on kehitetty maatalous-, karjanhoito- ja meijeritoimintaa, ja jo Baeckman perusti tilalle ensimmäisen poikakoulun 1861. Nykyään Harju on oppimiskeskus, jossa voi opiskella luonto-, ympäristö-, puutarha- ja metsäalaa. Harjuun kuuluu myös hevosurheilukeskus.
Hevosten ystävälle riittää tapahtumia: Harjussa on järjestetty kansallisen ja aluetason kouluratsastus-, esteratsastus- ja kenttäratsastuskilpailuja sekä hevosnäyttelyitä. Harjussa on myös täysimittainen ravirata.
Hevosajoneuvomuseo Kiessi pitää sisällään 1800–1900-lukujen rilloja, kiessejä, rattaita ja hevosvetoisia työvälineitä. Kiessin käytössä oleva rakennus on valmistunut 1892. Sen kunnostettu yläkerta on suosittu hääjuhlien viettopaikka.
Lue myös: Miten eettinen matkailija reissaa? 10 vinkkiä reiluun matkailuun
Salpalinjan linnoitukset kiinnostavat historiaharrastajia
Matkailijalle mielenkiintoisinta Harjussa on sen sodanaikainen historia. Lähimaastoon sulautuneet Salpalinjan linnoitukset ja pitkin mäntykangasta kiemurtelevat taisteluhaudat ovat olleet merkittävä osa Suomen sotastrategiaa. Kartanolta alkava 50 kilometrin mittainen Salpapolku-retkeilyreitti seuraa Suomen sota-ajan tärkeintä puolustuslinjaa.
Harjun oppimiskeskuksen maastosta ja aivan päärakennuksen pihapiiristä löytyy lukuisia Salpalinjaan kuuluvia teräsbetonikorsuja. Salpapolkua pitkin voi kävellä muutaman kilometrin verran Vironlahden Bunkkerimuseolle.
Matkailijan kannattaa varata museolta opastettu kierros Salpalinjalle tai hankkia retkeilykartta. Salpapolulla ja sota-ajan korsussa vierailu on jännittävä kokemus.
Harjun hovin lähellä sijaitsee pienpanimo Takatalo & Tompuri, jonka kylmäsavulager valittiin Suomen parhaaksi vaaleaksi lagerolueksi vuonna 2017. Panimossa Kaski-olutta panevat maanviljelijät Mikko Suur-Uski ja Juha Kokkala. Panimon myymälästä olutta voi ostaa mukaansa.
Lue myös: Majoitu kuin mummolassa – Tuukkalan tila Ristiinassa tarjoaa aamiaismajoitusta
Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 10/2018.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tunnetko Harjun kartanon kiinnostavan tarinan? Koe sotahistoriallinen matkailukohde Virolahdella
En tunne mutta haluaisin tietää enemmän.