Huvilaan oli ennen varaa vain rikkailla kaupunkilaisilla, nyt mökki on koko kansan kesänviettopaikka
Suomi on yksi maailman mökkirikkaimmista maista. Muuallakin nautitaan kesästä maaseudulla: Norjassa on hytit, Venäjällä datšat, ja Australiassa ja Irakissakin on mökkejä.
Mökki, mökkeröinen, mökkerö, möksä.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta mökkikulttuurimme syntyhetkillä ei puhuttu mökeistä vaan huviloista. 1800-luvulla yleistyneet hulppeat huvilat eivät olleet vielä koko kansan lystiä, vaan varakkaiden kaupunkilaisten kesäinen harrastus.
Vaikutteet huvilaelämään tulivat meille Ruotsista ja Venäjältä. Huvila-alueita syntyi ensimmäiseksi rannikkokaupunkien kuten Turun, Helsingin, Oulun, Kokkolan, Vaasan ja Porin lähistölle sekä Karjalan kannaksen Terijoelle.
Myös joihinkin sisämaan kaupunkeihin, kuten Savonlinnaan, nousi huviloita. Hyvien sisävesiyhteyksien vuoksi sinne pääsi höyrylaivalla.
Huviloille mentiin usein koko kesäksi ja mukaan otettiin niin palveluskunta kuin viherkasvitkin. Tosin perheen isä saattoi jäädä kaupunkiin töitä tekemään ja tulla viikonloppuisin tervehdyskäynnille.
Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?
Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään tästä .
Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.