Nostalgia

Unescon maailmanperintökohteet Suomessa – oletko jo vieraillut näissä 7 upeassa paikassa?

Unescon maailmanperintökohteet Suomessa ovat vierailun arvoisia paikkoja. Tiedätkö, mitkä seitsemän paikkaa ovat päässeet Unescon luetteloon?

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco pyrkii edistämään ihmiskunnalle arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden tunnistamista, suojelua ja säilyttämistä. Unescon yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnän säilyttämisestä hyväksyttiin yleiskokouksessa vuonna 1972.

Unescon maailmanperintökohteet edustavat arvokasta kulttuuri- tai luontoperintöä. Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Kohteista kuusi on kulttuurikohdetta ja yksi on luontokohde.

Lue myös: 60 asiaa, jotka voit tehdä Helsingissä ilmaiseksi

Katso Unescon maailmanperintökohteet Suomessa:

1. Suomenlinna

Suomenlinnan Kustaanmiekka
Suomenlinnan Kustaanmiekka. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy © Suomen Ilmakuva Oy

Suomenlinna pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä 1700-luvun eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Maailmanperintöalueeseen kuuluu seitsemän saarta, joille linnoitus on rakennettu. Rakentaminen alkoi jo 1700-luvun puolivälissä, kun Suomi oli osa Ruotsia. Oman erityispiirteensä linnoitukselle antaa sen merkitys kolmen valtion – Ruotsin, Venäjän ja Suomen – puolustuksessa.

Suosittu Suomenlinna on myös 800 helsinkiläisen koti.

Lue myös: Rakastu Helsingin saaristoon – 4 ihaninta saaristokohdetta

2. Vanha Rauma

Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohteet -luettelossa.
Isokirkkokatu Vanhassa Raumassa. Kuva: Rauman kaupunki

Vanha Rauma liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 erinomaisena esimerkkinä pohjoismaisesta puukaupunkirakentamisesta. Vanha Rauma onkin pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Vanhan Rauman 29 hehtaarin suuruiselta alueelta löytyy yli 600 rakennusta ja noin 800 asukasta, unohtamatta idyllisiä puutaloja ja suloisia kävelykatuja.

Nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Vanha Raatihuone, Pyhän Ristin kirkko, menneiden sukupolvien arjesta kertovat kotimuseot, Rauman taidemuseo, näyttelykeskus Tammela ja Rauman vesitorni, jonka huipulta saa kokonaiskuvan maailmaperintökaupungista.

Vanhasta Raumasta löytyy myös Suomen kapein katu!

Lue myös:  Suomen suloisimmat puutalokaupungit – vieraile historiallisissa rannikkokaupungeissamme

3. Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden vanha kirkko.
Petäjäveden vanha kirkko. Kuva: Petäjäveden vanha kirkko © Petäjäveden vanha kirkko

Keski-Suomessa sijaitseva Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin 1763-1765. Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin ja hirsirakentamistaidon pitkän perinteen edustajana se pääsi vuonna 1994.

Petäjänveden vanha kirkko on hyvin säilynyt eikä siihen ole tehty suuria muutoksia. Kirkko on käytössä kesäisin ja sen ympärillä oleva hautausmaa on yhä käytössä.

Lue myös: Kotimaan parhaat matkakohteet: Kotiliesi testasi kesäkahvilat, ostospaikat, nähtävyydet ja museot

4. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas. Kuva: Norman Ojanen/Otavamedia

Verla tuli osaksi maailmanperintöluetteloa vuonna 1996. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas sekä tehdasalueeseen liittyvä asuinalue on erinomainen ja hyvin säilynyt esimerkki pienimuotoisesta maaseudulle syntyneestä paperimassa- ja pahviteollisuudesta, joka menestyi hyvin Euroopan pohjoisosissa 1800-luvlla ja 1900-luvun alussa.

Verla sisältää kaikki tuotantoon, asumiseen ja vapaa-ajan viettoon liittyvät kylän rakennukset, kosken, ympäröivät metsäalueet ja esihistoriallisen kalliomaalauksen.

Lue myös: Nämä ovat Suomen 10 suosituinta matkakohdetta Instagramissa – arvaatko ylivoimaisen ykkösen?

5. Sammallahdenmäki

Sammallahdenmäki
Sammallahdenmäki. Kuva: Rauman kaupunki

Sammallahdenmäki on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue.

Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue sijaitsee lähellä Raumaa. Se merkittiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä esihistoriallisena muinaisjäännöksenä.

Lue myös: Suomen parhaat taukopaikat: pysähdy ja pidä tauko täällä!

6. Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo
Svedjehamnin alue Merenkurkun saaristossa. Kuvassa näkyy ainutlaatuinen saaristomaisema, kuuluisat deGeer-moreenit ja näköalatorni Saltkaret.
Kuva: Pekka Lehtonen © Pekka Lehtonen

Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde. Unesco hyväksyi vuonna 2006 Merenkurkun saariston maailmaperintöluetteloon Ruotsin Korkean Rannikon (Höga Kusten) kanssa.

Yhdessä Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Korkea Rannikko muodostavat kahden valtion yhteisen maailmanperintökohteen, joka on ainutlaatuinen esimerkki maisemasta, joka muuttuu jatkuvasti maankohoamisen takia. Noin 10 000 vuotta sitten päättyneen jääkauden aiheuttama maankohoamisilmiö muun muassa muuttaa merenlahtia järviksi ja nostaa esiin uusia saaria.

Lue myös: Kansallismaisema: Saaristomerellä sykähdyttää Euroopan laajimman saariston luonto

7. Struven ketju

Struven ketju on mittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla.

Ketjun mittauspisteet sijaitsevat kymmenessä maassa muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Venäjällä ja Baltian maissa. Suojeltaviksi pisteiksi on valittu 34 mittauspistettä, joista kuusi sijaitsee Suomessa.

Struven ketju
Kuva: Maanmittauslaitos © Maanmittauslaitos
Struven astemittausketju
Stuorrahanoaivin mittauspiste Enontekiöllä. Kuva: Jyrki Puupponen © Jyrki Puupponen

Struven mittausketju pääsi vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon. Struven ketju edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä.

Lue myös: Puutarhurin matkakohteet kotimaassa: tunnetko jo nämä 7 upeaa puistoa ja puutarhaa?

Lähteet: Unesco World Heritage List, MuseovirastoSuomenlinnaVanhan RaumaPetäjäveden vanha kirkkoVerlaSammallahdenmäkiMerenkurkun saaristo, Maanmittauslaitos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unescon maailmanperintökohteet Suomessa – oletko jo vieraillut näissä 7 upeassa paikassa?

risto

hop

Sinun täytyy kommentoidaksesi.