Ihmiset

Pepe Willberg tuli isäksi 19-vuotiaana: ”Kun kätilö tuli kotikäynnille katsomaan vauvaa, hän käski lähteä nopeasti sairaalaan”

Muusikko Pepe Willbergin tärkeät numerot liittyvät 14-vuotiaana tehtyyn pitkään merimatkaan, esikoistyttären syntymään ja päivään, jolloin hänen tuore vaimonsa kulki kaupungilla aamutossuissa.

Pitkän muusikon uran tehnyt laulaja ja kitaristi Pepe Willberg, 76, muistelee elämäänstä hänelle merkityksellisten numeroiden kautta. Yksi tällä hetkellä laulajan elämään vaikuttava numero on 60 prosenttia. Lue myös muista Pepen tärkeistä numeroista.

17.12.1946 syntyi poika Heidekenillä

”Synnyin Turussa Heidekenin synnytyssairaalassa, jossa kaikki kunnon turkulaiset ovat syntyneet. Asuimme äidin kanssa hellahuo­neessa Veistämöntorilla talossa, jota ei enää ole.

1960-luvulla Jormas-yhtyeen aikoina Ruotsissa ollessani sain tietää, että Abban pianisti Benny Andersson on syntynyt vain päivää ennen minua Tukholmassa. Se oli tärkeä tieto, koska koen hengenheimolaisuutta hänen kanssaan: pidämme molemmat melodisesta musiikista. Yksi syy siihen voi olla se, että aikana, jolloin syn­nyimme, kuunneltiin paljon sellaista musiikkia.”

8-vuotiaana Suomenlinnaan

”Olin kahdeksanvuotias, kun muutin ­Turusta Helsinkiin Suomenlinnaan iso­isäni veljen Kallen ja tämän vaimon ­luokse. Äitini oli mennyt naimisiin ­Henrik Willbergin kanssa, ja he lähtivät pit­källe häämatkalle. He olivat ostaneet meille asunto-osakkeen Lauttasaaresta, mutta sen valmistuminen oli myöhässä, ja siksi jouduin väliaikaisesti asumaan Suomenlinnaan.

Kalle oli mukava tyyppi. Suomen­linna oli kallioiden takia vähän vaarallinen ­paikka lapselle, ja Kalle juoksi peräs­säni jos yritin lähteä karkuun. Äiti oli neuvonut, että älä puhu koulussa Turun mur­retta, ettei sinua kiusata. Mutta eivät ne kiusanneet, koska hyppäsin vauhdittomassa kolmi­loikkakisassa metrin pidemmälle kun muut.”

3 kuukautta merillä adoptioisän kanssa

”Kävin 14-vuotiaana Etelä-Ameri­kassa adoptioisäni Henrikin kanssa. Hän oli hyvä tyyppi, sellainen maail­mankansalainen. Matkasimme lai­valla, jossa hän työskenteli, ja ­reissu kesti kaikkiaan kolme kuukautta. Näin Buenos Airesin, Rion, Teneriffan ja Las Palmasin. Se oli tuon ikäiselle silmiä avaava kokemus.

Menomatkalla yöllä tuli melkoinen myrsky Pohjanmerellä. Nousin istumaan ja juoksin saman tien vessaan oksentamaan.

Minulla oli laivalla mukana nailonkielikitara, ja opettelin soittamaan sillä joitain kappaleita.”

60 % konsertin lipuista on saatava kaupaksi, kertoo Pepe Willberg

”Ohjelmistooni kuuluu Rauno Lehtisen kappale nimeltä Muuttuvat laulut. Se tarkoittaa kirjaimellisesti nykyistä ja tulevaa elämääni, jossa laajennan musiikillista repertuuriani. Olen ottanut ohjelmistoon kappaleita, joita ihmiset lauloivat 1940- ja 50-luvuilla. Esitän niitä joskus myös Diandran, Maria Lundin ja Angelika Klasin kanssa. Laulan heidän kanssaan esimerkiksi duettoja opereteista ja musikaaleista. Ja on minulla ohjelmistossa myös kuusi A-luokan tenoriaariaa.

Konserttien järjestäminen on nykyään aika haasteellista, koska ­salien vuokrat ovat korkeita. Lipuista pitää myydä ainakin 60 prosenttia, jotta saadaan kulut katettua.”

Lue myös Seura.fi: Pepe Willberg laittoi ruokavalionsa remonttiin

Nuori Pepe Willberg: 185-senttinen hyppy farkut jalassa

”Asuessani nuorena Lauttasaaressa meillä oli kaveri­porukka, joka kokoontui urheilukentän laidalla. Ostimme yhden yhteisen limsapullon ja istuimme iltaa seinustan penkillä. Kentällä oli korkeushyppypaikka. Kehitin ilmeisesti aika hyvän tekniikan, koska hyppäsin farkut jalassa 185 senttiä. Olin 17-vuotias.”

Yhdysvalloista hankittu Blueridge-kitara on kulkenut Pepen matkassa vuodesta 2012. 
Yhdysvalloista hankittu Blueridge-kitara on kulkenut Pepen matkassa vuodesta 2012.  © Pekka Holmström

19-vuotiaana Pepe Willberg tuli isäksi

”Esikoistyttäreni Heidi syntyi noin kuukauden etuajassa Helsingin Kätilöopistolla. Olin 19-vuotias ja menossa armeijaan. Kun lähdimme synnytyslaitokselta Leenan ja vauvan kanssa kotiin, papereissa luki, että vauva osaa syödä. Mutta kun kätilö tuli kolmen päivän päästä kotikäynnille, hän sanoi, että vauva on sinertävä. Eli Heidi ei ollut saanut tarpeeksi maitoa.

Kätilö käski lähteä nopeasti sairaalaan, jossa Heidi oli viikon tai kaksi letku­ruokinnassa. Silloinen vaimoni hätääntyi tilanteesta valtavasti, mutta minä pysyin rauhallisena. En yleensäkään mene helposti pois tolaltani.

Heidistä tuli reipas tyttö, ja nykyisin hän työskentelee kuvataiteilijana ­Münchenissa. Olen käynyt muutaman kerran siellä hänen luonaan.”

4.8.2005 häät Suomenlinnassa

”Menimme Pauliinan kanssa naimisiin Suomenlinnan kirkossa, ja juhlat pidettiin Tenalji von Fersenin juhlatilassa. Vieraita oli muistaakseni noin kaksisataa. Esiintymässä oli kavereitani, kuten Fredi ja Petri Laaksonen. Itsekin lauloin illan aikana.

Hääkuvien ottamisen jälkeen alkoi kova sade. Pauliinan poika kuljetti autolla vieraita pikkutunneilla takaisin lauttarantaan, mutta siitä huolimatta he olivat läpimärkiä. Hääyön vietimme Palacessa ja kun kävelimme sieltä seuraavana aamuna Kauppatorin poikki, turistit tuijottivat ihmeissään: Pauliina asteli hotellin aamutossuissa, kun ei ollut muistanut ottaa mukaan arkivaatteita ja hääkengät puristivat liikaa.”

2 500 dollaria oli hinta, jonka Pepe Willberg maksoi Bluerigde-kitarasta

”Los Angelesissa tarvittiin 2012 joulukuussa viihdettä paikallisen Suomi-seuran itsenäisyysjuhliin, ja lähdin sinne esiintymään. Ajatuksena oli myös lepäillä auringossa palmujen katveessa, mutta toisin kävi: melkein ­koko ajan satoi vettä ja oli kylmä.

Tarkoitus oli ollut myös ostaa Amerikasta korkealuokkainen, akustinen Martinin kitara. Kun menin vanhaan kitaraliikkeeseen, äkkäsin sieltä Blueridge-merkkisen kitaran, ­joka ei ollut kiinnostanut ketään. Siinä oli erittäin kaunis sointi, ja se oli halvempi kuin Martini, maksoi 2 500 dollaria. Soitan sillä yhä, kun olen jossain tilaisuudessa yksin laulamassa kitaran kanssa.”

Lue myös Anna.fi: Pepe Willberg menetti uskonsa sosiaaliviranomaisiin

Pepe Willberg esittää nykyään myös 1940-50-lukujen musiikkia.
Pepe Willberg esittää nykyään myös 1940-50-lukujen musiikkia Diandran, Maria Lundin ja Angelika Klasin kanssa. © Pekka Holmström

5 kundia muodosti Islandersin

”Oli vuosi 1962, kun perustimme The Islanders-yhtyeen. Aluksi meitä oli vain minä ja kitaristi Stig Selin, mutta tarvittiin lisää kundeja, ­että voitiin soittaa.

Hasse ­Walli löytyi rumpuihin niin, että äitini oli Hassen äidin luona kahvilla ja kertoi sitten minulle, että Hassella oli rummut huoneessaan. Soitin heti Hasselle, ja hän ilmoitti, että on suuntautunut jazziin, mutta voisi tulla kuitenkin treeneihin. Hasse oli silloin 13-vuotias.

Kaj Wallin tuli soittamaan bassoa. Ensimmäiset treenit meillä oli syksyllä 1963. Nimi The Islanders tuli Lauttasaaresta, jossa asuin. Kellariin, jossa treenasimme tuli aina jälkeemme bändi, jossa laulajana oli silloin vielä tuntematon Ilkka Lipsanen. Saimme hänet huijattua koe-esiintymään ja solistiksi bändiimme. Siitä se sitten toden teolla lähti.”

Lue myös: Dannyn show oli 60-luvulla niin kuuma, että ihailijat lähes pyörtyivät – muistatko vielä, miten Dannyn ura laulajana alkoi?

2014 tuli ensimmäinen ja ehkä myös viimeinen kultalevy

”Vuonna 2014 julkaistiin Pepe & Saimaa-albumi, joka on tärkeä siksi, että siitä tuli ensimmäinen kultalevyni, ja ilmeisesti myös viimeinen. Olin tehnyt silloin uraa jo 52 vuotta. En ole koskaan oikein ymmärtänyt huomion­osoitusten päälle, mutta on kultalevy meillä ­kotona ­seinällä.

Erinomaista musiikkia levyllä kyllä oli. Lyhyenä hetkenä oli todellinen hittikappale. Olin valinnut sen mukaan levylle ensimmäisenä.

Suurin osa Pepe & Saimaan teksteistä on Timo Kiiskisen tekemiä, ja useimmat sävellykset on tehnyt ­Matti Mikkola. ­Sinä vuonna minut kutsuttiin ensimmäisen kerran myös Ruisrockiin esiintymään. Olin siitä onnellinen. Sain laulaa Turun Ruisrockissa ennen kuin kuolen.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 15/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pepe Willberg tuli isäksi 19-vuotiaana: ”Kun kätilö tuli kotikäynnille katsomaan vauvaa, hän käski lähteä nopeasti sairaalaan”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.