Ihmiset

Anna: Piia Pasanen on surrut kuollutta äitiään viimeiset neljä vuotta – ”Äidin kohtalo on tuntunut todella epäreilulta”

Toimittaja Piia Pasasesta tuntuu kohtuuttomalta, että hyväkuntoinen äiti sairastui keuhkosyöpään. Koskaan ei voi tietää, milloin oma aika loppuu, Piia pohtii Annassa.

Lokakuussa tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun toimittaja Piia Pasasen, 49, äiti sai syöpädiagnoosin. Se oli kaikille hänen läheisilleen sokki. Äiti oli perheen voimahahmo, joka kannatteli muita, kun heillä oli vaikeaa, Piia kertoo Anna-lehdessä.

Keuhkosyöpää ei voitu parantaa, ja äiti menehtyi joulupäivänä 2019. Piian oli vaikeata ymmärtää, miksi terveellisesti elävä äiti sairastui parantumattomasti.

”Tuntuu yhä aivan kohtuuttomalta ja käsittämättömältä, miten itsestään huolehtiva, liik­kuva ja terveelli­sesti syövä ihmi­nen saattoi saada keuhkosyövän, jota ei voitu parantaa”, Piia sanoo Annassa.

Piia on surrut äitiään viimeiset neljä vuotta. Hän on monesti pohtinut, millaista elämä olisi, jos äiti vielä eläisi.

”Äidin kohtalo on tuntunut todella epäreilulta. Hänen kuolemansa oli minulle iso mene­tys.”

Lue myös: Piia Pasanen menetti äitinsä nopeasti edenneelle syövälle: ”Äidin asenne lohduttaa”

Äidin kuolema on saanut Piian pohtimaan elämän rajallisuutta

Piia täyttää ensi huhtikuussa 50 vuotta. Hänelle ikä ei ole vain numero. Piia tiedostaa, että kehon vanhetessa rajoja alkaa tulla vastaan. Hän on huomannut väsyvänsä helpommin kuin nuorempana. Yhden illan valvominen voi vaatia viikon mittaisen palautumisen.

Piia huolehtii terveydestään hyvin. Hän harrastaa vesijuoksua ja avantouintia ja käy kuntosalilla ja jumppaamassa. Monesti työmatka Pohjois-Helsingistä Pasilaan taittuu pyörällä. Älysormus kertoo unen laadusta.

Mutta terveelliset elämäntavat eivät välttämättä suojaa sairauksilta. Äidin arvaamaton diagnoosi ja kuolema on saanut Piian pohtimaan elämän rajallisuutta.

”Elämän arvaamat­tomuus tuli rajulla tavalla todeksi. Minulle on konkretisoitunut se, että lähtö voi tulla milloin vain. Asioita ei voi pitää itsestäänselvyyksinä, elämää kaikkein vähiten”, Piia sanoo Annassa.

Siksi Piian mielestä on tärkeätä arvostaa kaikkea hyvää, mitä on elämän aikana saanut. Hänen äitinsä oli optimistinen ihminen, joka suhtautui elämään ja muihin ihmisiin positiivisesti. Piiakin haluaa keskittyä elämässä hyviin asioihin ja nauttia elämästä nipottamatta.

”Yritän olla kiitollinen ihan jokaisesta hetkestä.”

Lue myös Annan juttu: Uutisankkuri Piia Pasanen on tehnyt surutyötä neljä vuotta: ”Äidin kohtalo on tuntunut epäreilulta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Piia Pasanen on surrut kuollutta äitiään viimeiset neljä vuotta – ”Äidin kohtalo on tuntunut todella epäreilulta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.