Ihmiset

Pyhiinvaellukselle?

Pyhiinvaellus

Oletko koskaan ollut pyhiinvaelluksella? Haaveiletko osallistumisesta? Lue, vinkkimme vaelluksista ja jaa alla keskusteluissa kokemuksiasi!

Vaella Suomessa

Pyhiinvaelluksia järjestetään Suomessakin moneen makuun. Pyhät Polut ry järjestää ryhmävaelluksia Itä-Suomen kauniissa maisemissa. Perinteisen kävelyvaelluksen ohella tarjolla on melontavaellusta ja fyysisesti rankkaa hiihtovaellusta, jossa ensimmäiset hiihtäjät avaavat ladun umpihankeen.

- Jotkut vaellukset edellyttävät hyvää kuntoa ja aiempaa vaelluskokemusta. Hyvin sisään ajetut kengät ovat tärkeät, muita erityisvarusteita ei tarvita. Vaeltajan selässä kulkee päiväreppu ja huoltoauto tuo loput tavarat.

- Hiihtovaelluksella hiihdetään viikossa noin 200 kilometriä. Keskimäärin 30 kilometrin päivämatka ei ole paljon muihin hiihtovaelluksiin verrattuna, mutta valmiiden latujen puuttuminen tekee vaelluksesta vaativan.

- Melontavaelluksella pääsee lähimmäksi luontoa, sillä ryhmä on liikkeellä kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikissa sääolosuhteissa. Välillä melotaan yöllä ja levätään päivällä. Kokemattomampikin meloja voi osallistua vaellukselle kokeneen melojan seurassa.

- Vaellukset kestävät 5-9 päivää ja hinnat sijoittuvat 500 euron molemmin puolin vaelluksen pituudesta riippuen.

Vaellusreittien kuningatar

Espanjassa Santiago de Compostelaan on useita vaellusreittejä. Ranskalainen tie eli Camino Francés on selkeä.

- Santiago de Compostelan vaellukselle pääsee esimerkiksi lentämällä Madridiin, jatkamalla sieltä junalla Pamplonaan ja sitten linja-autolla Roncesvallesiin, josta vaellusreitti alkaa. Jos haluaa kulkea vain osan matkasta, voi ottaa lennon Barcelonaan ja jatkaa sieltä junalla lähtökaupunkiin.

- Maaseutureitti kylien ulkopuolella on erinomaisesti merkattu. Apua voi aina kysyä muilta vaeltajilta. Pyhiinvaeltajia on monista eri maista. Yksin kulkiessa on hyvä osata lukea karttaa tai ottaa navigaattori mukaan.

Teksti: Tuula Toivio, Kuva: Norman Ojanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyhiinvaellukselle?

Opal

Hei Tuula !
Olen unelmoinut vaelluksesta Camino Frances.
Onko suomessa järjestettyjä ryhmiä pyhiinvaellusmatkalle ?
Haluaisin tietoja, kiitos etukäteen.
T. kaija

Katsku78

Pyhiinvaelluksia koskien kannattaisi ottaa yhteyttä Suomen katoliseen kirkkoon. Siellä erilaiset järjestetyt pyhiinvaellukset ovat melkein arkea! Mukaan otetaan myös luterilaisia jos mahtuu ja jos heillä on katolisia perinteitä kohtaan suvaitsevainen asenne.

Korvameduusa

Jotkut suomalaiset matkatoimistot (esim. tamperelainen Lomalinja) järjestävät Santiago de Compostelan matkoja. Me olimme sellaisella v. 2010. Vetäjänä oli suomalainen, Italiassa asuva Liisa Väisänen joka on uskontotieteilijä-taidehistorioitsija, ja ihan loistava matkaopas. Hän pystyi kertomaan tosi paljon Espanjan, erityisesti Baskimaan, menneisyydestä ja nykyisyydestä, ja tietysti kaikista matkan varrella kohdatuista kirkoista ja taideteoksista.
Meillä oli mukava 13 vaeltajan joukko; ei erityistä uskonnollista sisältöä, jokainen varmaan ajatteli omiaan, eikä mitään yhteisiä hartauksia ollut. Santiagossa osallistuimme pyhiinvaeltajien messuun, vapaaehtoista sekin oli.
Mutta oli tosiaan hienoa vaeltaa viikko; siinä ajassa ehti nähdä upeasti pohjoisen Espanjan maaseutua. Lähdimme Bilbaosta, ja joka päivä käveltiin 15-30 km, osa matkasta mentiin bussilla.

Kotimaan vaelluksia voisi googlata vaikka hakusanalla Pyhät polut. Tai sitten ottaa tosiaan yhteyttä lähimpään katoliseen seurakuntaan, Suomen katolinen kirkko järjestää joka vuosi kesäkuussa muutaman päivän vaelluksen Turusta/Maskusta/Nousiaisista (en muista lähtöpaikkaa kun en ole koskaan itse tällä vaelluksella ollut) Köyliöön, missä vaellus huipentuu messuun Kirkkokarilla eli paikalla jossa tarun mukaan Lalli surmasi piispa Henrikin. Messussa olen ollut, ja se on kyllä varmasti hieno kokemus luterilaisellekin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.