siivous, kotitalousvähennys

Mistä kaikesta saa kotitalousvähennystä ja mitä pitää ottaa huomioon? Lue 5 vinkkiä kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen

Kotitalousvähennys on upea systeemi: ostat työtä viidellä tonnilla ja saat lähes puolet takaisin. Voit hankkia apua myös vanhemmillesi ja saada vähennyksen.

Suunnitteletko siivoojan palkkaamista tai remonttia kotona? Lue tästä viisi vinkkiä, kuinka kotitalousvähennys hyödynnetään, ja saat parhaat verohyödyt.

Lue myös: Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

1. Kotitalousvähennys myös omaisten töistä

Kun ostat palveluja kotiin tai mökille, Kotitalousvähennys vähentää työkuluja verotuksessasi. Tänä vuonna maksimivähennykseen 2400 euroon pääsee jo 5000 euron työkululla. Saat kotitalousvähennystä  kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista. Remontointi on vähennyskelpoista, uudisrakentaminen ei. Samoin tietokoneen asennus on vähennyskelpoista, pesukoneen ei. Vähennyskelpoista ei liioin ole pianonviritys eikä jalkahoito. Selvitä asia etukäteen verohallinnosta (www.vero.fissä on luettelo).

Voit myös maksaa omien tai puolisosi vanhempien ja isovanhempien kotitöitä tai hoivaa ja saada vähennyksen. Työtä voi teettää asunnossa, jossa itse asut tai jossa vanhempasi asuvat. Sillä ei ole väliä, kuka asunnon omistaa tai vuokraa. Myös hoiva- ja palvelutaloissa asuville voi saada vähennyksen.

Voit teettää töitä myös tontilla ja piharakennuksissa. Haja-asutusalueella piha-aluetta on enintään 10 000 neliömetrin suuruinen alue. Pihapuiden kaadosta saat kotitalousvähennyksen, metsänraivauksesta et.

Tarkista YTJ-yritystietojärjestelmästä (www. ytj.fi), että käyttämäsi yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

2. Tee kotitalousvähennys näin

Verovähennystä saat vain työn osuudesta, vaikka joudut erittelemään myös remonttitarvikkeiden osuuden. Tänä vuonna vähennys parani hieman. Jos teetät työn yrityksellä, saat nyt vähentää puolet työkorvauksesta. Jos palkkaat suoraan työntekijän, saat vähentää 20 prosenttia palkasta ja palkan sivukulut. Maksimivähennys on 2400 euroa. Vähennyksessä on sadan euron vuosittainen omavastuuosuus. Maksimivähennyksen saat, kun työn osuus laskusta on 5000 euroa. Summa voi koostua vuoden mittaan eri töistä.

Pariskunta voi teettää kymppitonnin edestä työtä ja saada 4800 euron vähennyksen.

kotitalousvähennys

Vähennys on henkilökohtainen. Pariskunta voi kuitenkin teettää kymppitonnin edestä työtä ja saada yhteensä 4800 euron vähennyksen.

3. Teetätkö isoa ja kallista?

Iso remontti tai muu kallis työ kannattaa teettää ja maksaa vuodenvaihteen molemmin puolin, jotta saat vähennykset kahdelle vuodelle. Ole tarkka, jotta sinua ei epäillä veronkierrosta.

Sillä, kumpi aviopuolisoista remontin maksaa, ei ole merkitystä. Voitte jakaa summan miten haluatte tai sekin riittää, että vain toinen tekee veroilmoituksen. Verottaja jakaa ylimenevän summan automaattisesti puolisolle. Jos olet avoliitossa, eikä teillä ole yhteisiä lapsia, on suunniteltava etukäteen, kuka maksaa mitäkin ja pyytää laskut omille nimille.

Isosta työstä kannattaa hakea ennakonpidätysprosentin alentamista, jotta ei tarvitse odotella veronpalautuksia.

4. Apua myös vanhuksille

Kotitalousvähennystä voit saada, kun hankit apua omille tai puolisosi vanhemmille tai isovanhemmille. Vähennyksestä on hyötyä erityisesti, kun vanhuksen vähennyssumma ylittyy tai kun hänellä on niin pienet tulot, että niistä ei kerry veroa, josta kotitaloustyötä voisi vähentää.

Jos maksimivähennys 5000 euroa vuodessa uhkaa tulla heti täyteen, isot remontit ja vanhuksen monet hoitotunnit kannattaa jakaa sisarusten kesken. Kuitti maksetusta osuudesta ja alkuperäisten laskujen kopiot riittävät verovähennyshakemusta varten.

Työ voidaan tehdä vanhuksen kotona, vapaa-ajanasunnossa tai palvelutalossa. Myös omaishoitaja voi saada kotitalousvähennystä, mutta selbitä asia tarkasti etukäteen.

Muista, että kunnan maksullinen palvelu tai kunnan kautta maksettava yksityinen palvelu eivät ole vähennyskelpoisia. Ette liioin voi saada sekä kunnan palveluseteliä että verovähennystä samaan työhön, vaikka siitä jäisi setelin jälkeen vielä itse maksettavaa.

Hoivakodissa asuvan lasku pitää olla eroteltu yksityiskohtaisesti, jotta vähennystä voi hakea esimerkiksi siivouksesta, kylvettämisestä ja ulkoilutuksesta.

5. Helpotusta lapsiperheelle

Lapsiperhettä auttavat usein eniten tavalliset kotitaloustyöt, kuten ruoanlaitto, siivous, pyykinpesu ja lastenhoito. Vaikka apua olisi varaa ostaa vain kerran kuussa, sekin voi jo tuoda kaivattua hengähdystaukoa. Kotitalousvähennystä voi saada jo lapsen ensimmäisistä juhlista asti: kaste- ja nimenantotilaisuuden sekä lakkiaisten tarjoilu- ja kahvinkeittotyöstä saa kotitalousvähennyksen. Perhejuhliin tilatun muusikon tai muun esiintyjän työtä taas ei voi vähentää.

Hoitajan hankkiminen kotiin oikeuttaa kotitalousvähennykseen, jos et saa jo jotakin muuta tukea lapsenhoitoon. Illalla kotiin tilatusta lastenhoidosta voit aina saada vähennyksen, sillä lapsen iltahoitoa yhteiskunta ei tue muulla tavoin.

Myös koiran tai kissan ulkoilutus ja hoito voi olla vähennyskelpoista, jos se on osa kotityötä, esimerkiksi siivousta tai lastenhoitoa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mistä kaikesta saa kotitalousvähennystä ja mitä pitää ottaa huomioon? Lue 5 vinkkiä kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X